Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Mondene
Publicitate
Pamflet
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9983
De la 07 Ianuarie 2003
122895632

Beleaua cu tichetele de sănătate pică tot pe cei care muncesc

  • cel puţin aşa a decis ministerul Sănătăţii
  • noul bir este cu 50% mai mare decât cel actual şi se adaugă la cel vechi
  • 1 July 2009, 23:00

Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri definirea pachetului general de servicii medicale pe baza ghidurilor şi protocoalelor terapeutice. Timp de 2 luni, aceste pachetul de servicii medicale va fi supus dezbaterii publice, urmând ca în septembrie să fie integrat în sistem.
”Este pentru prima dată când se prezinte public românilor care sunt serviciile de sănătate ce pot fi plătite din contribuţiile la asigurările de sănătate şi care sunt cele ce nu pot fi acoperite de către acestea”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătăţii. De la 1 septembrie, asiguraţii de sănătate vor trebuie să se obişnuiască şi cu noţiunea de tichet de sănătate , care reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale în momentul utilizării efective a acestora.
Tichetul pentru sănătate se va aplica în ambulatoriu, în spital (cu excepţia urgenţelor) şi pentru investigaţiile paraclinice. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 RON/an. Potrivit estimărilor, contribuţia personală prin tichete va fi de aproximativ 350 RON/an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include două episoade de spitalizare continuă, două de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigaţie radiologică, o investigaţie de înaltă performanţă).
„Nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar”, este opinia celor din Ministerul Sănătăţii, exprimată în comunicatul transmis ieri. Rămâne de văzut dacă şi asiguraţii de sănătate vor considera că lucrurile stau astfel.
De exemplu, cuantumul contribuţiei personală este de 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi de 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi plătită de asigurat cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.
„La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia, Ungaria. De asemenea, în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au o experienţă consistenta în gestionarea contribuţiilor suplimentare”, se mai arată în comunicat.
Prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aprox. 700 milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor fi utilizate pentru salarii, investiţii sau servicii. Noua măsură va genera în sistem o competiţie pentru pacienţi, fiecare unitate medicală fiind interesată să îşi atragă venituri suplimentare.
„Pacienţii vor avea posibilitatea de a alege medicii şi spitalele care au dovedit responsabilitate şi performanţă. Astfel, se vor crea premise reale pentru creşterea calităţii asistenţei medicale”, mai cred reprezentanţii MS. În plus, ministrul Sănătăţii şi-a exprimat opinia că prin introducerea acestei măsuri, MS va reduce plăţile informale, creând premisele majorării salariilor pentru cadrele medicale. Ministerul Sănătăţii va propune ca tichetele pentru sănătate să fie deductibile.
Cei din minister au stabilit şi categoriile care nu vor plăti tichetele pentru sănătate: persoanele asistate social (Legea 416/2001), pensionari cu pensii sub 700 RON/lună, copiii cu vârsta până în 18 ani, şomerii, persoanele care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politic, veterani, persoane cu handicap), personalul sanitar, gravidele, doar pt. servicii aferente gravidităţii, bolnavii cronici cuprinşi în Programele Naţionale de Sănătate. Pentru aceste categorii, contribuţia va fi acoperită din fonduri publice, suma estimată fiind de 550 mil. RON anual.
Precizăm că în momentul de faţă un angajat plăteşte lunar contribuţie la sănătate 5.5%, ceea ce la salarul minim de şase milioane de lei înseamnă 33 lei lunar, adică aproape 400 lei anual. Ori, pentru tichetul de sănătate, pe lângă aceşti bani, va mai plăti 600 lei anual. Este un alt bir decât cel existent, dar cu 50% lai mare. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Criză de comisari la Garda de Mediu Botoşani
noul şef îi fereşte de ispite pe angajaţii din subordine
Au şi botoşănenii „Săgeata albastră”!
Contestaţiile strică socotelile autorităţilor şi ale firmei Tehnic Asist
Românul şi concertele
Marginalii la un amplu program de manifestări culturale "Ştefan Luchian"
Capra cu trei iezi
Ministerul Educaţiei preconizează noi modificări în sistemul de examinare
Directorii de spitale au zilele numărate
Încercările de copiat la Bac n-au leac deocamdată
Filarmoniştii botoşăneni ar cânta şi la ţară, dar nu au scaune
Accidentat de către un atelaj hipo scăpat de sub control
D-le Pogea, dar pentru boii care plătesc la zi datoriile la stat, ce daţi ?
Comuniştii au început deja fraudarea alegerilor din iulie
utilizând televiziunile Moldova1,N4 si NIT
S-a plătit trădarea intereselor româneşti?
Bani maghiari pentru PNL şi PSD în anul 2007
Părintele Băsescu exorcizează demonii civici
A fost realizată cea mai completă hartă a Pământului
Antrenament politic
Pe cine îl doare în pix pentru Memorialul Ipoteşti ?
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 2 iulie
Joaca lui Blaga si Videanu cu micutul Boc
Spectacol: „ Apus de Soare “
de BARBU ŞTEFĂNESCU DELAVRANCEA
Magda Pălimariu, vacanţă all’italiano la început de vară
Casierii comune E.ON în judeţul Botoşani pentru plata facturilor de gaze şi electricitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog