Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18568
De la 07 Ianuarie 2003
122904217

Dramă medicală

  • 27 February 2011, 23:00

Ce intenţionează ministrul Ceke Atila să facă cu spitalele botoşănene este pentru judeţul nostru o dramă medicală. Nu suntem numai un judeţ sărac dar suntem şi un judeţ de bolnavi. Pentru că sărăcia merge mână în mână cu şubrezirea sănătăţii. Deşi rezultatele analizelor medicale efectuate ca o experienţă pe seama poporului român de către fostul ministru al sănătăţii Eugen Nicolaescu n-au fost date publicităţii, voci autorizate din Direcţia de Sănătate Publică Botoşani susţin că populaţia judeţului Botoşani are o sănătate extrem de şubredă, mii de cetăţeni având sănătatea măcinată de boli cronice sau de boli în fază incipientă dar care nu sunt tratate din lipsa posibilităţilor financiare.
Cu toate acestea, actualul ministru al Sănătăţii, ungurul Ceke Atila, vrea să desfiinţeze trei spitale orăşeneşti şi să transforme în secţii ale Spitalului judeţean alte trei spitale de sine stătătoare şi care funcţionează în prezent la parametri normali.
Am efectuat un reportaj în două episoade difuzat pe Tv SOMAX Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, dând astfel posibilitate şi celor din conducerea spitalelor vizate la desfiinţare să-şi spună păsul, pentru că nimeni nu i-a întrebat şi pe ei dacă au vreo părere şi care ar fi aceea.
Trei spitale cu tradiţie,
Pe cale de dispariţie

Spitalul din Truşeşti funcţionează din anul 1906 fără întrerupere. O vreme era concurat de spitalul din Ştefăneşti, şi era o concurenţă benefică actului medical pentru că medicii se ambiţionau să fie spitalul lor mai bun, mai sigur pentru viaţa oamenilor.
Între timp spitalul din Ştefăneşti a fost desfiinţat din raţiuni financiare. Populaţia din zonă a fost arondată spitalului din Truşeşti, care asigură acum asistenţă medicală spitalicească pentru partea comunele din zona de nord-est a judeţului, 14 la număr şi cu o populaţie de peste 60 mii locuitori.
Spitalul din Truşeşti are o secţie de primire a urgenţelor medicale, şi este specializat pe medicină internă şi pediatrie. Spitalul dispune de 35 de paturi la interne şi 20 la pediatrie. Dispune de un număr total de 63 de angajaţi, din care 5 medici de specialitate şi 23 de asistente. Recent, spitalul a fost modernizat cu aparatură de specialitate atât pentru spital cât şi pentru laboratoarele de analize medicale, valoarea investiţiilor depăşind zece miliarde lei vechi. Culmea, costul unui pacient pe zi de internare este de 2,5 ori mai mic decât cel de la spitalul judeţean. Şi atunci, firesc, te întrebi ce economii se fac cu desfiinţarea acestui spital? Dimpotrivă, realitatea din teren indică o creştere a cheltuielilor şi o îngreunare a pacientului de rând să aibă acces imediat şi în timp real pozala actul medical.
Acum spitalul se află în coordonarea Primăriei Truşeşti, dar primarul Mihai Puruhniuc s-a limitat la a scrie ministerului sănătăţii că nu este de acord cu desfiinţarea unităţii spitaliceşti. Mai mult de atât n-a făcut şi nici nu dă semne că s-ar pricepe. Cât despre preluarea spitalului pe cheltuiala primăriei nu poate fi vorba.
La Săveni situaţia este aproape la fel cu cea din Truşeşti. Şi aici unitatea merge bine şi acoperă nevoile medicale la o populaţie de peste 50 mii locuitori. Spitalul are o tradiţie mult mai veche ca cel din Truşeşti, fiind înfiinţat la 1879. Oana Norses (foto 1), managera spitalului. Mi-a relatat că unitatea dispune de 75 de paturi: 40 la interne, 30 la pediatrie, 10 la obstetrică şi 5 la ginecologie. Lucrează aici 85 de angajaţi, din care 8 sunt medici specialişti şi 32 asistenţi medicali. Şi aici investiţiile de modernizare trec de 10 miliarde lei vechi.
Spitalul din Săveni a avut o puternică secţie de pediatrie, un spital în cadrul spitalului s-ar putea spune. Numai că din reducere în reducere de paturi şi personal, clădirea a rămas părăsită (foto 2). Acum fură fiecare ce poate din ea şi celor de la DSP Botoşani nici că le pasă. Pentru spitalul din Darabani, şi cel mai mic dealtfel, lucrurile par să evolueze favorabil. Adică, spitalul să nu fie desfiinţat ci să devină o secţie a Spitalului judeţean. Se pare că în spatele acestei manevre stă deputatul PDL Stelică Strugaru, care vrea să salveze spitalul de la desfiinţare. Cu cei 74 de angajaţi şi cu 70 de paturi, 40 la interne şi 30 pediatrie, spitalul deserveşte o populaţie de 64 mii de locuitori, acoperind zona de nord- vest a judeţului.
Căminele de bătrâni
Doar false promisiuni

Ministrul Ceke a anunţat că spitalele din Truşeşti şi Săveni vor deveni cămine de bătrâni. Este o promisiune de moment, în fond o minciună sfruntată. A fi transformate în cămine de bătrâni ar însemna tot o cheltuială guvernamentală, numai că ea se mută în curtea ministerului Muncii. Nu sunt bani pentru căminele sociale actuale din judeţ dar vor fi pentru cele noi înfiinţate? Nu vor fi şi nici Consiliul Judeţean Botoşani nu poate susţine financiar o astfel de povară socială.
Povestea cu căminele este pentru a ne închide ochii şi a nu reacţiona în vreun fel. La Truşeşti nu se simte nevoia unui cămin de bătrâni iar la nici 20 km de Săveni există un astfel de cămin la Adăşeni. Cine crede în povestea cu căminele se va înşela amarnic. (Va urma)
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Replicile memorabile ale lui Gaddafi
Shakespeare, un mare dramaturg de origine arabăHamburgerul, amestec de libărci, şoareci şi broaşte cu care a fost distrus URSS
Statele arabe din regiunea Golfului reprezintă o prioritate pentru politica externă a României
Blejnar l-a numit pe Costea la Vama Ploieşti
deşi nu îndeplinea condiţiile de promovare
Bancul zilei: Ierarhie bisericească
Horoscop
Sindicatul IMPACT Botoşani - felicitare 1 Martie
Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani - felicitare de 1 Martie
Ioc bani pentru analize medicale
Sindicatele caută soluţii să asigure salariile celor din învăţământ
IŞJ desfiinţează din şcoli, dar cu mâna primarilor
Un nou curs de calculatoare gratuit la PSD Botoşani
Ministrul Funeriu îngrădeşte din drepturile cadrelor didactice
Paul Onişa, preşedinte al PC Botoşani cu acte în regulă
Din învăţăturile mitropolitului Teofan către botoşăneni
rostite ieri la biserica „Sfinţii Voievozi” Botoşani
Noul cod al muncii pune sindicatele la punct
crede senatorul botoşănean Daniel Humelnicu
Caricatura zilei: Ponta văzut ded UDMR
Fraude intelectuale
Ioan Rotundu
Şantaj cu forţe proaspete
Ioan Rotundu
28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România
21 de situaţii de urgenţă în mai puţin de 48 de ore
Ion Iliescu aniversează 81 de ani în 3 martie
tinereţea este o boală care trece
Barack Obama: Gaddafi trebuie să plece imediat
Italia a vândut Libiei armament în valoare de zeci de milioane de euro
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog