Cum sunt lămurit demult timp cam ce produse tradiţionale se vând pe la Botoşani, oraşul care prin a doua jumătate a secolului al XIX-lea era celebru pentru pastrama care se producea aici, am intrat din curiozitate să văd ce pârlac botoşănean mai păcăleşte clienţii cu falsa reţetă produse tradiţionale. De la bun început mi-a atras atenţia un sortiment de cârnaţi numit haiducesc. Cârnaţul avea în compoziţie cubuleţe de slănină, lucru rara în ziua de astăzi, ştiut fiind că la preparatele din carne se foloseşte carnea din import care nu are pic de grăsime. Am mai privit pastrama, toba şi mai ales câteva caiuşuri de slănină arămie, semn că a fost afumate natural.
Vreme de aproape 30 de ani cât am lucrat în cooperaţia de consum am cunoscut bine tehnologia de preparare a produselor din carne, condimentaţia folosită, pregătirea pentru afumare etc. Dealtfel şi în şcoala medie am avut un obiect intitulat Microbiologie alimentară, curs la care am învăţat ce înseamnă conservarea unui produs alimentar, factorii distructivi, cum se stabileşte termenul de garanţie şi valabilitate.
M-am interesat de vânzătoare cui aparţine magazinul şi aşa am aflat că patronul este Aurel Fediuc, cel care deţine şi restaurantul Lebăda, unitate cumpărată cu ani în umră de la UJCC Botoşani.
M-am dus la Lebăda pentru a-l contacta pe Fediuc şi a vedea dacă cu adevărat preparatele sale sunt tradiţionale sau fac parte din categoria celor măsluite. Cunoşteam laboratorul de carmangerie de la Lebăda din anii cooperaţiei dar acum l-am regăsit modernizat şi bine pus la punct cu dotările.
Da, produsele sunt preparate din carne de porc provenită de la porcii crescuţi în gospodăria ţăranului. Practic, Fediuc cumpără carnea în carcasă de la Abatorul Dracşani, cel patronal de Florea Ţurcanu, tatăl preşedintelui CJ.
Ştiam că există o interdicţie de pe vremea Guvernului Tăriceanu ca laboratoarele de carmangerie să mai folosească carnea provenită de la animalele din gospodăria populaţiei. Mi-a exp0loicat Fediuc că Mihai Ţurcanu, botoşăneanul nostru ajuns preşedintele Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, până a demisiona, a apucat să dea un ordin prin care laboratoarele de carmangerie să poată prelua animale din gospodăriile populaţiei şi să prelucreze carnea. Iată o faptă bună făcută de un botoşănean tuturor românilor, pentru că o astfel de carne este mult mai sănătoasă decât cea importantă, care stă luni de zile fără a putrezi.
În laboratorul lui Fediuc preparatele sunt obţinute după reţete vechi iar condimentele folosite sunt naturale: usturoi, piper, foi de dafin, nucuşoară sau boia de ardei iute ori dulce. Nu se folosesc condimente de sinteză chimică, cum folosesc majoritatea laboratoarelor de profil.
Apoi, afumatul se face în sistem clasic cu lemn de vişin sau de esenţă tare şi nu se utilizează fumul la pachet, adus de la firme europene, un fel de praf care pus în preparat îl face într-un minut gata afumat, doar la gust, că despre tratamentul termic produs prin afumare nu poate fi vorba.
Da, preparatele lui Aurel Fediuc sunt naturale şi sunt din carnea cu care părinţii, bunicii şi stră-stră-bunicii noştri s-au hrănit secole la rând. Astfel de preparate nu conţin E-uri dar la preţ sunt ceva mai scumpe decât cele pe care le găsim în galantarele de la Carrefour sau Kaufland ori în Hala de carne din Piaţa Mare. Cu această ocazie am aflat că în Botoşani mai sunt şi alţi patroni de laboratoare care procesează carne din gospodăria populaţiei. Îi voi contacta şi pe ei pentru a-i face cunoscuţi. Preparatele din porcul de la tata sau bunicul, slănina afumată, toba şi cârnaţul n-a omorât pe nimeni, deşi sunt consumate de sute şi poate mii de ani.
Actualele preparate din carne aduse de prin Europa sunt pline de otrăvuri, ne fac dependenţi de anumite medicamente, fetiţele se maturizează de la vârste fragede iar medicii nutriţionişti plătiţi cu bani grei de astfel de companii ne conving să consumăm aceste otrăvuri şi să renunţăm la mâncarea noastră sănătoasă.
Din păcate, aceste magazine cu produse tradiţionale din carne sunt puţine şi trebuie să facă faţă controalelor abuzive ale celor de la sanitar-veterinar, Protecţia consumatorilor, Gărzii Financiare, controlori care au misiunea de a asigura vânzarea produselor cu E-uri şi a bloca apariţia pe piaţă a celor tradiţionale. Ştiu bine ce spun! De un an de zile încerc să conving un medic veterinar, oricare ar fiu el, să explice public despre pericolul E-urilor din alimente pentru organismul uman. Când ăi spun ce vreau, intră în sperieţi şi-mi spun că nu vor să-şi piardă slujba. De cine se tem şi noi nu ştim? De ce nu ni se spune ce ne aşteaptă consumul unor astfel de preparate din carne? Nimeni nu vrea să răspundă la aceste întrebări.