Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23534
De la 07 Ianuarie 2003
122909183

Cum şi-a ţepuit Gabriel Oprişanu partenerul de afaceri (III)

  • Ioan Rotundu
  • 1 September 2015, 23:00

În interiorul firmei dată în insolvenţă de Gabriel Oprişanu (foto) s-a creat suspiciunea că între administratorul judiciar, judecătorul sindic şi avocatul lui Oprişanu ar fi existat o înţelegere prealabilă ca Oprişanu să încaseze de la firma lui Pitorac contravaloarea mărfii nevandabilă. Dacă avem în vedere o serie de fapte ale părţilor implicate, suspiciunea celor de la societatea „C&E CO” SRL Flămânzi n-ar fi chiar total nefondată.
Dar să aducem în spaţiul public ce anume îi reproşează conducerea societăţii administratorului judiciar Mihaela Lazăr şi care sunt motivele pentru care împotriva acestei s-a depus o plângere penală.
Conceptul plângerii penale adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani este unul amplu dar pentru simplificare am realizat o sinteză axată pe capetele de acuzare.
1. Neîndeplinirea obligaţiei legale de verificare a fiecărei cereri a creditorilor pentru a stabili legitimitatea, valoarea exactă şi prioritatea fiecărei creanţe.
Administratorul judiciar Mihaela Lazăr n-a contactat debitorul, adică conducerea firmei aflată în insolvenţă, pentru a se informa pe bază de documente suplimentare asupra cererilor creditorilor, obligaţii care îi reveneau în baza dispoziţiilor imperative ale art. 106 şi art. 58 al. 1 lit. K din Legea 85/2014 precum şi ale art.41 al.4 şit. B din OUG 86/2006.
Nerespectând aceste obligaţii, administratorul judiciar a achitat necuvenit o sumă de banji către UCMR-DA şi a acceptat creanţa comunei Frumuşica fără ca Primăria comunei să prezinte vreun act doveditor.
2. Întocmirea, cu încălcarea legii, a tabelului definitiv de creanţe. Conducerea societăţii consideră că administratorul judiciar, nerespectând termenele de judecată stabilite de judecătorul de dosar, a stabilit definitiv tabelul creanţelor fără a mai aştepta să se judece contestaţiile depuse de societate legat de legitimitatea şi certitudinea sumelor solicitate de către o parte dintre creditori. La reproşurile aduse administratorului judiciar asupra acestei proceduri a sa cu încălcarea cadrului legal, Mihaela Lazăr le-a răspuns scurt: „Judecătorul va face ce-i spun eu”
. 3. Nerespectarea hotărârii adunării generale a creditorilor, faptă penală comisă prin inacţiune.
La data de 19 iunie 2015 toţi creditorii s-au întrunit la biroul administratorului judiciar Mihaela Lazăr şi au decis aprobarea răscumpărării tuturor titlurilor de participare pe care le are debitorul la un fond de investiţii deschis şi distribuirea sumelor rezultate creditorilor. Hotărârea a fost redactată chiar de administratorul judiciar Mihaela Lazăr cu mânuţa sa.
Numai că una s-a hotărât şi cu totul altele erau interesele administratorului judiciar, interese care, coincidenţă sau nu, corespundeau perfect cu cele ale lui Gabriel Oprişanu. Lazăr a dat iama prin banii societăţii aflaţi în cont la BCR Botoşani şi i-a împărţit după cum a crezut ea de cuviinţă, ignorând hotărârea luată de adunarea creditorilor şi fără a mai aştepta consimţământul judecătorului sindic. Doar ea spunea că judecătorul va face ce-i spune ea şi nu altfel!
4. Nelkegalitatea cererii făcută de administratorul judiciar şi nelegalitatea aprobării dată de directorul Sucursalei BCR Botoşani cu privire la modificarea regulilor de autorizare, respectiv semnătură unjică pe contul societăţii debitoare.
Este prea complicat şi greu de făcut înţeles pentru cititori procedurile legale prin care un administrator judiciar poate obţine semnătură unică asupra conturilor societăţii aflată în insolvenţă. Dar parcurgând paşii prevăzuţi de lege, se poate lesne constata că Mihaela Lazăr n-a respectat aceşti paşi. Mai mult, s-a bucurat de concursul unui funcţionar din bancă şi a primit aprobarea de a dispune de contul societăţii „C&E CO” SRL Flămânzi.
Societatea cere să fie atrasă în răspundere solidară cu administratorul judiciar şi BCR Botoşani. Aici se cuvine o precizare. Ce încredere mai pot avea eu în a-mi deschide cont la BCR când mă pot trezi că banca, fără a mă înştiinţa şi fără a-mi crea posibilitatea de a mă apăra, dă aprobare oricărei alte persoane să dispună de banii mei? Nu este un caz izolat la BCR Botoşani. Poate că de la Bucureşti, cei din conducerea centrală, ar trebui să dispună un control sever la Botoşani şi să-şi curăţe banca de funcţionarii corupţi.
Desigur, cercetarea penală va stabili cu certitudine cui revine răspunderea penală şi materială dacă într-adevăr acuzaţiile aduse prin plângerea penală se vor confirma. Ce nu va stabili cercetarea penală şi nici n-a fost investită să efectueze cercetări în această direcţie, este că medicul oftalmolog Gabriel Oprişanu, politician şi om de afaceri a mai tras ţeapă unor parteneri ai săi. Despre aceste isprăvi ale sale, rămase necunoscute deocamdată, vom reveni cu detalii. În paralel vom urmări şi modul de soluţionare a dosarului de insolvenţă şi concluziile cercetării penale cerută împotriva administratorului judiciar Mihaela Lazăr.
Rămân cu nedumerirea ce caută un medic oftalmolog la conducerea unui spital de profil psihiatric? Chiar atât de mare este corupţia din Ministerul Sănătăţii încât s-a ajuns ca oftalmologii să-i trateze pe psihiatrici iar psihiatricii să facă legi în Parlament? Se pare că da!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Temerea scorului
Horoscopul zilei de 2.09.2015
Reţeta zilei: Castraveţi bulgăreşti
Un inspector de politie despre Gabriel Oprea
Dumnezeu l-a adus la noi, la Interne/ Cum se naste un mic cult al "interesului national"
Premiera: Un radio a fost inchis din cauza datoriilor mari la organismele de drepturi de autor
Omul de afaceri Horia Simu, adus la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care este acuzat ca i-ar fi mituit pe Alina Bica si Serban Pop
Deputatul PSD Ion Ochi, trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu
a demisionat din Parlament
Impozitul pe cladiri va creste de 40 de ori pentru unele microintreprinderi si va inchide 10% din aceasta categorie de firme
Mii de islandezi se ofera sa gazduiasca refugiati sirieni in casele lor
Papa Francisc cere preotilor sa ierte femeile care au facut avort, cu ocazia Jubileului Milostivirii
Ce trebuie sa faci in Romania ca sa te compromiti public?
Cum a ajuns educaţia cenuşăreasa societăţii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog