Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15164
De la 07 Ianuarie 2003
122875231

Din culisele luptei pentru putere. Încăierare între social-democraţi

  • 10 May 2009, 23:00

După ce s-a format pentru guvernare Alianţa PSD – PDL, în teritoriu s-a primit semnalul declanşării luptei pentru ocuparea funcţiilor de şefi la instituţiile deconcentrate. Numai că de la centru, nici Boc, nici Geoană n-au transmis indicaţii cum trebuie procedat. La PSD, Conţac (foto 1)a cerut lămuriri de la Bucureşti asupra modului în care trebuie făcută împărţirea instituţiilor cu PDL şi ce criterii trebuie avute în vedere. A fost pasat vicepreşedintelui zonal, respectiv ieşeanului Gheorghe Nechita. Nici acesta n-a ştiut cum trebuie procedat. Atunci, Conţac l-a sunat pe preşedintele PSD şi totodată al CJ Argeş, Costică Niculescu, om cu mare influenţă în PSD Bucureşti. De la acesta a aflat că nu intră la împărţeală Poliţia, Justiţia şi Curtea de Conturi, în rest, să se înţeleagă cu cei din PDL.
Împărţeala s-a făcut în ziua de 14 ianuarie 2009. Cinci reprezentanţi din PSD, conduşi de Conţac şi cinci din PDL, conduşi de Flutur s-au aşezat la masa împărţelii. Potrivit procesului verbal încheiat şi semnat de către cei zece, PSD s-a ales cu: Inspecţia Teritorială de Muncă, AJOFM, Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, Garda Financiară, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Statului, Oficiul pentru Mobilizarea Economiei şi Pregătirea Teritoriului pentru Apărare, Direcţia Agricolă, Inspecţia silvică şi de vânătoare, Oficiul Jud. de Consultanţă Agricolă, APIA, Unitatea Fitosanitară, Îmbunătăţirile Funciare, Garda de Mediu, Direcţia Naţională a Apelor Române, Cultura, Direcţia de Sănătate Publică, Protecţia Consumatorului, Direcţia de Telecomunicaţii, Clubul Sportiv Botoşani, Direcţia de Statistică, Secţia de Drumuri Naţionale, ANRSC, Biroul Vamal Stânca.
Din momentul în care în PSD s-a ştiut ce instituţii revin partidului, Costică Macaleţi, Gheorghe Marcu, Adrian Dolineaschi şi Gheorghe Vâzdoagă au început să dea telefoane protejaţilor lor şi să-i invite în a depune cerere pentru a obţine şefia. Cel mai eficient a fost Costică Macaleţi, care are experienţa anilor din perioada cât a fost prefect şi ştie mai bine procedurile de numire a şefilor.
Văzând lupta care se dă între cei patru pentru a obţine avantaje maxime din numirea de şefi, Conţac a încercat să se pună la adăpost de ulterioarele nemulţumiri care vor apărea. Mai ales că cererile ajungeau pe biroul său din sediul PSD şi a observat că Vâzdoagă retrăgea unele şi le înlocuia cu altele. Aşa că a luat măsura înregistrării lor începând cu numărul 1 şi a ajuns până la cea cu nr. 84. Mai mult, şi-a făcut câte o copie de pe fiecare cerere, pentru a avea dovada ulterioară a acestora. Că este aşa, nu am dubii, pentru că am putut consulta integral toate aceste cereri aflate într-un dosar copie.
Iată cum s-au consumat unele lupte pentru putere:
În fruntea DSP, Conţac ar fi vrut să fie numită Silvana Tudorache, medic chirurg pediatru. Nu pentru că este cumătra sa, ci pentru că este veche membră de partid, s-a implicat în activitatea politică şi se bucură de autoritate profesională. Luând act de cine va fi în fruntea DSP, Tamara Ciofu (foto 2), care voia aceeaşi funcţie, a reclamat la Bucureşti. Numai că Ciofu s-a aflat într-o gravă eroare. Ea ştia că DSP-ul va fi al PDL, aşa că a depus cerere de numire ca şefă la Casa de Asigurări din Sănătate, cerere aflată la nr. 30 şi pozapoartă data de 12 ianuarie 2009. Aşadar, cererea sa a fost depusă cu două zile înainte de a se face împărţeala instituţiilor între PDL – PSD. Ciofu a apelat la protectorul său, Costică Macaleţi. Iar Macaleţi s-a trezit într-o situaţie încurcată. Din familia Tudorache a transpirat faptul că atunci când Constantin Tudorache era şeful DSP, Macaleţi, ca prefect, l-a tapat de o importantă sumă de bani, pentru a-l menţine în funcţie. Nu se ştie dacă în folosul partidului sau al său personal.
Numai că Tudorache a fost schimbat cu Ciofu. Oamenii vorbesc multe despre tandemul Macaleţi – Ciofu, dar nimeni n-a demonstrat cele ce se afirmă prin culise. Nici că între cei doi s-ar fi consumat o idilă, nici că în perioada cât Ciofu a fost şefă la DSP, împreună cu Macaleţi şi Baltă ar fi valorificat din medicamentele primite ca ajutoare la Spitalul judeţean. Suma de şase miliarde lei care se apreciază că ar fi fost scoasă de cei trei din vânzarea medicamentelor primite ca ajutoare pare incredibilă, dar, aşa cum spuneam, vorbele circulă.
Tot în perioada cât Ciofu a fost director DSP, prin presa locală s-a vehiculat acuzaţia că angajările în Sănătate se taxează cu sume importante. S-a dat ca exemplu faptul că angajarea unui spălător ar fi costat 25 milioane lei vechi. Tehnica folosită era una extrem de simplă. Se anunţa concursul, se făceau înscrierile, iar Ciofu anunţa pe cei care nu aveau „intrare” la angajare că s-a amânat concursul. Aşa se făcea că la data concursului se prezenta numai persoana care trebuia.
După eliminarea lui Conţac, Macaleţi a putut răsufla uşurat. Silvana Tudorache a ieşit din cursa şefiei la DSP şi a rămas bătută în cuie Tamara Ciofu. De vreme ce acuzaţiile de mai sus n-au fost confirmate prin nici un fel de mijloc oficial, ele rămân simple speculaţii, iar Tamara Ciofu va putea ocupa scaunul de şef cu fruntea sus.
La Direcţia de Cultură, numele cântăreţei Cornelia Ciobanu a venit pe filiera Dorohoi, ea fiind susţinută de către deputatul dorohoian Andrei Dolineaschi şi primarul de Bucecea, Andronic Ţâmpău. Iniţial s-a propus numele Anei Bărculeţ, profesoara de la fostul Liceu Electrocontact, dar s-a renunţat la ea pe motiv că „este slab pregătită şi proastă de dă în gropi”, caracterizare venită dinspre Consiliul Municipal Botoşani, unde ea a fost consilier PSD. Dealtfel, nici Bărculeţ nu voia o astfel de şefie, ea aspirând la funcţia de inspector general adj. al IŞJ. În acest context , filiera Dorohoi a venit cu varianta Cornelia Ciobanu, care este absolventă a Facultăţii de pedagogie muzicală a Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti. Despre ea, Conţac a afirmat că „este plină de talent, dar n-are veleităţi de conducător”.
Cert este că în şedinţa din 22 ianuarie 2009, când s-au făcut nominalizările pe posturile de şef, Ciobanu a fost nominalizată la Cultură. Referitor la Elena Condrei, despre care s-a spus că ar urmări acest post, Conţac a fost categoric: „Condrei n-a dorit nici un moment acest post. Nu ştiu din ce motive, dar nu l-a dorit.” Informaţiile de ultimă oră induc varianta că nici Cornelia Ciobanu n-ar vrea şefia Culturii, ea nesimţindu-se în măsură să facă faţă acestei funcţii.
La Arhivele Statului s-a rostit numele pozainginerului auto Alexandru Zarug, consilierul deputatului Macaleţi. Ar fi fost cea mai mare gafă posibilă din partea PSD să pună într-o astfel de funcţie un inginer auto, unde se cere, dacă nu un absolvent de facultate arhivistică, măcar un profesor de istorie. Această funcţie este extrem de importantă, pentru că această instituţie este responsabilă de trecutul poporului român, este instituţia unde se păstrează cele mai importante documente ale vieţii noastre economico-administrativă şi educativ-culturală. Zarug ar fi vrut la Registrul Auto, dar instituţia a ajuns în curtea PDL. Pentru că Zarug a refuzat funcţia oferită la Arhivele Statului, în locul său a fost desemnat Marius Budăi, un personaj interesant, consilier al fostei deputate Doina Dreţcanu, economist de profesie. Ulterior şi Budăi a fost schimbat cu Costel Lupaşcu, de profesie jurist. Aşa că Marius Budăi a ajuns să fie desemnat şef Agenţia de Prestaţii Sociale.
La Apele Române a fost desemnat Daniel Afrăsânei (foto 3), soţul doamnei subprefect. Este interesantă şi această desemnare, ştiut fiind faptul că Daniel Afrăsânei urăşte apa, el preferând alte băuturi cu multe grade tărie.
La secţia Drumuri Naţionale a fost desemnat Viorel Zacreţchi, protejatul lui Gheorghe Vâzdoagă. Se vehiculează informaţia că omul ar fi dat o importantă sumă de bani la partid sau la protejat, nu se ştie cu precizie. Cert este că Vâzdoagă l-a susţinut cu toată tăria, iar omul va fi şef unde şi-a dorit.
În procesul verbal din 22 ianuarie 2009, prin care s-au nominalizat şefii, la Garda Financiară, apare ca şef Cristian Calimandruc. Desemnarea acestuia a fost susţinută de către Organizaţia PSD Dorohoi, respectiv primarul Dorin Alexandrescu şi deputatul Dolineaschi. Cum s-a ajuns ca dorohoienii să susţină candidatura lui Calimandruc merită o investigaţie. Asupra acestei numiri vom reveni, mai ales că cei din PDL nu şi-au desemnat persoana care să ocupe funcţia de adjunct.
Însă cea mai controversată numire pare a fi cea din fruntea Gărzii de Mediu. Aici a fost deja uns şef un anume Răzvan Rotaru. Omul, până anul trecut era un ilustru necunoscut botoşănenilor, dar bine cunoscut Poliţiei şi Justiţiei. Brusc, anul trecut el a apărut în compania deputatului Costică Macaleţi, căruia i-a făcut campanie electorală. Ca răsplată, Macaleţi l-a susţinut pentru şefia Gărzii de Mediu. Ca absolvent al Facultăţii de drept, omul pare să se fi „specializat”, împreună cu fratele său, în traficul de persoane. Se ştie că fratele său s-a ales cu o condamnare. Sunt voci care susţin că şi Răzvan ar avea cazier. Fostul preşedinte Conţac n-a putut confirma sau infirma acest aspect, dar a declarat că „omul este un personaj dubios, periculos chiar şi este bine să te fereşti de-a avea de-a face cu el.” Se pare că fostul preşedinte al PSD l-a cântărit bine, pentru că deja din interiorul Gărzii de Mediu răzbat nemulţumiri la adresa comportamentului său, care pare a fi unul violent şi arogant. Nu mă miră, pentru că acesta este comportamentul şefilor incompetenţi.
Ne oprim aici cu aceste numiri, urmând să obţinem informaţii şi despre restul şefilor desemnaţi. Cred însă că din cele arătate aici, orice botoşănean îşi poate forma o primă impresie despre cine sunt cei de a căror decizie depind destinele noastre pentru următorii patru ani. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Minor la volan, fără permis, cu maşina furată şi …radiată din circulaţie
Încă un meci câştigat la masa verde de “Flacăra de Flămânzi”
Tensiunile între Chişinău şi Bucureşti – în interesul cui?
Comentariul comentariilor LXXIII
(Ioan Rotundu)
Mângâierea soţului
Mica publicitate
Horoscop
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 11 Mai
Pui împănat cu slănină la cuptor
Românul şi numeroasele (sale) ţinte
Carmen Harra a prezis divorţul Monicăi Columbeanu
Hota incendiatoare
4-2, cu emoţii, cu „Internaţional” Cândeşti
Ne-au confiscat tihna bătrâneţilor!
Ioan Rotundu
Acu vin să dea lecţii de schi în ţara paielor la europarlamentare
Conţac atacă mahării din PSD
DRDP Iaşi a promovat execuţia lucrărilor de reabilitare a DE58
Mahării din PSD vin să se dea mari la Botoşani
Transportatorul Grigoraş tânjeşte după banii pensionarilor
Poliţiştii botoşăneni puşi pe „hinghereală”
Dr. Curteanu cere să se schimbe salarizarea medicilor de la Ambulanţa
Găinar prin cu păsările furate în maşină
Preocupare pentru mediu în rândul elevilor botoşăneni
Au lăsat-o mai moale cu programul "after school",
Apa curentă, principalul impediment în autorizarea sanitară a şcolilor
Recalcularea indemnizaţiei pentru concediul de creşterea copilului
Medicii pensionari sunt salvarea spitalelor botoşănene
Rezultate concurs Mini miss & Mini mister Botoşani 2009
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog