Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24182
De la 07 Ianuarie 2003
122884249

Au mare curaj

  • 20 February 2008, 23:00

Circulând pe malul Prutului, la ieşirea din Ripiceni spre Ştefăneşti, aflate pe partea dreaptă a şoselei şi în curs de construcţie, două obiective noi mi-au reţinut atenţia. La Ştefăneşti, primarul Ştefănel Rusu mi-a făcut cunoscut că acele investiţii sunt pe terenul comunei Ripiceni. Aşa că, pentru a mă edifica, m-am adresat primarului comunei Ripiceni, Ioan Burciu. De la el am aflat că una dintre investiţii, intitulat㠄Eurofermă vaci”, aparţine unui întreprinzător sucevean, pe nume Petru Măgureanu, de profesie inginer mecanic şi de loc din Pojorâta. Suceveanul este patronul societăţii Chilia SRL, cea pe numele căruia se realizează investiţia.
Cu ceva timp în urmă Măgureranu a aflat că în zona Ripicenilor pământul este gras, mănos şi că se vinde ieftin. A cumpărat vreo 150 hectare la un preţ ce n-a depăşit zece milioane lei vechi ha. Gândul său era să întemeieze în zonă o fermă de creşterea vacilor pentru lapte, în stil european. Omul s-a străduit şi a obţinut o finanţare europeană, pe sector zootehnic, de vreo trei milioane de euro. Deja a investit câteva miliarde de lei şi aşteaptă îmbunătăţirea vremii, ca să poate trece la ridicat grajdurile. Deocamdată are câteva silozuri cu porumb pentru furajare. Silozurile s-au amenajat conform cerinţelor europene, iar porumbul tocat este depozitat în saci speciali. Lângă silozuri s-au adus şi depozitate materialele care vor sta la baza ridicării grajdurilor. Omul şi-a capacitat ferma la 350 de vaci, pentru care a şi făcut comandă în Ungaria. Sunt vaci care se vor putea adapta condiţiilor climaterice din zona Ripicenilor. Vacile vor da, la două mulsori zilnice, cam în jurul la 60 litri lapte. Iar laptele va fi procesat de către fratele său, care are la Pojorâta o făbricuţă de prelucrarea laptelui.
Pentru că pământul cumpărat nu-i este suficient pentru a asigura furajarea vacilor conform reţetelor care să le asigure realizarea producţiei zilnice, Măgureanu a mai arendat 150 ha teren. Cu cele aproape 300 ha speră să facă faţă. Întreprinzătorul pozaÎntreprinzătorul mai are de rezolvat o problemă destul de stresantă. La aşa o fermă, este nevoie să angajeze un medic veterinar experimentat, ceea ce nu-i de ici de acolo, pentru că profesioniştii în domeniu sunt foarte puţini.
Pentru început, primarul Ioan Burciu, care este şi tehnician veterinar, i-a promis că-l va sprijini. Însă problema este rezolvată pe moment, nu şi pentru viitor.
Una peste alta, valoarea investiţiei pe care întreprinzătorul sucevean o dezvoltă la Ripiceni trece binişor de-o sută de miliarde lei vechi. O sumă care nu-i de ici, de acolo şi ca s-o investeşti îţi trebuie un curaj aproape nebunesc. Fără doar şi poate că pentru localnici ferma este binevenită, pentru că forţa de muncă va fi recrutată pe plan local.
La nici doi kilometri distanţă de viitoarea fermă europeană de vaci a suceveanului, privirea trecătorului este reţinută de o altă fermă. De această dată de utilaje agricole. Doi curajoşi locuitori ai comune Mihălăşeni, vecină cu Ripicenii, au avut iniţiativa de a înfiinţa o fermă de utilaje agricole, care să asigure cetăţenilor din zonă mijloacele necesare lucrării pământului. Cei doi ingineri, Buraga şi Froicu, cu resurse proprii şi credite au înjghebat o fermă care dispune de toată gama de utilaje agricole pentru arat, semănat şi recoltat.
Afacerea este proaspătă, dar nu duce lipsă de clienţi şi cei doi speră ca societatea să-şi consolideze prezenţa pe piaţa lucrărilor agricole şi să lucreze la capacitate. Pentru că altfel nu-şi vor putea recupera banii investiţi.
Iată dar, că în toată această nebuneală generată de guvernarea liberală, mai sunt şi investitori autohtoni, care vor să dezvolte afaceri de viitor, nu să tragă tunuri agricole, aşa cum o fac prin judeţ italienii, care îşi dau aere de fermieri europeni. Din păcate, accesarea fondurilor europene nu-i la îndemâna oricui, mai ales că informaţiile sunt stocate la nivelul unor instituţii ale statului, de unde pot fi obţinute numai contra şpagă dată funcţionarilor respectivi. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Comentariul comentariilor (LV)
(Ioan Rotundu)
Sondaj National ATLE, ianuarie-februarie 2008
Conţac răspunde la comentariile de pe blog
Tocăniţă ungurească
Horoscop
De la cine să mai ia?
Comunicate de presă
Program TELE'M Botoşani, joi, 21 februarie
Odae şi poliţistul au făcut-o de oaie
(Cârcotaşul)
Fanfaronadă pe seama bugetului local
Consilierii locali au oarece probleme cu cultura şui instituţiile ei
30 de primari botoşăneni vor zbura spre Londra şi Paris
Liber la tichetele cadou!
Buget consistent pentru Protecţia Copilului
Societatea „Spicul” a intrat într-o zodie neagră
Liberalii propun ca Premiul Eminescu să fie de 16.000 lei
Cabinet de balneo-fizioterapie închis
Farmacie amendată pentru că angajaţii au fumat
Mulţi medici pensionari rămân în activitate
SIP ameninţă că se va răfui cu directorii uzaţi moral
Dosarele pentru gradaţii de merit la control
Hrustovici pregăteşte o nouă expoziţie
Tradiţii culturale scoase la reanimare
Anunţ pierdere acte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog