Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Decese
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9462
De la 07 Ianuarie 2003
122869529

Criza economică şi afacerile prospere ale lui Conţac

  • 26 August 2009, 23:00

Criza economică a afectat activităţile multor firme botoşănene, însă în domeniul construcţiilor aceasta a făcut ravagii. Firme cu renume au trebuit să-şi restrângă activitatea sau să-şi închidă porţile. Concurenţa în domeniul construcţiilor botoşănene este mai acerbă ca oricând, datorită firmelor venite din afara judeţului. Cu toate aceste, firmele serioase, solide în afaceri, cu experienţă în domeniu, rezistă. O astfel de firmă este şi cea a omului de afaceri Constantin Conţac, acuzat nu cu mult timp în urmă că-ţi susţine afacerile datorită funcţiilor publice ocupate. În interviul de mai jos, Conţac explică cum îşi derulează afacerile în prezent, când nu mai poate fi acuzat că beneficiază de avantajele vreunei funcţii .
Ioan Rotundu - Acum ,că nu mai deţineţi funcţii oficiale care să vă influenţele afacerile, aşa cum aţi fost acuzat tot timpul, cum vă descurcaţi?
Constantin Conţac.- Mă descurc de minune. Nu mai comentează nimeni. Am câştigat licitaţii cinstit, ca şi până acum, şi am de lucru cel puţin pentru doi ani de acum înainte.
I.R. - Cam ce lucrări deosebite aveţi angajate?
C.C. - Opt proiecte, care luate separat au valoare cam 90 miliarde lei vechi fiecare, dar sunt şi proiecte ce trec de o sută de miliarde. Aş putea nominaliza întreţinere şi reparaţii drumuri Suceava, tronsonul de centură a Botoşanilor, un alt drum la Suceava, respectiv drumul judeţean Salcea – Vereşti şi altele. Una peste alta, cam vreo mie de miliarde de lei vechi. Însă trebuie să recunosc că multe licitaţii le-am câştigat după ce m-am judecat, pentru că s-a încercat eliminarea mea pe orice cale.
I.R. - Este adevărat că aţi câştigat şi lucrarea de la drumul judeţean Mihălăşeni – Ripiuceni, în dauna societăţii Tehnic Asist?
C.C. - Da, am câştigat lucrarea având ofertat preţul cel mai mic.
I.R. - Criza economică se face simţită şi în afacerile firmei dvs.?
C.C. - Din punct de vede al crizei, am simţit-o din plin. Perioadele de contestaţii s-au lungit la peste 120 de zile la care dacă adăugăm şi perioada de iarnă, cele trei luni, alte 90 de zile. În tot acest timp mort din punct de vedere al activităţii a trebuit să-mi plătesc angajaţii, că nu s-a stat din vina lor. Aceste plăţi au generat cheltuieli cu salariile pentru personal pe o perioadă de circa opt luni fără să am venituri încasate.
I.R. - Aţi recurs la reduceri de personal?
C.C. - Nu, nu am făcut reduceri de personal. Dar fac un mic comentariu. Pe noi, românii, ne paşte un mare pericol aceste întreruperi brutale prelungite pe perioade de trei, patru luni în afara perioadei de iarnă. Întreruperile acestea prelungite duc la pierderea personalului calificat, care se îndreaptă spre alte domenii. Într-un timp foarte scurt, un an doi, societăţile de construcţii nu vor mai avea de unde să-şi recruteze forţă de muncă forţa de muncă cu experienţă în domeniu. Majoritatea firmelor din domeniul construcţiilor au clacat pentru că le-aui plecat specialiştii şi acum n-au cu cine lucra.
I.R. - Cu plata obligaţiilor fiscale către stat cum staţi?
C.C. - Sunt cu plăţile fiscale la zi, altfel n-aş putea participa la licitaţii. În ce priveşte procedura din prezent pentru execuţia de lucrări, statul strangulează financiar constructorii. În primul rând îţi blochezi bani în garanţiile care se cer, apoi statul îţi decontează lucrările la trei luni de la facturare. Practic, constructorul lucrează creditând statul. Acest sistem de lucru a dus la falimentul altor societăţi din constructori.
I.R. - Există în momentul faţă o concurenţă mare în domeniul construcţiilor de pe piaţa Botoşanilor?
C.C. Concurenţă mare locală nu este., dar vin firmele din afara judeţului cu putere financiară mare, preiau lucrările în dauna firmelor locale. Firmele locale devin subcontractante şi muncesc pe nimic, iar profitul pleacă din judeţ. Se simte şi prezenţa firmelor străine, ceea ce este iarăşi duce la o concurenţă puternică.
I.R. - Ca şi economist, cum percepeţi măsurile Guvernului Boc de ieşire din criză?
C.C. - Actualul guvern se află în impas. Apreciez voinţa şi seriozitatea cu care premierul Boc abordează problemele, dar nu înţeleg poziţia social-democraţilor de a guverna cu frâna trasă. În acest moment de criză PSD-ul numai pune beţe în roate, ceea ce nu este corect, iar Guvernul Boc este pus în imposibilitatea de a acţiona eficient asupra crizei. Este o mascaradă şi cu ministrul Turismului. Ministerul are un buget. Să fie lăsaţi cei care au drept de control să spună dacă bugetul s-a cheltuit corect şi nu trebuie tot acest circ. Nu se poate face nimic fără publicitate.
I.R. - Revenind la lucrările din Botoşani, cam pe când consideraţi că veţi termina lucrările de la intrarea în Botoşani dinspre Dorohoi?
C.C. - Dinspre Sueaava le terminăm în această toamnă. Dinspre Dorohoi se aşteaptă terminarea lucrărilor de înlocuire a conductei de apă. Conform contractului termenul este 23 de luni, adică prin toamna lui 2011. Noi sperăm să fie gata cu două, trei luni mai repede. Practic, la intrarea dinspre Dorohoi noi nu lucrăm. Lucrează numai Apa Grup şi cei de la Termica. Noi lucrăm numai la intrarea dinspre Suceava.
I.R.- Se spune că lucrarea dinspre Dorohoi este finanţată de Kaufland?
C.C. - Kauflandul finanţează doar lucrarea de sens giratoriu, care va fi în apropiere de Jatex. . Nu are nimic comun cu modernizarea Căii Naţionale, lucrare finanţată printr-un proiect structural.
I.R. - Cum privişi venirea Kauflandului la Botoşani şi ce şanse de supravieţuire îi daţi?
C.C. - Venirea Kauflandului este benefică pentru Botoşani, iar supravieţuirea lor are mai mari şanse în Botoşani ca cele din Suceava. Populaţia Botoşanilor care se va aproviziona de la aceste magazine numeric este mai mare decât la Suceava. Dacă botoşănenii nu mai pleacă la Suceava, ieşenii au a lor, sucevenii rămân izolaţi.
I.R. - Care va fi impactul asupra comerţului local?.
C.C. - Are o notă de civilizaţie. Magazinele mici vor pierde în faţa celor mari. Dar este benefic cetăţeanului. Dar firmele mici pot deveni chiriaşe în aceste hipermarketuri şi astfel se mută într-un spaţiu de profil centralizat. Şi la mall se lucrează, Criza va trece şi lucrurile vor reveni la normal. Dispare cârdăşia de a păcăli cumpărătorul, cum se întâmplă acum în magazinele mici. Dispare şi evaziunea fiscală practicată în mag. mici.
I.R. – Şi o întrebare cu conţinut politic. Anunţatele alegeri din PSD vor produce schimbări substanţiale în conducerea partidului?
C.C. - Am auzit de aceste alegeri. La ora actuală PSD n-ar un lider puternic, care să-şi facă vocea cunoscută. Am auzit că s-a înscris şi Mihai Baltă să candideze. Domnul Baltă este inteligent şi are nişte calităţi faţă de cei actuali, dar perioada de când a fost preşedinte nu mai este aceeaşi. L-am respectat ca membru de partid. Dar acum nu mai există forţa muncitorească din zona industrială şi liderii de sindicat pe care s-a sprijinit. Este greu de lucrat în prezent cu mijloace vechi. Dacă a revenit, face o greşeală. Nu mai are colectivul acela unit. Eu sunt mulţumit că am liniştea cuvenită şi am scăpat de zbuciumul politic. Mulţumesc lui Dumnezeu, afacerile îmi merg bine şi nu mai trebuie să mă justific în faţa nu ştiu ncui de ce am făcut aşa şi nu alt fel..
I.R. – Vă mulţumesc că aţi acceptat acest interviu.
C.C. – Vă mai aştept şi altă dată, chiar dacă sunteţi considerat un jurnalist incomod.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Program TELE'M BOTOŞANI, joi, 27 august
Guvernul mai şuteşte un proiect de lege parlamentar
Legea privind Insolvenţa Municipalităţilor
Ce ascunde refuzul PCRM de a negocia cu AIE?
Asociaţia Istoricilor din Moldova acuză partidul comunist că a falsificat istoria
Cum pot obţine vize studenţii şi elevii basarabeni care vin la studii in România
În septembrie va apărea primul Ford oltenesc
Record mondial la poem
Incendiu de vegetaţie uscată în cimitir
Obuz descoperit de un poliţist de frontieră pe malul Prutului
Incendiu la un garaj în municipiul Botoşani
Johannes merge pe apă
Diplome, flori şi bani pentru 50 ani de fidelitate
Director nou la Memorialul Ipoteşti
Un tânăr din Piatra Neamţ a pus pe jar poliţiştii botoşăneni
Sfârşit de săptămână incendiar pentru jandarmii botoşăneni
Horoscop
Microfoane pentru Băsescu
Un moldovean la Roma
Absolvenţii de la „Spiru Haret” pot ocupa posturi de suplinitori
Medicii specialişti şi-au făcut sindicat, cu chirurgul Jaber în frunte
Toţi absolvenţii de medicină vor putea obţine dreptul de liberă practică
Ca să ajungi metodist, îţi trebuie pile la inspectorul de specialitate
Noi reglementări pentru plata medicilor şcolari
Dumnezeu sa il ierte
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog