Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18276
De la 07 Ianuarie 2003
122878343

Botoşani: Personalităţi ale culturii trimise la pensie fără vreo mulţumire oficială

  • Ioan Rotundu
  • 12 September 2014, 23:00

Lucica Pârvan, director şi Gheorghe Median istoric memorialist din cadrul Muzeului judeţean Botoşani s-au pensionat (sunt voci care spun că au fost determinaţi să se pensioneze) la începutul acestei luni.
Lucica Pârvan a fost directorul instituţiei începând cu anul 1985. Sub mandatul său de director s-au obţinut realizări meritorii în ce priveşte descoperiri de noi dovezi care să ateste continuitatea vieţii umane în acest spaţiu geografic. Piese arheologice din paleolitic şi neolitic descoperite pe diferite şantiere arheologice din judeţ au devenit „vedete naţionale” şi au uimit lumea întreagă prin expunerea lor la expoziţii internaţionale.
Există în depozitele muzeului piese arheologice unicat şi de o vechime care demonstrează că în spaţiul geografic al Botoşaniului exista civilizaţie şi în urmă cu şapte mii de ani î.H. Lucicăi Pârvan nu i-a fost uşor, mai ales în perioada postdecembristă, să obţină fondurile necesare pentru continuarea cercetărilor la şantierele arheologice deschise şi să înceapă lucrările la altele noi. Unele descoperiri arheologice au devenit subiecte pentru tezele de doctorat, cum a fost cazul descoperirilor de la necropola Mihălăşeni pe seama căreia cercetătorul arheolog Liviu Şovan.
Tot sub directoratul Lucicăi Pârvan la Muzeu s-au fondat două reviste de istorie care au devenit extrem de solicitate în ţară datorită articolelor ştiinţifice publicate considerate de o mare acurateţe ştiinţifică. Este vorba de revista Herasus şi apoi Acta Moldavae Septentrionalis, primul volum fiind editat în 1999.
În cei peste 29 de ani de director, Pârvan s-a bucurat din partea colectivului de lucrători de respect şi a demonstrat autoritate profesională. Datorită ei Muzeul n-a pierdut Secţia etnografică, care a trebuit să părăsească clădirea unde era găzduită pentru că fusese retrocedată. Pârvan s-a luptat cu conducerea Consiliului Judeţean Botoşani şi a obţinut un nou spaţiu, salvând astfel secţia de la desfiinţare. Sunt multe realizările sale, în cea mai mare parte cunoscute doar de colectivul de lucrători şi mai puţin în public.
Prin grija sa muzeele memoriale din Liveni şi Dorohoi ale lui George Enescu au fost renovate şi aduse clădirile la un stadiu corespunzător păstrării comorilor rămase de la marele muzician fără pericolul de a se degrada. Tot Pârvan a reuşit reabilitarea Muzeului arheologic din Săveni, o clădire medievală care adăposteşte o colecţie valoroasă de ceramică dar şi oseminte ale animalelor preistorice.
Directorul Lucica Pârvan a fost cel care a susţinut şi a reuşit reconstrucţia casei Sf. Ioan Hozevitul din Crăiniceni - Horodiştea – Păltiniş şi amenajarea unui muzeu pozamuzeu dedicat sfântului având angajat şi muzeograf.
Dacă ar trebui să i se reproşeze ceva, este că n-a fost destul de persuasivă în a obţine de la conducerea Consiliului judeţean Botoşani un spaţiu potrivit pentru secţia de Artă. Tablouri extrem de valoroase ale pictorilor botoşăneni precum Luchian, Băncilă, Piliuţă, Achiţenie etc. stau în depozitul fără a putea fi vizionate de către cei îndrăgostiţi de pictură.
Istoricul Gheorghe Median lucrează la Muzeul Judeţean Botoşani – Secţia memorialistică din anul 1072. În cei 42 de ani de activitate a făcut multe descoperiri documentare despre personalităţile ştiinţifice şi culturale ale judeţului nostru. A publicat zeci de articole ştiinţifice atât în cele două reviste ale muzeului cât şi în revistele de specialitate. A contribuit la realizarea multor scrieri documentare, demonstrând spirit de colegialitate şi lucru de cercetare în colectiv.
A apreciat prin cuvântările sale publice lucrările monografice ale unor profesori şi intelectuali din judeţ. Nelipsit participant de la principalele evenimente cu conotaţie istorică şi documentaristă, nu numai că a onorat aceste evenimente cu prezenţa dar s-a folosit de autoritatea şi experienţa sa profesională şi a participat la discuţii, îmbogăţind substanţial conţinutul dezbaterilor.
Printre ultimele semnături şi le-a pus pe un album realizat în trei volume despre prezentarea judeţului Botoşani, lucrare realizată în colaborare cu fotograful Duşa Ozolin şi comandată chiar de preşedintele CJ Florin Ţurcanu.
Iată că după munca de-o viaţă pusă în slujba culturii botoşănene, cei doi au fost trimişi la pensie de către preşedintele Consiliului judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, într-un anonimat total, fără a le mulţumi pentru activitatea depusă, fără a le oferi un premiu pentru întreaga activitate fără a le înmâna măcar o diplomă de recunoştinţă pentru activitatea depusă.
Modul în care preşedintele Ţurcanu a procedat este dovada dispreţului său faţă de personalităţile culturii botoşănene, este dovada dispreţului său faţă de tezaurul cultural al judeţului, material şi uman.
Cu vreo doi ani în urmă a fost pensionată cercetătoarea dr. Angela Paveliuc Olaru, cea care a redat judeţului Botoşani identitatea culturală şi a determinat Academia Română, prin cercetările sale, să recunoască originalitatea şi perenitatea culturii şi civilizaţiei botoşănene. După munca de cercetare de-o viaţă, Angela Olaru a plecat la pensie (2006) din instituţia culturală într-un anonimat total, fără a primit măcar mulţumirile de rigoare. Bine că sunt bani la bugetul judeţului pentru a se finanţa activităţi falimentare precum piaţa agroalimentară de la subsolul Mall-ului Botoşani.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Împăcarea dintre Ion şi Maria
Horoscopul zilei
Portariuc acuzat că face vraişte bugetul nostru local
Mulțime de școli fără autorizație de funcționare
Marius Oroșanu despre trădarea lui Florin Ghiorghiță
Florin Ghiorghiţă, marele trădător al opoziţiei din CLM Botoşani
Cadou muzical pentru pompierii botoşăneni
din partea colegilor din Republica Moldova
Un pui de urs se joaca si danseaza pe un teren de golf din Canada
Protest ACL la Alba Iulia fata de Guvernul Ponta
Manifestantii au adus cu ei o barca plina cu popcorn
Construirea unei baze NATO in Romania constituie o provocare grava pentru Rusia
Legislatia nu permite accesul fara Bacalaureat la studiile superioare
Victor Ponta a fost desemnat candidat la Presedintie
Discutiile Guvern - CE si FMI, de la Bruxelles, vor viza cea de-a doua rectificare bugetara
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog