Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Aniversări
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11558
De la 07 Ianuarie 2003
122871625

Cârdăşie politică cu iz de corupţie la ANAF

  • Ioan Rotundu
  • 13 January 2022, 17:46

De peste jumătate de an încerc să aflu cu ce sumă s-a constituit ANAF prejudiciat în dosarul de insolvenţă nr. 1115/40/2010 aflat pe rol la Tribunalul Botoşani, în inso9lveţă fiind societatea General Topcom SRL Cătămărăşti Deal administrată de către deputatul PNL Costel Şoptică, dar s-a dovedit imposibil de a sparge zidul protecţiei de care se bucură marii evazionişti fiscali atât din partea politicului cât şi din partea înalţilor funcţionari corupţi din ANAF.
În şedinţa de judecată din 16 noiembrie 2021, judecătorul dosarului de insolvenţă., după mai bine de 10 ani de judecată şi peste 50 de persoane juridice şi fizice prejudiciate de către Costel Şoptică, a stabilit „dispune închiderea procedurii de insolvenţă faţă de debitoarea SC GENERAL TOPCOM SRL Botoşani. Dispune radierea debitoarei din registrul comerţului. Descarcă lichidatorul judiciar Specialists Trust Insolvency SPRL de orice îndatoriri şi responsabilităţi. Dispune efectuarea notificărilor prevăzute de lege. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la comunicare.”
În şedinţa de judecată din 13 ianuarie a.c. s-a decis: „Constată că a rămas definitivă sentinţa de închidere a procedurii.” Aşadar, după 10 ani de judecată şi speranţe din partea celor păgubiţi că-şi vor recupera sumele cu care au fost fraieriţi de către Costel Şoptică, totul a luat sfârşit. Cât şi cum a reuşit fiecare păgubit să recupereze din pagubă îi priveşte. Eu, în numele cititorilor şi a contribuabililor corecţi aş fi vrut să aflu cu cât a fost păgubit bugetul de stat şi cât s-a recuperat din paguba produsă.
Toate demersurile efectuate potrivit Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public au eşuat. De la ANAF Botoşani ni s-a răspuns că sumele sunt protejate prin secretul de serviciu, deşi procesul de insolvenţă fiind unul public, sumele sunt şi ele publice.
Ne-am adresat ANAF Botoşani pentru a afla suma cu care Şoptică a fraierit bugetul de stat pentru că la redacţie am primit informaţii că anumiţi şefi din ANAF au fi decis ca instituţia să nu se constituie parte în proces cu întreg prejudiciul care s-ar fi ridicat la câteva milioane de lei. Refuzul nejustificat de a ne comuna suma prejudiciului ne-a întărit convingerea că suntem pe urmele unor fapte de corupţie, aşa că ne-am adresat cu o solicitare similară Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (cererea nr. 107/122 septembrie 202).
Imediat am primit răspunsul că cererea noastră a fost luată în evidenţă şi este dată în lucru. Pentru că trecea şi luna noiembrie iar noi nu primisem răspunsul, am revenit cu o nouă solicitare la care am primit următorul răspuns „Solicitarea dumneavoastră a fost preluată în cadrul Registraturii Generale cu numărul ISR_REG / 23.232 / 02.12.2021 și în Registrul pentru înregistrarea solicitărilor și răspunsurilor privind accesul la informațiile de interes public cu numărul ISR_CRP / 14.030 / 03.12.2021.
Lucrarea va primi răspuns în termenul legal extins, conform art. 7, alin. 1 din Legea nr. 544 / 2001, întrucât informațiile solicitate presupun un volum sporit de analiză”

Au trecut de două ori termenele de câte 30 de zile şi răspunsul aşteptat n-a mai venit, deşi era extrem de simplu de cerut unui jurist să ne comunice suma cu care AMAF este parte în acest dosar de insolvenţă.
Avem convingerea că intenţionat s-a aşteptat închiderea insolvenţei şi radierea societăţii buclucaşe din Registrul Comerţului, rămânerea definitivă a soluţiei judecătorului ca orice portiţe de acţionare asupra bunurilor personale ale lui Şoptică pentru completarea debitelor neacoperite din vânzarea bunurilor societăţii să nu mai poată fi executate silit.
Caracatiţa corupţiei din interiorul ANAF cu evazioniştii fiscali, fie ei oameni politici sau de afaceri, este una complexă şi greu de destructurat, dacă nu chiar imposibil. Nu vrem să fim luaţi de fraieri de către corupţii din ANAF, aşa că prin adresa nr. 119/13 ianuarie 2022, le-am „mulţumit” celor din Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi pentru colaborare, precizând, printre altele:
„Întrucât toate termenele prevăzute de legea în cauză ca să răspundeţi la solicitarea noastră au expirat fără ca noi să primim relaţiile solicitate, ne considerăm eliberaţi de orice altă obligaţie jurnalistă ce constituie demers în aflarea adevărului şi vom publica ancheta noastră declanşată şa sesizarea unor contribuabili. Este incredibil cum instituţia esenţială a statului ce are menirea de a urmări şi încasa la bugetul statului obligaţiile fiscale s-a solidarizat cu un evazionist fiscal care a prejudiciat bugetul de stat cu o sumă de ordinul milioanelor de lei, prin a ascunde suma reală cu care a fost păgubit bugetul de stat.
În opinia noastră, fiind vorba de un parlamentar PNL ce aparţine unui partid aflat la guvernare, decizia de a i se proteja suma reală cu care a prejudiciat bugetul de stat este una politică ce face trimitere la sfera corupţiei, aşa că noi vom acţiona în consecinţă, adică vom depune un denunţ la DNA Bucureşti pentru a se efectua o anchetă judiciară care să conducă la aflarea adevărului şi la pedepsirea persoanelor vinovate”

Mai avem un AS în mânecă: DNA Bucureşti.. De dovezi nu ducem lipsă!

N.R. – În urma publicării articolului am fost contactaţi de către Compartimentul pentru relaţii cu mass-media din DGRFP Iaşi care a susţinut că ne-a răspuns la cerere printr-un mail din data de 17 decembrie 2021. Cum la noi nu s-a primit un astfel de mail, astăzi, 14 ianuarie a.c. am primit un nou mail din care reproducem:
„Suntem în măsură să vă comunicăm faptul că obligațiile totale cu care DGRFP Iași / AJFP Botoșani figurează înscrisă la masa credală sunt cuprinse în BPI nr. 13.772 / 18.08.2021, unde instituția noastră apare cu suma de 3.275.064 lei.”
Mulţumim celor din acest compartiment al DGRFP Iaşi pentru colaborarea promptă iar noi vom reveni asupra acestui articol cu noi dezvăluiri.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscopul săptămânii 10 – 16..01.022
Bancul săptămânii: Şarlatanie avocăţească
Bilanţ pentru anul 2021 al luptei împotriva corupţiei (III
Ioan Rotundu
Mulţumesc, iubiţi cititori şi susţinători ai Jurnalului!
oan Rotundu
Catrenul săptămânii
Ioan Rotundu
Contrabandă cu ţigări sub patronajul poliţiştilor de frontieră
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog