Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18812
De la 07 Ianuarie 2003
122878879

Nici usturoi n-au mâncat, nici gura a comision nu le miroase

  • 24 July 2007, 23:00

Aşa cum a fost stabilit de săptămâna trecută, luni m-am înfiinţat la societatea Termica şi l-am căutat pe directorul general Ioan Diaconu, pentru a trece împreună pe la punctele de lucru ale societăţii de pe raza municipiului Botoşani. Generalul nu m-a putut însoţi, fiind prins în treburi ce nu sufereau amânare, dar mi-a dat ca însoţitori pe Florin Sandu – director comercial (foto 1) şi Petru Botez – diriginte de şantier (foto 2). Am început cu lucrările de pe Primăverii. La punctul de lucru, unde îşi desfăşurau activitatea muncitorii firmelor Conrec şi Victor Construct, ambele firme botoşănene, totul era normal. Chiar dacă patronii unităţilor comerciale din zonă sunt supăraţi c㠄şanţul săpat de către cei de la Termica le-a blocat accesul cumpărătorilor în magazin”, supărarea le va trece curând, pentru că lucrarea este pe finalizate. Aşadar, se poate lucra şi repede şi de calitate.
Şi în Parcul Tineretului am găsit muncitorii roind prin şanţuri. Unii sudau ţevile, alţii le coborau în şanţuri pentru a fi sudate. Aici lucrarea o execută o altă societate botoşăneană, Aquaterm. Numai că angajaţii societăţii Aqaterm mai au de făcut faţă şi hoţiilor. Cunoscută ca fieful ţiganilor, zona Parcul Tineretului este ocolită cu spaimă de botoşăneni. Muncitorii mi s-au plâns că li se fură orice unealtă lăsată o clipă din ochi, li se fură bucăţi de ţeavă, coturi etc. Ţevile care se introduc acum în pământ sunt izolate cu spumă polirutană. Prin acest strat izolator trece un fir metalic, care se conectează la fiecare îmbinare de ţeavă. Firul va avea rolul de a semnaliza locul unde s-a produs avaria, echipa de intervenţie ştiind unde să sape fără greş. Ei bine, la toate ţevile de pe şantier capetele firului care urmează a fi îmbinate, au fost tăiate, ceea ce a necesitat operaţii în plus la montare dar şi costuri. Puradeii au făcut ravagii, dar nu s-a putut lua nici o măsură asupra lor. Singura soluţie este ca lucrarea din această zonă să se termine cât mai repede şi cu pierderi prin furturi cât mai reduse.
Am ajuns şi în zona mult clamată de către noi, prin articolele apărute până acum. Cea a Griviţei 2, adică zona unde lucrarea este executată de firma bucureşteană General Fluid SA. Linişte şi pace. Nici un semn că cineva ar fi prezent pe şantier. De două săptămâni nu pozanu mai lucrează nimeni. Vraişti peste tot. Ţevi şi bucăţi de ţevi aruncate, şanţuri săpate cu pământul aruncat peste gardul viu sau sub pereţii blocului, punţi de trecere a şanţurilor improvizate. Nenorocirea-i că lucrările din această zonă s-au împotmolit rău de tot. Dealtfel ele au fost împotmolite încă de la început, când General Fluid a fost desemnată câştigătoare a lucrării, societatea venind cu o ofertă financiară la jumătatea sumei la care fusese evaluată întreaga lucrare. Licitaţia a avut loc spre sfârşitul anului 2006, iar membrii comisiei de licitaţie, adică vreo cinci consilieri municipali, au hărăzit lucrarea celor de la General Fluid, fără a se întreba cum va putea acea societate să execute o lucrare evaluată la şase miliarde manoperă, cu numai 3,5 miliarde lei vechi. Din discuţiile purtate cu actualul director general Ioan Diaconu aveam să aflu că strategia celor de la General Fluid era una simplă. Au venit cu o oferă mult sub preţ, sperând că imediat ce vor câştiga licitaţia, vor încasa şi banii, după care Dumnezeu cu mila. Cineva din Termica a fost însă cu un minut mai deştept ca şmecherii de la General Fluid. Le-a spus franc că li se vor vira banii numai pe măsura lucrărilor recepţionate. Aşa s-a ajuns ca General Fluid să nu mai poată continua lucrarea. Angajaţii zilieri fiind prost plătiţi, au părăsit şantierul iar alţii refuză să vină să lucreze pentru 20 de lei ziua de muncă.
Între societatea Termica şi cei de la General Fluid s-a purtat o corespondenţă dură, cu ameninţări de reziliere a contractului, cu ameninţări de daune-interese etc. Nimic nu i-a speriat însă. Acum lucrările sunt în impas, iar consilierii municipali care au format comisia de licitaţie şi au dat câştig de cauză societăţii General Fluid, se comportă de parcă nici usturoi n-au mâncat, nici gura a comision nu le miroase.
Dacă lucrarea din Griviţa 2 era încredinţată de la bun început tot unei societăţi botoşănene, fie ea Conrec, Victor Construct, Aquaterm nu se ajungea în această situaţie, care pare să nu aibă ieşire. Unii din consilierii municipali l-acuză pe Ioan Diaconu, actualul director general al Termicii, de incompetenţă managerială. Dar nu pomenesc nimic despre colegii lor din AGA, de prin comisiile de licitaţie care, printr-o şi mai crasă incompetenţă au adus Termica în situaţia de faţă. (Ioan Rotundu - va urma)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bebeluşa Oana recomandă dieta cu pufuleţi
Fata lui Vasile Muraru, medaliată cu aur
Anunţ - concurs
Refugiul stricat strigă să fie reparat
Usturoi de UE cu iz de Copălău
Grădiniţă, educatoare şi grupe noi în Lupăria
Recomandările grecilor au ajuns şi la Primăria Flămânzi
Programul TELE’M Botoşani, miercuri, 25 iulie
Comentariu la comentarii (CLII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Greu examen!
Comunicat de presă
Egner se năpusteşte asupra lui Diaconu
Accidentată pe trecerea de pietoni
Un copil a murit de bronhopneumonie
Nouă victimă a râului Siret
Incendiu la Călăraşi
Deşi cu tematică fierbinte, controalele ITM au fost răcoroase
Ibăneştenii se pregătesc de sărbătoare
Mersul pe bicicletă a condus-o la spital
Manolache vrea să implice tinerii în acţiuni de voluntariat
Lobby pentru tânăra Ana Maria Bucşă
Conţac speră într-o rectificare bugetară
Controale dure în primele şase luni efectuate de AJOFM
Unii vând, alţii cumpără
Tare-n clanţă, ca Ţurcanu!
(Cârcotaşul)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog