Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Reportaje
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12592
De la 07 Ianuarie 2003
122872659

Editorial

Ce nu înţeleg Băsescu şi cu Boc!

  • Ioan Rotundu
  • 12 August 2012, 23:00

Lumea se îndreaptă spre ceva necunoscut nouă, românilor. Şi aceasta din cauză că România este izolată în plan internaţional şi, ce este mai trist, nebăgată în seamă în cadrul Uniunii Europene. Iar izolarea noastră ni se trage de la preşedintele Traian Băsescu, de la premierul Emil Boc, două personalităţi ale vieţii politice româneşti cu o imagine publică şubredă, controversată, lipsită de amprenta personalităţii.
În economia mondială se produc schimbări la care noi nu participăm pentru că ne lipsesc acei conducători care să aibă mintea limpede şi puterea de înţelegere a acestor mecanisme noi de modelare a lumii şi să ne situeze în interiorul lor, adică să participăm efectiv, nu să stăm pe margine ca aruncaţi de o forţă centrifugă.
Aşa cum a scris şi în comentariile de pe propriul blog, economia mondială a ajuns într-un moment critic în privinţa producţiei, pieţele de desfacere fiind suprasaturate. Politica globală dusă de ţările dezvoltate asupra ţărilor lumii a III-a îşi face acum cunoscută efectele. Iar efectele sunt extrem de negative, pentru că lăsate în stare de supravieţuire şi lipsite de progresul civilizaţiei, aceste ţări n-au devenit pieţe de desfacere pentru economiile avansate, cum s-a crezut.
Acum, ţările dezvoltate caută ale soluţii pentru a găsi pieţe de desfacere şi creşte producţia pentru a scăpa de efectele crizei economice. Când după criza economică din 1929 – 1933 economia s-a refăcut şi a înflorit, apropiindu-se de punctul critic al saturaţiei, adică de supraproducţie, cel de Al Doilea Război Mondial a rezolvat problema pentru încă 50 de ani în viitor.
Cei 50 de ani au trecut, iar acum economia mondială a intrat într-o nouă criză economică, mult mai complexă. Cum de un Al treilea Război Mondial nu poate fi vorba, deocamdată, soluţiile de a ieşi din criză par a fi de altă natură. Blocarea economiilor ţărilor mai puţin dezvoltate şi transformarea acelor ţări în pieţe de desfacere. Iar metodele folosite sunt diverse, de la FMI la mecanismele Uniunii Europene. Căci să ne iasă din cap că noi suntem în UE pe picior de egalitate cu Germania, Anglia, Fraţa sau Italia.
În momentul de faţă economia românească este supusă controlului a două forţe: cea a FMI-ului şi UE. FMI-ul ne controlează PIB-ul şi ar fi vrut ca Guvernul Boc să majoreze TVA-ul şi să spargă cota unică de impozitare, ceea ce ar fi avut efecte directe asupra creşterii preţurilor, reducerii consumului şi a producţiei cu creşterea numărului de şomeri din sectorul activităţilor private.
Preşedintele Băsescu, prin premierul Boc, a ales cealaltă cale: a reducerii cheltuielilor bugetare cu salariile şi pensiile, ceea ce a stârnit mânia acestor categorii sociale. Interesant este că şi alte ţări, în special din UE, au ales aceeaşi cale, numai că au nuanţat-o. Adică au preferat să îngheţe creşterile de salarii pentru bugetari şi pensii, căutând măsuri complementare de a realiza şi alte economii la buget. Trebuie să observăm un aspect general, care nu este specific numai României, acela că toate ţările, de la SUA la cele dezvoltate din UE, nu caută resurse suplimentare pentru încasările la buget ci caută căi de economisire. Este o decizie firească, de vreme ce producţia stagnează şi nu creşte.
Băsescu şi Boc, din ambiţii prosteşti, au ales calea reducerii salariilor şi pensiilor deşi aveau la dispoziţie şi alte căi. Nici creşterea TVA şi diferenţierea cotei unice de impozitare, cum a cerut FMI-ul, n-ar fi fost calea corectă, pentru că am fi suferit toţi, fără excepţie, şi săraci şi bogaţi. Bazele economiei private în România postdecembristă le-a pus Guvernul Roman, când a anunţat acele scutiri de impozit pe profit pentru societăţile de producţie şi prestări servicii.
Asta se cere şi acum. Guvernul să dea o ordonanţă de scutire de orice impozite a societăţilor nou înfiinţate, cu stabilirea unei cifre de afaceri maximale şi a unui număr limitat de salariaţi. S-ar obţine două importante căi de economisire la buget. Şomerii ar deveni patroni sau angajaţi la patroni, ieşind astfel din plata de la buget. Mai mult, prin trecerea şomerilor din plata la stat în sfera de producţie bugetul va încasa de pe urma lor CAS, sănătate, fond şomaj.
Îngheţarea salariilor la bugetari şi a pensiilor completate cu astfel de măsuri ar duce la ieşirea noastră din criza economică în cel mult un an, fără nevoia de bani de la FMI şi fără a ne umili în faţa UE, care nu ne este prieten, ci vrea să fim în continuare piaţa lor de desfacere, punând piedici mai ales producţiei noastre alimentare. Părerea mea!

7.06.2010


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Şiretenia unei blonde
Video: Pasiuni de primar
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog