Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17952
De la 07 Ianuarie 2003
122878019

Botoşani: Cartea „albă” a administraţiei Portariuc

  • Ioan Rotundu
  • 28 June 2013, 23:00

Primarul Ovidiu Portariuc a anunţat într-o emisiune de dezbatere pe Tele’M că pregăteşte editarea unei cărţi negre a administraţiei Flutur. Până ce primarul va reuşi să-şi facă publică creaţia anunţată, m-am gândit că tot a împlinit un an de când conduce municipiul Botoşani şi a-i onora cum se cuvine acest jubileu îi fac cadou ceva similar ce-i pregăteşte el lui Flutur: Cartea „albă” a administraţiei Portariuc.
Despre conţinutul acestei cărţi am comentat de la începutul acestui an în diferite emisiuni televizate şi am scris în Jurnalul online cât mi-a stat în putinţă. Aşa că am să mă limitez la un rezumat prin a aminti botoşănenilor principalele sale „realizări” de când a fost instala în fruntea urbei prin votul majorităţii.
Încep cu ce a început şi primarul. Imediat ce a fost instalat a anunţat că va solicita un audit pentru a afla cum şi cât a furat Cătălin Flutur cât a fost primar. A adus un audit neautorizat de nimeni şi i-a pus la treabă. Cei plătiţi de proaspătul primar pentru a-l da în gât pe vechiul primar au răscolit în van arhivele Primăriei Botoşani. N-au găsit nimic furat de Flutur, şi-au încasat onorariul de peste un miliard de lei vechi şi… duşi au fost.
În urma lor, stresat la maxim şi fără vreo vină, directorul economic Sănduc, care i-a slujit cu credinţă şi cinstit pe toţi primarii postdecembrişti avea să dea ortul popii. Omul s-a îmbolnăvit pe fond de stres şi a slăbit în aşa hal că i se ţinea lumânarea. A reuşit să învingă moartea şi să-şi reia activitatea dar n-a scăpat de stresul inutil la care-l spune primarul Portariuc.
A urmat investiţia Cornişa, pe care Flutur i-am lăsat-o în prag de a se înfige primul hârleţ. Portariuc a căputat nod în papură până ce Comisia Europeană a suspendat finanţările. Prins în propriul laţ, Portariuc căuta fel de fel de justificări. După un an a reuşit să facă ce Flutur mai avea de făcut într-o săptămână, dacă rămânea în funcţie.
Numai că, atenţie domnule Gheorghe Ciubotaru de la Electroalfa, grijă mare să nu păţeşti cu Portariuc ce-a păţit şi Iftimie de la Elsaco cu Modern Calor. Adică să lucrezi şi apoi să aştepţi plata la calendele greceşti.
Şi pentru că am pomenit de Modern Calor, primarul l-a schimbat păe directorul Ioan Diaconu, cel care a pus bazele proiectului de modernizare a reţelei termice. Cât Diaconu a fost directorul societăţii şi Flutur primar, executanţii proiectului de modernizare şi-au primit banii pentru munca prestată.
Acum executanţii de lucrări se tot uită la soare să vadă când le va veni vremea să-şi vadă decontate facturile emise pentru activitatea prestată. Vor mai aştepta mult şi bine, pentru că primarul n-are bani să le deconteze facturile. Se împrumută de la Banca Mondială, dar încă n-a intrat nimic în contul primăriei. După ce a „rezolvat” problema manageriatului la Modern Calor, primarul a trecut la societatea Urban Serv.
Şi aici a reuşit „performanţa” de a schimba directorul hârşâit în acest domeniu cu unul care nu ştia cum îl cheamă nici cu buletinul în mână. După ce s-au făcut de râs cu nevinovatul Liviu Toma, a adus o altă catastrofă numită Simion Drelciuc. Şi, uite aşa, botoşănenii şi-au amintit după zece ani de iarna primarului Florin Egner, când au îngheţat de frig. Şi el primar social-democrat, Portariuc a schimbat tactica şi a lăsat oraşul acoperit de nămeţi, poate ca să nu fie acuzat de plagiatul lui Egner, infracţiune care este la modă prin PSD.
Aranjate fiind lucrurile la nivel de societate urban Serv, a trecut şi asupra Pieţei centrale. Prea era linişte pe aici, prea se aşezaseră apele în matca lor, aşa că le-a tulburat în aha hal că, năuci de cap, pieţarii, samsari sau nu, au ieşit în stradă. Nici acum nu-i cuşeră treaba prin Piaţă, fiind doar liniştea de dinaintea furtunii. La Eltrans a fost ceva mai dificil.
Aici angajaţii i-au sărit la gât şi nu s-au lăsat intimidaţi. Numai că Portariuc avea de achitat o notă de plată faţă de Florin Petrariu , colegul de partid care anul trecut a demisionat din Consiliul Local Municipal pentru a-i face loc lui Portariuc, chipurile să se familiarizeze cu administraţia oraşului.
I-a făcut loc, dar viitorul primar din cinci şedinţe de CLM a onorat doar două, la care mai bine nu participa că prin ce-a vorbit i-a făcut pe râs faţă de toţi cei prezenţi.
După ce spiritele la Eltrans s-au calmat, Portariuc a pregătit din nou terenul schimbării managerului Victor Ivănescu, cel care a scos societatea din căcatul în care a băgat-o social-democratul Ioan Comariţa. Aşa a apărut anonimul Paul Şmit, inginer de drumuri, concurent la postul de manager al societăţii Eltrans. De această dată Portariuc a făcut o concesie: a acceptat ca managerul Ivănescu să treacă director adj., funcţie nou înfiinţată special, numai să nu fie împiedicat în a-ş cocoţa pe Şmit în funcţia supremă. I-a reuşit strategia.
Abia ulterior avea să se afle că anonimul Şmit este de fapt ginerele lui Florin Pietariu, cel care l-a făcut consilier municipal pe Portariuc. Iar Portariuc i-a întors serviciul primit.
Să mai trecem în Cartea „albă” şi realizarea primarului de a lăsa oraşul în buruian vreme de trei luni de primăvară, numai ca să nu ia florile de la societatea lui Florin Ghiorghiţă. După ce botoşănenii nu se mai vedeau din ştir, a plantat şi florile, luate tot de la Ghiorghiţă.
Mai sunt şi alte „realizări” meritorii care nu trebuie uitate, cum ar fi parcarea subterană ţinută închisă un an, nerezilierea contractului cu HRS şi acordarea din nou firmei dreptul de a ridica maşini, nemodernizarea străzii Primăverii, majorarea impozitelor şi taxelor locale, blocarea investiţiilor şi angajarea Primăriei în noi credite pentru că Guvernul Ponta nu i-a alocat nici un ban etc. Cam modestă în conţinut Cartea mea „albă”, dar mă grăbesc să plec în vacanţă şi am fost nevoit să fiu concis.
Ca o „nerealizare” a primarului poate fi considerată neputinţa sa de a convinge consilierii municipali să-i aprobe funcţia de director adj. la Poliţia Locală, unde urma să angajeze un prieten de familie. Îi sugerez să treacă această „nerealizare” în Cartea neagră ce i-o pregăteşte lui Flutur, că el s-a aflat în spatele acestui boicot din partea consilierilor liberali, prietenii săi politici prin fondarea USL.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Raţionamentul blondei
Italia: Un episcop a fost arestat
Prima ţară din lume care legalizează naşterea unui copil cu trei părinţi
Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă şi de la pierderi a trecut pe profit
Kazahstan propune să livreze gaze României
Accidentul din Muntenegru: Viteza autocarului era de 80 de km/h
Accidentul din Muntenegru: Viteza autocarului era de 80 de km/h
Lunga vară fierbinte va fi rece politic
Ioan Rotundu
Alune americane
28 iunie – cea mai neagră zi din istoria Bucovinei şi Basarabiei
Vasile Tărâţeanu
28 iunie – ziua tragediei naţionale româneşti
Comunicat de presă Modern Calor Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog