Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20352
De la 07 Ianuarie 2003
122906001

Ministrul Adomniţei n-a aflat nimic despre afacerile de la „A.T. Laurian”

  • 15 May 2007, 23:00

Aflat, luni, la Botoşani, ministrul Educaţiei şi Cercetării Cristian Adomniţei, printre alte obiective, a vizitat şi investiţia de extindere a Colegiului „A.T. Laurian”. Deşi nu i-a plăcut deloc cum arată noua construcţie, ministrul a promis că va aloca suma necesară finalizării lucrărilor. Ce n-a ştiut ministrul şi nu i s-a spus, a fost faptul că investiţia face obiectul mai multor procese, iar directorul Colegiului, Dumitru Tatarcan (foto), este pionul principal care a generat aceste procese ce s-ar putea să se soldeze cu consecinţe total neplăcute pentru el. Dealtfel, un cotidian naţional a dezvoltat pe larg afacerile lui Tatarcan şi a fiicei sale Raluca, derulate pe banii publici. Pentru a fi bine documentaţi în „cazul Laurian”, am luat legătura cu Constantin Zaharia, directorul economic al societăţii ASCON SA.
Noua construcţie a Colegiului „Laurian” a început în 1991, în plină glorie de guvernare social-democrată atent supravegheată de tătucul Iliescu. Titularul investiţiei a devenit Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani. Rând pe rând, la conducerea IJŞ Botoşani s-au perindat Constantin Manolache sau Corneliu Picealcă, fără ca cei doi să poată duce la bun sfârşit investiţia. De precizat că lucrarea a fost câştigată prin licitaţie publică de către constructorul ASCON S.A., la acea vreme condusă de ing. Bădănac. Executarea lucrărilor s-a preluat în baza contractului de execuţie nr. 54/1991. Bădănac a murit, Picealcă şi Manolache au fost schimbaţi din funcţie cu alţi „generali” mai bravi în merite, cum ar fi Horia Negrescu, dar clădirea tot la roşu a rămas. În perioada 1996 – 2000, CDR-ul n-a alocat fonduri decât pe sponci, pentru a nu finaliza o investiţie începută de social-democraţi, cu care aceştia să se laude apoi. Revenit la putere în 2000, PSD-ul n-a alocat bani pe motiv că de finalizarea lucrării ar beneficia cei din CDR. Aşa că, în perioada 2003 – 2006, în lipsa banilor, nu s-a mai lucrat.
Raluca cea portocalie
Prin 2005, aflată încă în graţiile lui Tăriceanu, Raluca Tatarcan cea portocalie face lobby pentru ca tatăl său Dumitru Tatarcan, director al Colegiului „Laurian” din vremuri imemoriale, să primească bani ca să termine lucrarea. Tot prin lobyul său, la care s-a alăturat şi ministrul Agriculturii de atunci Gheorghe Flutur, se pune la cale o şmecherie legislativă, despre care preşedintele Băsescu ne-a mai vorbit şi trebuie să-i dăm dreptate. Se iniţiază o Hotărâre de Guvern, aprobată de Tăriceanu şi ai săi fără nici o oprelişte, prin care se alocă suma de 40 miliarde lei vechi Primăriei Botoşani, cu destinaţie „Extinderea lucrărilor la Colegiul Naţional AT Laurian”. De ce Primăriei Botoşani? Pentru că, între timp, Dumitru Tatarcan n-a stat cu mâinile în sân. El a reuşit să obţină calitatea de beneficiar al investiţiei, preluând investiţia din competenţa IŞJ. Ca subordonat al Primăriei Botoşani, Colegiul Laurian a ajuns să-i pună faţă în faţă pe directorul Dumitru Tatarcan şi primarul Cătălin Fluture, în scop de colaborare.
Eliminarea ASCON-ului
Deşi lucrarea era deja încredinţată constructorului ASCON, cum, necum Primăria Botoşani şi directorul Tatarcan organizează o nouă licitaţie în luna septembrie 2006. Iar câştigătorul este desemnat în persoana lui Victor Mihalachi, patronul societăţii Victor Construct. Văzându-se eliminată din competiţie, fără nici o bază legală, societatea ASCON ia calea justiţiei. Contestă eliminarea sa la Comisia specială înfiinţată în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice. Deşi datată 1 octombrie 2006, iar Comisia în cauză a început să lucreze legal cu 15 octombrie, Contestaţia este respinsă ca fiind tardiv introdusă. Raluca cea portocalie şi-a îndeplinit rolul de fiică, iar tatăl său putea dormi liniştit că lucrarea va fi executată de cine trebuie şi nu de neaveniţi. Nu pentru mult timp. ASCON contestă soluţia dată de Comisie la Curtea de Apel Suceava. Prin Decizia 95/12.02.2007 Curtea de Apel Suceava hotărăşte că ASCON-ul este constructorul, contractul cu nr. 54/1991 fiind în vigoare. Nemulţumit că i se periclitează „aranjamentul”, Tatarcan, în numele AT Laurian depune o nouă contestaţie, respinsă de aceeaşi Curte de Apel Suceava prin Decizia 256/22.03.2007.
Cu o ultimă zvâcnire, Tatarcan introduce la Tribunalul Botoşani o cerere pentru a obţine, prin ordonanţă preşedinţială, stoparea lucrărilor de către ASCON. Culmea ASCON-ul nici nu intrase pe şantier, deşi, potrivit deciziilor Curţii de Apel Suceava avea acest drept. La Botoşani a câştigat Tatarcan, la Suceava ASCON. Recent, ASCON s-a mai trezit cu un proces. Tatarcan cere instanţei de judecată anularea contractului 54/1991, lucru pe care ar fi trebuit să-l facă înainte de a se organiza licitaţia prin care continuarea lucrărilor i s-au încredinţat societăţii Victor Construct.
Consecinţele bat la uşa cancelariei lui Tatarcan
Practic, Tatarcan nu poate desfiinţa prin justiţie contractul cu nr. 54 şi elimina ASCON-ul din drepturile câştigate. Dar el speră în întoarcerea lui Băsescu la Cotroceni, iar ginerele său Valeriu Turcan, care este consilierul preşedintelui încă suspendat, să poată manevra soluţiile din dosarele aflate în curs de judecată. Cel puţin aşa susţin anumite surse, ce încă vor să stea în expectativă.
Nici ASCON nu stă pasivă. A introdus o cerere de chemare în judecată a lui Tatarcan pentru sancţionarea acestuia că n-a respectat cele două decizii ale Curţii de Apel Suceava. Tatarcan riscă să primează zilnic o amendă civilă, timp de 30 de zile, dacă nu va pune în aplicarea hotărârile instanţelor de judecată. După trecerea celor 30 de zile, fapta lui Tatarcan intră în competenţa DIICOT.
ASCON a mai încercat să rezolve litigiul şi pe cale amiabilă. Societatea i-a cerut lui Victor Construct să continue lucrările pe baza unui contract în subantrepriză, urmând ca Victor să plătească un comision de patru miliarde lei vechi. Nu s-a ajuns la o înţelegere. Firma Victor Construct a primit spre sfârşitul anului peste 30 miliarde lei, pentru a executa lucrările la Laurian. Banii s-au cheltuit, lucrările nu s-au executat integral, iar acum problema a devenit şi mai complicată. Dacă ASCON va reintra pe şantier, societatea Victor Construct va trebui să dea banii înapoi. De unde oare?
Iar ca nu cumva să fie fraierită printr-un lobby de la Cotroceni, societatea ASCON este pregătită să deschidă un nou proces. Ea va chema în judecată, în solidar, societatea Victor Construct, Colegiul Laurian şi pe directorul Dumitru Tatarcan. Le va cere nici mai mult nici mai puţin decât patru miliarde lei vechi. Cu precizarea că n-am dezvăluit toate aspectele disputei, promitem să revenim cu noutăţi.
Epilog
Ministrul Adomniţei a fost dus de generalul Horia Negrescu să vadă Colegiul Naţional „A.T. Laurian”. L-a văzut, dar numai prin ochii directorului Tatarcan. În rest… s-auzim de bine! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Hoţii de flori au fost prinşi, dar numele lor rămâne secret
Consolidarea sediului Primăriei cere tot mai mulţi bani
„Satule, mândră Grădină” se apropie de start
Pregătirile pentru referendum intră în linie dreaptă
Ministrul Educaţiei ne-a promis campusuri şi şcoli de arte şi meserii
Ministrul Adomniţei îl vrea înapoi, la librali, pe Secrieru
Ministrul Orban promite o gară civilizată
Primarul s-a sensibilizat de cele ce se petrec în Centrul Vechi
Societăţi sancţionate, dar ţinute la anonimat
Referendumul reduce numărul orelor de curs
Se reia procedura de achiziţionare a unui sediu pentru Garda de Mediu
Elevi premiaţi pentru „Nonviolenţă în mediul şcolar”
Comentariu la comentarii (XCVI)
(Ioan Rotundu)
Deţinuţii din Iaşi îşi vor vizita colegii de suferinţă din Botoşani
Un alt proiectil găsit la Flămânzi
Poliţist de frontieră sancţionat
Şoferii tineri se urcă adesea beţi la volan
Protest
Horoscop
Citate şi cugetări din Eliade, Noica şi Cioran
Românul şi săritul muştarului
Salată mediteraneană cu ceapă
Goleşte cada cu apă
Vreau să mi se respecte votul!
Ioan Rotundu
O casă pe cinste!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog