Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16981
De la 07 Ianuarie 2003
122902630

Prosperitatea afacerilor private pe seama banilor publici

  • 26 April 2009, 23:00

Prin Botoşani sunt mai multe personaje care şi-au dezvoltat afaceri private pe seama banilor publici, ele valorificându-şi poziţiile politice şi demnităţile publice ocupate. O astfel de persoană este şi Elena Condrei. Despre afacerile sale oneroase, unele pe bani publici, noi am mai scris. Şi despre dorinţa sa de putere am scris. Pentru că Elena Condrei este implicată în politic şi a ştiut să-şi valorifice cu abilitate şi in interes propriu poziţiile ocupate. Iar atunci când partidul în care s-a aflat n-a mai avut acces la putere, nu s-a sfiit să-l părăsească pentru a se alătura celor nou aşezaţi la masa cu bucate.
Acum, se zvoneşte din nou că Elena Condrei vrea şefă la Cultură, instituţie asupra căreia a mai râvnit, dar nu i-a reuşit strategia. Dar să trecem în revistă trecutul său profesional şi politic, pentru a putea s-o cunoaştem mai bine.
Înainte de 1989 a lucrat reporter la Clopotul. Realiza reportaje despre munca plină de abnegaţie a ţăranilor colectivişti, preamărind faptele acelor preşedinţi de CAP aflaţi în graţiile conducerii judeţene a PCR şi ponegrindu-i pe cei care îi primea pe listă de la Propaganda de partid. Se scula cu noaptea în cap şi-i verifica muncitorii zootehnişti cum îşi fac datoria, criticându-i pe acei ingineri care nu realizau planul la lapte, trecând sub tăcere totală lipsa acută a furajelor.
După 1990 a pus bazele unui ziar intitulat „Fotoreporter”, apoi a intrat în conflict cu foştii săi colegi de la Clopotul, cărora le-a suflat titlul ziarului „Gazeta de Botoşani”. S-au prăbuşit şi unii şi alţii, numai că Elena Condrei s-a orientat rapid în mediul afacerilor private şi a pus bazele editurii „Geea”. Ca membru PNL, s-a bucurat de sprijinul liderilor acestui partid şi a beneficiat de câteva finanţări nerambursabile, din care s-a înfruptat copios şi în interes personal. Şi-a cumpărat o tipografie, iar comenzile pe banii publici n-au întârziat să apară. De la Cultură, de la Casa Corpului Didactic, de la alte instituţii ale statului, comenzile au venit, iar banii din urmă.
Când cei din PNL n-au mai putut să-i fie de folos, a trecut repede la PSD, unde este şi acum consilieră judeţeană şi cu speranţa renăscută de a fi unsă director la Cultură.
Dar lovitura cea mare Condrei a dat-o prin cumpărarea unei clădiri în Centrul vechi al Botoşanilor (Foto 1). Clădirea pozaClădirea în care a funcţionat Inspecţia pentru Protecţia Muncii la etaj şi cofetăria „Macul Roşu” cu magazinul „Compley” la parter a fost revendicată de proprietarii evrei. Pentru că proprietarii n-aveau de gând să revină în Botoşani, şi-au anunţat intenţia de a o vinde. Bolboros, patronul de la Compley, şi încă două persoane care s-au asociat, au tratat cu proprietarul pentru a cumpăra clădirea cu două miliarde lei vechi. În timp ce cumpărătorii băteau pe la uşa băncilor pentru a obţine un credit cu care să cumpere clădirea, a aflat şi Condrei de tranzacţie. Cum, necum ea i-a convins pe proprietari să-i vândă clădirea pentru suma de 1,5 miliarde lei. Aşa a devenit proprietară pe una dintre cele mai impozante clădiri, situată vizavi de fostul magazin Botoşani.
Odată ajunsă proprietară, a trecut la închirierea spaţiului, pentru a realiza profit. S-au perindat prin acel spaţiu câţiva comercianţi mărunţi, printre care şi Mircea Bulgaru, însă au plecat repede din spaţiu, nefăcând faţă chiriei mari. Condrei n-a disperat. De când preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani a ajuns fostul său şef politic la PNL, Mihai Ţâbuleac (Foto 2: Condrei şi Ţâbuleac), treaba s-a rezolvat uşor. Ţâbuleac a fost de acord ca în spaţiul lui Condrei, Muzeul Judeţean Botoşani să amenajeze Secţia de artă. Iar chiria este de 37 milioane lei pe lună, adică vreo 450 milioane lei vechi anual.
Pentru Condrei este o afacere, în condiţiile în care comercianţii din Centrul vechi îşi închid uşile magazinelor, neavând clienţi. Pentru Consiliul Judeţean Botoşani, care alocă banii pentru chirie prin Muzeul Judeţean Botoşani, afacerea este cât se poate de proastă. Pentru că trec zile la rând fără ca vreun vizitator să calce pragul Secţiei de artă. Normal să nu fie vizitatori, pentru că zona este fieful ţiganilor şi nu a amatorilor de artă, pentru că nu ştie nimeni că în acea clădire sunt expuse valoroase tablouri de artă. În schimb, importante sume din banii publici se scurg în buzunarul privat al Elenei Condrei.
Acum, că avem un tablou al afacerilor derulate de către consiliera judeţeană a PSD, Elena Condrei, putem să înţelegem de ce-şi doreşte ea atât de mult şefia Culturii. Visul său se va putea îndeplini foarte uşor, mai ales că Guvernul Boc a creat drum liber spre şefia instituţiilor statului, legiferând statutul politic al acestor funcţii. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Comentariul comentariilor LXV
(Ioan Rotundu)
Tot mai mulţi conducători auto, depistaţi beţi la volan, se aleg cu dosare penale
Chrysler aproape de faliment
Femeia şi capra
Vinde, dar fără intermediari!
Două mămici şi-au refăcut viaţa
Şeful SC Eltrans vrea să monteze camere de luat vederi în tramvaie
Din gândirea economică a liberalului Gheorghe Iavorenciuc
Sucevean rănit cu alice de către un vânător care l-a luat drept câine
Iniţiativele membrilor ATOP sunt blocate de chiar birocraţii din CJ
S-a certat cu mama şi a băut clor
Botoşănenii au onorat Zilele Oraşului
Voronenii i-au snopit în bătaie pe cei de la Rădăuţi Prut
Limbă de viţel cu măsline
Studii etnografice pentru cei din viitor
Credinţă în amestec cu satanism politic
Ioan Rotundu
În privinţa „Banilor de liceu”, guvernul face un pas înapoi
Promisiune de credite pentru studenţi
Agenţiile de turism şi pensiunile sunt controlate de OJPC
Şir nesfârşit de credincioşi la moaştele Sfântului Nectarie
În timp ce bolnavii se înmulţesc, ministerul Sănătăţii vrea reducerea paturilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog