Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11057
De la 07 Ianuarie 2003
122896706

Dosare fierbinţi (II)

Corupţie târnosită în biroul avocatei

  • 15 January 2008, 23:00

Corupt de tutunul moldovenesc de contrabandă, vameşul Bogdan Andrei Şeptilici nu s-a sfiit să folosească biroul avocaţial al mamei sale pentru a-şi aranja afacerile ilegale. La 18 februarie 2007, la ora 21.05.21, Bogdan Şeptilici a întreţinut o convorbire cu unul din membrii reţelei de traficanţi. Vameşul l-a sunat pe Mihai Văcariu de pe telefonul cu numărul 0744/616373, telefon aparţinând biroului avocaţial al mamei sale.
Ne rezervăm dreptul de a nu pronunţa numele avocatei şi adresa biroului pentru că este foarte probabil ca aceasta să nu aibă nici-o implicare în potlogăriile fiului. Nu este normal ca imaginea şi identitatea mamei să aibă de suferit din cauza fiului. Potrivit convorbirii interceptate de SRI, vameşul l-a luat la muştruluială pe Văcariu pentru o datorie pe care cel din urmă nu o achitase faţă de vameş.
Contrabandistul avea nevoie, din nou, de intervenţia vameşului pentru a trece prin vamă un transport de ţigări. Comerciantul ilegal a încercat să-l înduplece pe vameş, promiţând că îi va plăti favorurile a doua zi. Contrabandistul se afla în vamă deja, alături de celălalt vameş, Alois Baur. Şeptilici l-a cerut la telefon pe Alois căruia i-a recomandat să-i dea „cu flit maimuţoiului”.

SRI a spart lacrimile unui socru
Tatăl cu acelaşi nume al poliţistului de frontieră Aurelian Galamboş (foto) şi socrul poliţistului Fănică Vătafu, primul fost poliţist de frontieră, al doilea consilier local într-o localitate de pe Prut, ( Vasile Scumpelu), ne-au cerut ajutorul pentru a demonstra că fiul şi, respectiv, ginerele sunt nevinovaţi. Aşa cum am promis, am studiat dosarul şi realitatea este alta, chiar dacă doare. Probele administrate la dosar, convorbirile interceptate de SRI nu pot decât să sece lacrimile părinteşti. Cei doi poliţişti de frontieră sunt implicaţi în reţeaua contrabandiştilor. Recent, cei doi au fost eliberaţi din arest, după şase luni de penitenţă, dar, dacă justiţia mai are vreo breşă imaculată, se vor întoarce la meditaţie în arest. Următorul termen al procesului se va judeca la data de 24 ianuarie la Tribunalul Botoşani.

Palierele epoleţilor decoraţi cu tutun
Activitatea reţelei s-a desfăşurat pe trei paliere, bine structurate, bine gândită. Primul palier era format din şase contrabandişti de ţigări, unii dintre ei cu domiciliul în preajma pieţei centrale, care împreună cu poliţiştii de frontieră Petru Butnariu şi Bogdan Baltă au pus bazele grupării. Al doilea palier era format din poliţiştii de frontieră Aurelian Galamboş, Ştefan Brânzac din Corni, Gabriel Simion din Botoşani, Neculai Corduneanu, Cristinel Ivolschi, Vasile Demetriad Mihoreanu şi Fănică Vătafu, cei din urmă domiciliaţi în Manoleasa.
Aceştia asigurau introducerea fără probleme, în ţară, a mărfii de contrabandă. Cel de-al treilea palier era format din cei care asigurau transporturile, distribuţia şi valorificarea ţigărilor. Potrivit unei surse din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, care nu poate fi pusă la îndoială, Bogdan Baltă este implicat în afacere mai mult decât colegul său Butnariu, Baltă fiind adevăratul şef al reţelei.
Ni s-a comunicat că, în 2003, colegii săi i-au confiscat lui Baltă 53 de mii de pachete de ţigări, adică aproape un camion de marfă de contrabandă. Pe numele său există de altfel, la IJPF Botoşani, mai multe procese verbale care dovedesc pătarea sa iremediabilă cu tutun de contrabandă.

Procurorul contrabandist
Cât de bine ancorată este gheara corupţiei, cât de temeinic consolidată este structura contrabandei cu ţigări, cât de ispititoare este uşurinţa agonisirii de bani murdari, vom exemplifica doar cu cazul unui procuror prins cu maşina burduşită de ţigări şi scăpat de neglijenţa ne voită, sau poate nu, a fostului comandant al IJPF Botoşani, Adrian Bahmătă.
Din această adnotare cititorul va extrage cu siguranţă concluzia corectă privind cauzele instrumentării şi soluţionării, sau nesoluţionării, unor dosare ale afacerilor ŢIGARETA. Prin 2002, într-o noapte, potrivit aceleaşi surse interne, pe relaţia Racovăţ – Dorohoi, un poliţist de frontieră cu adevărat profesionist, l-a surprins pe Vasile Şalaru cu maşina plină de ţigări a căror provenienţă nu o putea justifica. La verificarea actelor, frontieristul a văzut că cel blindat de ţigări nu era altcineva decât fostul secretar comunist Vasile Şalaru, ajuns procuror la Darabani după 1989. Asupra sa au fost găsite circa 400 de cartuşe de ţigări LM, de provenienţă ucraineană. Poliţistul a sunat la IJPF pentru a raporta captura. Comandantul de atunci, Bahmătă, se pare că a înţeles că este vorba doar de vreo patru cartuşe de ţigări de contrabandă şi a ordonat să i se dea drumul procurorului, cu tot cu marfă. Lucrurile s-au lămurit ulterior, dar era prea târziu, nu se mai puteau administra probe. Cu toate acestea, încă se mai păstrează la IJPF Botoşani procesul verbal întocmit procurorului de către poliţistul de frontieră vigilent.
Şef de tură la intervenţii în acea noapte era Gheorghe Cluci.
Maşinile blestemate
De la poliţiştii de frontieră, care au preferat să rămână săraci dar curaţi, am aflat şi numerele de înmatriculare ale unor autoturisme folosite de contrabandişti în derularea afacerii lor. În afara maşinilor menţionate în probatoriul administrat la dosar, contrabandiştii au folosit şi alte autoturisme, ba chiar şi două ambulanţe. Membrii reţelei care nu au fost arestaţi, sau despre care nu s-a vorbit nimic, au apelat, de asemenea, la serviciile proprietarilor acestor maşini.
Un autoturism marca BMW, seria X5, cu numărul de înmatriculare BT. 43 ADY a fost des puricată de frontierişti. Despre această maşină s-a crezut o vreme că a aparţinut viceprimarului din Săveni, Relu Târzioru.
După verificările de rigoare, îi asigurăm pe oamenii legii că viceprimarul a avut o astfel de maşină, dar cu număr de înmatriculare diferit. Autoturismul Opel Vectra, înmatriculat BT. 02 VXB a aparţinut botoşăneanului Eugen Baciu care a fost arestat în luna mai anul trecut. Folosite la transportul ţigărilor de contrabandă au mai fost şi autoturismele Dacia, utilate ca ambulanţe, BT. 02 TRU, foarte des văzută prin Truşeşti şi BT. 02 WJA din Botoşani. De câte ori se apropiau de o patrulă de poliţişti de frontieră, şoferii ambulanţelor care transportau ţigări porneau girofarele şi treceau triumfal pe lângă oamenii legii.
(Marian MOROŞAN - va urma)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Lăcomia vârstei
Şi-au dat mâna într-o frumoasă horă moldovenească
Pro Tv difuzează al cincilea sezon ”Dispăruţi fără urmă”
Dana Rogoz a cucerit pe plâcă pârtiile din Bulgaria
Horoscoop
Posturi de asistent comunitar rămase neocupate
Liceul de Arte îşi pregăteşte aniversarea
Pachetul legilor învăţământului dezbătut în şcoli
Deţinuţii s-au întrecut în recitat poezii
AJOFM se laudă cu bugetul primit pe acest an
Reclamă abuzurile CJAS, dar fără a intra în adâncul problemelor
Municipalitatea începe dotările în Sala polivalentă şi Parc
Discrepanţe mari la fondul de rulment al primăriilor botoşănene
Dănuţă critică municipalitatea pentru modul de realizare a lucrărilor
Casele de cultură a sindicatelor pot ajunge la municipalitate
Speranţe de suplimentare a fondurilor pentru Parcul Eminescu
Vor să-i dea aspect european Pietonalului Unirii
Locul lui Ţâbuleac a fost ocupat
Învaţă să faci din viaţă o experienţă de neuitat...
Felicitare PD-L pentru primarul Flutur
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog