Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22967
De la 07 Ianuarie 2003
122883034

Raport de control cu „cântec”

  • 22 December 2010, 23:00

Mult trâmbiţatul raport cu probleme întocmit de câtre o mână de conslieri judeţeni în urma verificărilor la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani s-a dovedit a fi un fiasco.
Până ieri, consilierii care au pus mâna la evaluarea modului în care s-a cheltuit banul public, cântărind licitaţiile derulate într-un an de zile, au dat declaraţii din cele mai picante, anunţând un rezultta dezastruos. Însuşi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cătălina Lupaşcu (foto) anunţa că vor fi surprize de proporţii şi că neregulile găsite încriminează mulţi dintre şefii de la Direcţia de Drumuri, preferând însă să ţină secret raportul.
„Sigur că am cunoştinţă despre conţinutul raportului, sunt o seie de nereguli, dar dacă am promis să nu facem public nimic până la Consiliul Judeţean, nu veţi afla nimic de la mine” spunea aceasta într-o conferinţă de presă. În realitate, raportul prezentat ieri în faţa consilierilor a fost extrem de subţire.

Control „pe sărite”
Comisia specială de analiză şi verificare a fost înfiinţată prin Hotărârea 143, adoptată de Consiliului Judeţean la data de 28 octombrie. Consilierii lcali aleşi să facă parte din comisie sunt: Violeta Teslaru, Dumitru Codreanu, narcis Ştefan, Petru Nechita, Eugen Niţură, Georgeta Creţu, Gheorghe Epuraş.
Cei şapte aleşi judeţeni au analizat modul în care s-au făcut achiziţiile publice la două dintre instituţiile subordonate Consiliului Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri.
La prima menţionată nu s-au găsit nereguli, la cea de-a doua consilierii descoperind situaţii la limita legii. Comisia de analiză a verificat procedura de atribuire a contractelor de achiziţii publice. Astfel, în anul 2009 la DJDP au fost realizate achiziţii publice pentru care a fost estimat un buget de 8,49 milioane lei, valoarea contractată fiind de 8,74 milioane lei, cu o depăşire de 10,3%.
Prima dintre nereguli a fost depistată în cazul unei achiziţii „plombări drumuri judeţene pe baze”, unde valoarea contractului estimată a fost de 130.000 de lei, iar contractul a fost împărţit pe loturi între firmele Tehnic Asist şi Transporturi Auto. Ulterior, potrivit comisiei, fără a se prezenta vreo justificare, unul dintre loturi a fost suplimentat cu suma de 227.000 de lei, iar celălalt cu suma de 60.000 de lei.
Comisia a solicitat personalului abilitat din DJDP documentele de recepţie pentru aceste lucrări care nu au putut fi prezentate în totalitate, personalul motivând că recepţia a fost făcută de un membru din conducerea CJ, fără a fi respectată procedura legală. Iată câteva dintre situaţii:
- achiziţie covor asfaltic pe DJ 292, prin procedura cerere de ofertă, valoare contract estimată 1.086.717 lei cu TVA, valoare contractată 1.183.701,33 de lei cu TVA, firma cîştigătoare Tehnic Asist. -achiziţia covor asfaltic pe DJ 298 prin procedura cerere ofertă. Valoare contract estimată 512.590 de lei cu TVA, valoare contractată 594.310 lei cu TVA, firma cîştigătoare Tehnic Asist. Şi în acest caz valoarea contractată depăşeşte cu mult valoarea estimată.
-achiziţie marcaje rutiere prin procedura de ofertă. Valoare contract estimată 424.338 cu TVA, valoare contractată 447.000 de lei cu TVA, firma cîştigătoare Loial Impex. Fără a se prezenta o justificare din punct de vedere tehnic, contractul a fost suplimentat cu suma de 216.584,6 lei. Mai mult, în raportul înaintat de comisie consilierilor judeţeni se arată că în anul 2010, au fost realizate achiziţii publice pentru care a fost estimat un buget de 5.938.230,69 de lei fără TVA, valoarea contractată fiind de 7.009.296,85 lei cu TVA.

Suplimentări nejustificate pe bandă rulantă
Potrivit verificărilor comisii a rezultat că s-au făcut suplimentări fără a se prezenta justificări. Comisia a constatat următoarele la contractele verificate:
-achiziţie închiriere utilaje de construcţii pentru lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară, prin procedură de cerere ofertă. Valoare contract estimată 166.357 de lei fără TVA, valoare contractată 197.964,83 de lei cu TVA, firma cîştigătoare Construct Com. pozaFără a se prezenta o justificare din punct de vedere tehnic contractul a fost suplimentat cu aproape 100.000 de lei, adică aproximativ jumătate din valoarea iniţială.
Un alt contract unde valoare contractată a fost dublată cu 50% prin suplimentare s-a consemnat în cazul unei achiziţii pentru închirierea de autovehicule pentru transport materiale cu operatori unde valoarea estimată a fost de 143.743,69 de lei, valoarea contractată a fost de 143.743,69 de lei, suma suplimentată fiind de 85.527,50 de lei.

Concluzie
În urma verificării, comisia de analiză şi verificare a concluzionat următoarele: având în vedere că majoritatea contractelor sunt adjudecate exact la valoarea estimată sau mult mai mult, că suplimentarea se face cu fix 50% fără documente justificative concludente, că anumite persoane din conducerea CJ au intervenit în anumite etape a realizării contractelor, şi că, ceea ce legea achiziţiilor publice prezintă ca fiind excepţii, în cazul de faţă sunt reguli, se solicită corpului de control şi serviciului de audit intern din cadrul CJ verificarea amănunţită a achiziţiilor publice din cadrul DJDP cu prezentarea unui raport în plenul CJ, ocazie cu care se va analiza posibilitatea sesizării Curţii de Conturi.

Au „îndulcit” rezultatele controlului
La şedinţa din 30 noiembrie anul acesta, la investirea ca vicepreşedinte a lui Cristian Achiţei şi debarcarea lui Constantin Manolache, grupul consilierilor PSD, prin vocea Violetei Teslaru, au declarat că se abţin cu greu să nu dea în vileag cu Ţanumiţi domni din PDL fac şi desfac licitaţii”. Ba mai mult ca să nu fie părtaşi la „nimirea lupului paznic la oi” au ieşit din sală, părăsind lucrările şedinţei CL.
„Ce vor colegii noştri astăzi este ca împreună PDL şi PNL să păstorească licitaţiile în Botoşani şi cum cel mai experimentat om în a face şi a desface licitaţii în Botoşani este Cristian Achiţei, cu experienţă pe la asfaltări şi nu numai, situaţia de astăzi se explică. Cum puteţi dumneavoastră domnilor consilieri Epuraş şi domnule consilier Nechita să propuneţi astăzi şi să-l susţineţi pe domnul Achiţei, după ceea ce aţi văzut în cadrul comisiei de analiză şi verificare de la Drumuri şi Poduri? În mod deliberat nu am venit astări cu un raport al celor verificate de dumneavoastră pentru că ar fi fost un teatru ieftin, în care noi am fi demonstranţi a faptului că distinşi membri PDL fac şi desfac licitaţii”, spunea Violeta Teslaru.
Ieri, însă, aceiaşi consilieri din PSD au „îndulcit” spusele, declarând că la DJDP „au fost practic nişte situaţii în care excepţiile devin reguli”.„Şi cu asta cred că am spus tot” a lăsat Violeta Teslaru să se înţeleagă că s-ar impune un control riguros de la Curtea de Conturi la amintita DJDP.
Vehement, din cale-afară s-a declarat consilierul PRM Dumitru Codreanu, care devenit la fel de blând. Consilierul Tiberiu Lungu a încercat să spună câteva cuvinte pe parcursul cuvântului său, dar vorbele i-au fost înfrânte de Violeta Teslaru. „ Nu mai răspundeţi, domnul Codreanu, nu vedeţi că este vesel astăzi?” a spus aceasta referindu-se la o eventuală stare euforică a lui Tiberiu Lungu.
„ Nu toţi cei care am făcut parte din această comisie suntem de specialitate. Am cerut doar dosarele de achiziţii. La drunmuri era nouăsprezece sau douăzeci de dosare, nu ştiu exact, fiecare dintre consilieri am luat câte un ul.
L-am studiat, vreau să vă informez că nu este catastrofa lumii la Direcţia de Drumuri şi Poduri aşa cum s-a afirmat, că vor veni bombe, vor exploda, se va duce clădirea în aer şi aşa mai departe. Ei sunt acoperiţi de acte, au făcut totul în baza legilor în vigoare. Au justificat solicitările respective de ce au făcut suplimentările acelea...Din contra, trebuie apreciată conducerea operativă de la Drumuri şi Poduri”
a declarat Dumitru Codreanu, cu toate că în raport scrie că nu se justifică suplimentările. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Obsesie sexuală
„În prag de sărbători suntem alături de o familie nevoiaşă”
Urători trataţi cu spatele de anumiţi consilieri judeţeni
Un nou consilier judeţean a depus ieri jurământul
Sfârşitul anului îl prinde pe Gheorghe Dănilă în fruntea Camerei Agricole
Canceu de secol XIX din Transilvania
Anunţ Tv SOMAX
Spitalele vor oferi meniuri adaptate
DSP Botoşani are din nou conducere interimară
Proiect pentru dezvoltarea capacităţii administrative la Primăria Flămânzi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog