Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20222
De la 07 Ianuarie 2003
122880289

Botoşani: Comoara de la etajul IV

  • 26 February 2012, 23:00

Comoara de la etajul IV Gheorghe Stanciu este profesor de desen la Liceul de Artă Botoşani. De mic copil el şi-a făcut o pasiune din a aduna vase de ceramică vechi, figurine zoomorfe şi antropomorfe, unelte din epoca primitivă şi alte resturi materiale de la clădirile medievale care i s-au părut a prezenta interes atât pentru elevii săi desenatori ct şi pentru botoşănenii interesaţi să cunoască simboluri medievale aflate în prag de dispariţie.
Într-o sală de la etajul IV al clădirii liceului profesorul Stanciu a adunat de-a lungul vieţii o comoară greu de evaluat datorită valorii inestimabile a unor piese ce aparţin culturii ceramice de acum 6 - 7 mii de ani. Unele piese sunt unicat şi nu se mai regăsesc în colecţii muzeale de stat sau private.
Colecţia este importantă şi prin faptul că vasele şi figurinele colecţionate aparţin unei culturi dezvoltate pe spaţiul botoşănean, ceea ce certifică istoric vechime noastră ca popor dar mai ales ca nivel de civilizaţie.

Vase recuperate din sit-ul de la Ripiceni, sit devenit cunoscut în întreaga lume prin piesele descoperite aici, mai ales figurine zoomorfe şi antropomorfe dar şi prin culţii de fildeş ai mamuţilor ce-au trăit în urmă cu vreo zece mii de ani sunt piesele care compun comoara profesorului..
Anumite vase, ce reprezintă etape diferite ale culturii ceramice din spaţiul botoşănean ar face cinste oricărei expoziţii internaţionale. Numai că profesorul Stanciu nu dispune de banii necesari pentru a putea plăti taxele de asigurare şi ieşire din ţară a exponatelor. Aşa că piesele valoroase au fost fotografiate şi redate în albumele de specialitate din ţară şi străinătate.
Specialiştii, adică arheologii specializaţi pe studierea culturilor preistorice şi antice au atestat valoarea ştiinţifică a pieselor din colecţia profesorului Stanciu. Din păcate, profesorul n-a procedat la o inventariere a pieselor şi numerotarea acestora pentru a preveni orice dispariţie. Poate că un specialist de la Muzeul Judeţean Botoşani ar trebui să-l ajute în acest sens.
Însă problema cea mai sensibilă este că profesorul nu ştie ce se va întâmpla cu comoara sa după ce se va pensiona şi nu va mai avea la dispoziţie spaţiul actual. În vara anului 2010, prin luna septembrie, am realizat reportajul intitulat „Comoara dispărută”. Era vorba de o altă colecţie arheologică, mult mai valoroasă ca a profesorului Stanciu, cea a familiei de profesori Crâşmaru din Drăguşeni.
După moartea profesorilor întreaga colecţie a fost lăsat prin testament preotului paroh. Numai că feciorul preotului, un şmecher ce şi-a luat bacul la vârsta de aproape 30 de ani, a vândut piesele pe piaţa neagră de antichităţi din Italia.
Sesizate de jandarmii italieni, autorităţile române n-au luat nicio măsură şi nici n-au revendicat de la italieni piesele confiscate de pe piaţa neagră. Poate că istoria nu se va repeta şi cu colecţia profesorului Stanciu. Iată de ce consider necesară implicarea specialiştilor de la Muzeul Judeţean Botoşani. O inventariere a pieselor din colecţie şi o ierarhizare a lor prin valoarea ştiinţifică prezentată se impune atât pentru cunoaşterea cât şi pentru prevenirea dispariţiei exponatelor.
Cititorii interesaţi pot viziona reportajul difuzat de Tele’M în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu dând clik pe cele două imagini de mai sus.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Un escroc cinstit
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Câinele lui Becali
Horoscop
Caricatura zilei
A apărut mita virtuală
Ioan Rotundu
Două românce care au comis fraude de peste 800.000 lire sterline în Marea Britanie
condamnate la plata unor sume simbolice
Iranul este pregătit să şteargă Israelul de pe hartă
a Armata israeliană este obosită şi umilită
Ce PALATE şi-au construit romii în România din furturile din Marea Britanie
Datoria Statelor Unite, o catastrofă anunţată
Comunicatul final al G20 va conţine un apel la fermitate în faţa crizei europene
Grecii, cei mai leneşi sau cei mai harnici europeni?
Dinamica economiei: Dezbatere cu Gheorghe Sorescu, directorul CECAR Botoşani
Ţigări de contrabandă în valoare de 56.000 lei transportate cu autocarul
Târgul Mărţişorului de pe Pietonalul Unirii
În martie încep lucrările de refacere a şcolii din Cerchejeni
Botoşani: Liberalii nu fac liste electorale cu rude oportuniste
dă asigurări Iavorenciuc
Academia Social-Democrată va şcoli candidaţii USL de Botoşani
DSP a primit bani pentru finanţarea unor programe
Profesorii sunt chemaţi la miting
Spitalul de Pediatrie a avut un manager priceput
DSP scoate la concurs postul de director adj.
Profesorii din mediul rural o duc tot mai greu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog