Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25630
De la 07 Ianuarie 2003
122911279

Ieri, Mihai Eminescu s-a coborât printre botoşăneni

  • 15 January 2010, 23:00

Aseară târziu, un regal de poezie desfăşurat la teatrul Mihai Eminescu, în interpretarea lui Eusebiu Ştefănescu, pe acordurile muzicale oferite de cantautoarea Maria Gheorghiu, s-au încheiat manifestările dedicate Zilelor Mihai Eminescu.
Peste tot în judeţ s-au desfăşurat simpozioane, au avut loc lansări de carte, reviste, s-au pus la cale şezători, întâlniri pe teme eminesciene. Cel mai aşteptat a fost însă, de departe, spectacolul de la Teatrul Mihai Eminescu, unde s-a decernat Premiul pentru poezie Mihai Eminescu.
Scriitori din toate colţurile ţării au ţinut să fie prezenţi la sărbătoare şi au aplaudat momentele emoţionante, au spus rugăciuni la unison. Pentru o clipă, la invitaţia lui Eusebiu Ştefănescu, o rugăciune eminesciană a înălţat sufletele celor prezenţi care au rostit versurile într-o singură voce.

Opera Prima
Câştigătorul pentru Opera Prima a Premiului Naţional de Poezie este Stoian G. Bogdan (foto 1). Pentru acest premiu au mai fost nominalizaţi: Marius Conkan, Moni Stănila, Gabriela Mancu şi Gabriela Ivaşcu. „Costumul meu s-a pricopsit cu nuanţele pământului / El este sufletul care nu a putut să fugă prea departe de mine”, au început să curgă versurile scrise de poetul Stoian G. Bogdan, laureatul la Opera Prima pe 2009, după ce a intrat în posesia distincţiei.
Acesta a ţinut să declare: „La Botoşani este un loc unde îmi place să vin de fiecare dată cu plăcere. Aş vrea să îi mulţumesc juriului pentru alegerea făcută, finanţatorului acestui premiu şi nu în ultimul rând mie” a spus tânărul poet.
Înainte de decernarea premiul la Opera Omnia a Premiului Mihai Eminescu pe 2009, momentele emoţionante s-au succedat cu repeziciune. Ropote de aplauze a smuls Varujan Vosganian, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor. Marele absent a fost Nicolae Manolescu, preşedintele acestei structuri. „ Este greu să vorbeşti despre Mihai Eminescu într-un fel care să separe creaţia lui Mihai Eminescu de percepţia creaţiei sale, de omul Mihai Eminescu. Aici nu am decât un lucru de spus, mai ales pentru cei tineri. Să nu credeţi că Mihai Eminescu a fost un neînţeles, un învins, un singuratic pe timpul vieţii sale. Lumea nu este un ghem pe care să îl iei dintr-un capăt şi să îl deşiri. Nimeni nu poate schimba lumea. Dar un mod de a birui lumea este de a o înţelege. Mihai Eminescu, în acest fel, fără a şti dacă să cinstească mai întâi fiinţa sa sau nefiinţa sa sau modul în care nefiinţa sa a trecut în nefiinţă şi nefiinţa sa se reîntoarce în fiinţă”, a spus Varujan Vosganian.

Şi Opera Omnia….
Poetul Dorin Tudoran (foto 2) a trăit emoţii vizibile atunci când preşedintele juriului a anunţat oficial cine este câştigătorul la Opera Omnia. Cu o modestie răscolitoare, calm şi hotărât, Dorin Tudoran a ţinut o adevărat lecţie de viaţă, de moralitate, de luptă şi de demnitate, făcând apel şi la vremurile în care era ţinut în beciurile Securităţii, întrebându-se într-una dacă va mai ieşi viu.
„Am spus acum câţiva ani într-un interviu că dacă ar fi după mine premiul trebuie să se dea pentru debut. Adică este cineva la un moment dat care te ia de moţ şi te ridică. Din acest moment este treaba fiecăruia dintre cei norocoşi să-şi câştige audienţa. Noi oamenii suntem nişte alcătuiri foarte curioase. Dacă ia altcineva un premiu, ne întrebăm de ce nu l-am luat noi. Dar atunci când îl luăm noi nu ne întrebăm de ce nu ni s-a dat nouă. Mi-am făcut pozao listă cu multe motive pentru care nu ar trebui să-l primesc, dar nu le voi spune azi.
M-aş bucura dacă în ediţiile viitoare cei care vor lua premiul vor fi la fel de mândri cum sunt eu astăzi, Zilele trecute, uitându-mă pe internet, am văzut câteva titluri. Printre acestea era unul : Cinci scriitori se luptă pentru premiul Mihai Eminescu. Eu de când am plecat din ţară, nu are rost să vă spun ce am pierdut. Dar am câştigat o mai mare atenţie la cuvânt. Cultura nu se face prin excludere, nu se face pe locuri, ca la fotbal, ca la volei. Nu există cel mai.
Alt titlu era: Cinci poeţi aşteaptă premiul Mihai Eminescu. Stimaţi domni, poetul nu trebuie să aştepte nimic, poetul trebuie să ofere, să dăruiască. Cei care aşteaptă ceva, cine stă la coadă se ocupă de altceva. Viaţa este darul lui Dumnezeu către noi. Cum o trăim, este darul nostru către Dumnezeu”
a spus poetul Dorin Tudoran.
Acesta care a evocat printre altele momente frumoase din timpul studenţiei sale petrecute alături de bunul său coleg din grupa 502, Adrian Păunescu, în perioada în care puţini aflaţi la vârsta tinereţii s-au dedicat poeziei.
Tot ieri, în şedinţă festivă, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care se acordă titlul de cetăţean de onoare poetului Dorin Tudoran, stabilit de mai mulţi ani în Washington, dar care are dublă cetăţenie. „Este cetăţean american, dar e poet român”, a afirmat primarul Cătălin Flutur.
„Nu ştiu ce înseamnă pentru alţii, dar din punctul meu de vedere este cel mai mare premiu de poezie la care poate aspira un poet român. În plus, pentru mine este onorant de două ori. Odată e vorba de premiul în sine, ţinând mai ales cont de cine l-a luat înainte, poeţi fundamentali ai României şi apoi este şi lista de nominalizaţi. Acest premiu putea merge foarte uşor şi cu aceeaşi dreptate, dacă nu chiar mai mare, la oricare din ceilalţi nominalizaţi”, a declarat Dorin Tudoran.
Laureatul a făcut parte din conducerea a celei mai mari fundaţii din lume care se ocupă cu sisteme electorale şi educaţie civică, iar din 2009 activează la fundaţia „World Learning”. Alături de Dorin Tudoran, au mai fost nominalizaţi la acest premiu Ion Mircea, Vasile Vlad, Nicolae Prelipceanu şi Dinu Flămând.
Partea a doua a spectacolului a electrizat atmosfera, prin prestaţia actorului Eusebiu Ştefănescu şi a cantautoarei Maria Gheorghiu,. Printre versurile eminesciene care au curs prin venele celor prezenţi, actorul Eusebiu Ştefănescu a rememorat anumite momente care îl leagă de opera lui Eminescu. „Eram odată în Republica Moldova, invitat de Grigore Vieru şi alţi reputaţi oameni de acolo la un spectacol La sfârşit când s-a servit o şampanie şi s-a ţinut un toast cum se obişnuieşte în republica Moldova am fost într-u mare impas. A ţinut academicianul Ciurea un discurs, apoi Grigore Vieru, Dan Puric, pe care nu ai cum să îl întreci şi a venit rândul meu.
Ce să spui după cuvintele lor care au fost de-a dreptul fulminate? Şi mi-a venit o idee, am recitat din Eminescu. La sfârşit, Grigore Vieru, lăcrimâd, m-a luat deoparte, a scos din dosul hainei 200 de euro şi mi-a spus aşa: Vezi ăştia? Nu sunt bani, sunt sentimente. Pentru tine o sută şi pentru Dan Puric o sută. A fost fantastic”
, a spus Eusebiu Ştefănescu, spre deliciul celor prezenţi. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Huţuleac merge pe mâna managerului Enache
Părinţii critică programa de învăţământ ca fiind inadecvată vârstei elevilor
Primarii au de ales între contracte pe gunoaie sau amenzi
CAS are bani, spitalele nu ştiu să-i încaseze
Strângerea materialului ornamental şi salubrizarea cartierului de blocuri
Noua Primărie Frumuşica, gata în cel mult două săptămâni
Creştinarea vaccinului lui Cercel şi impozitul pe morţi
Şofer – pericol public
Kremlinul îşi pune ouăle în diferit
Exportul presei libere în Republica Moldova?
Îngrijorată de eliminarea crucifixului din şcolile italiene
Biserici din România participă la săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştină
Parastas la mormântul lui Eminescu din capitală
Comunicat de presă – Teatrul „Eminescu”
Salvat în ultimul moment de pompieri
Bejinaru si bejenia
Horoscop
La psihiatru
Dacian Cioloş a uimit comisia UE cu competenţa sa
el a fost avizat comisar cu Agricultura cu unanimitate de voturi şi aplaudat îndelung
Comentariul comentariilor (VI)
Ioan Rotundu
Angajatorii vor fi obligaţi s înregistreze mai repede contractele de muncă
Contrabandist oprit în urma unei urmăriri
Cătălina nu şi-a uitat apritudinile de educatoare
Judeţul Botoşani are un al doilea subprefect
Ţigări de contrabandă la drumul mare
Câtă Moldovă şi câtă Rusie?
Românii de pretutindeni şi necesitatea unei colaborări mai strânse
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog