Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sport
In vino veritas
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4803
De la 07 Ianuarie 2003
122576742

Autorităţile şi intoxicaţiile cu nitraţi (II)

  • 1 August 2007, 23:00

Pentru ca efectul toxic să se producă este necesară reducerea nitraţilor în nitriţi, transformare ce se realizează la nivelul tubului digestiv prin acţiunile florei microbiene în general şi prin enterobacteriacee în special (flora coliformă), care se poate face în maxim trei ore de la ingerare. De aasemenea, transformarea nitraţilor în nitriţi se produce şi prin fierbere la prepararea hranei etc. Apariţia intoxicaţiei acute cu nitraţi este determinată şi de o serie întreagă de alţi factori, mai degrabă favorizanţi, printre care sunt de reţinut unele particularităţi morfo-funcţionale ale copilului mic (prin efectul oxidant al nitraţilor, hemoglobina din sânge nu mai are capacitatea de alimentare a organismului cu oxigen).
Aportul continuu, însă, cu nitraţi din apă şi nu mai puţin şi din unele produse alimentare duce şi la apariţia intoxicaţiei cronice care este incomparabil mai extinsă decât intoxicaţia acută şi cu consecinţe mult mai grave pe termen lung. Datorită unei simptomatologii insidioase şi cu o posibilă asociere şi cu alte afecţiuni trece de obicei neobservată şi tocmai acest fapt îi conferă o gravitate mult mai mare decât în cazul intoxicaţiei acute.
Intoxicaţia cronică la copii se manifestă printr-o scădere progresivă a rezistenţei organismului mai ales faţă de agresorii biologici (în cazul bolilor infecţioase) şi chiar a unor acţiuni respiratorii banale precum şi printr-o rămânere în urmă în dezvoltarea fizică, ponderală etc.) Autori de marcă susţin că nitraţii au şi un efect inhibant asupra asimilării iodului la nivelul tiroidei, ceea ce, în condiţiile unei carenţe de iod din apă şi din alimente, aceştia pot să constituie un important factor favorizant în menţinerea unei morbidităţi crescute şi prin distrofia endemică tireopată (guşa).
În fine, dar nu în ultimul rând, un risc deosebit pe termen lung pe care îl incumbă prezenţa nitraţilor în apă constă în posibilitatea formării în organism, printr-o serie de procese complexe a nitrozaminelor – substanţe cu un mare potenţial cancerigen (în special la colon) şi teratogen. Evoluţia indicatorilor de morbiditate prin intoxicaţiile acute cu nitraţi, din judeţul nostru, trenează, aproximativ la aceleaşi cote, de peste 35 de ani, cu o medie anuală de 37 de cazuri pentru perioada 1996 – 2006. Intoxicaţiile acute cu nitraţi au stârnit valuri doar atunci când s-a înregistrat şi câte un deces sau două la copiii sugari, după care apoi s-a aşternut o linişte deplină. În situaţiile respective, ca măsuri au fost recomandate investigaţiile de laborator pentru identificarea fântânilor cu apă cu un conţinut crescut cu nitraţi şi evitarea folosirii acestei ape întrucât comportă riscurile de intoxicaţie.
Programele de dezvoltare şi generalizare a sistemelor centrale de alimentaţie cu apă a populaţiei din judeţ se păstrează bine în sertarele organelor abilitate pentru realizarea unor asemenea programe. Autorităţile consideră că această deosebit de importantă parte din infrastructura utilităţilor publice, cu rolul său social în asigurarea stării de sănătate, a confortului şi civilizaţiei în rândurile populaţiei, constituie doar „o vacă bună de muls” pentru următoarele două-trei decenii. Vorbeam la un moment dat de aplicarea doar a unor paleative în unele situaţii deosebite. Chiar în aceste zile Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă pentru execuţia a peste 160 de foraje de mare adâncime în vederea alimentării cu apă în mai multe localităţi din ţară, care au fost afectate de secetă, este o acţiune care s-ar putea compara cu achiziţionarea unor bilete la Loz în plic. (Niculae Sandu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Românul şi datul peste cap
Horoscop
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei"
Anunţ important
Test de inteligenţă
Perle politice
Ghicitoare
Greutatea păcatelor
Oboseala reconstituirii
Perle din sport
Poveste veselă şi adevărată
Cum să-ţi alegi nevasta
Memorie olfactivă de invidiat
Program TELE’M Botoşani, joi, 2 august
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog