Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6024
De la 07 Ianuarie 2003
123116423

pnl
Situaţie de criză la Termica

Consilierii s-au scuipat între ei, după care au votat marele dezastru

  • 2 May 2007, 23:00

Consilierii municipali s-au îngrozit în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor, în urma materialelor primite de la conducerea societăţii Termica. Pe lângă faptul că materialele furnizate consilierilor au fost foarte stufoase, acestea arătau nereguli mari, parte din consilieri ajungând la concluzia că materialele trebuie înaintate organelor abilitate pentru cercetări. Social democrata Manela Zarug a fost prima care a cerut precizări privind blocajul financiar de la societatea botoşăneană de termoficare. Aceasta a abordat şi raportul auditorilor independenţi, care dacă până în 2004 avea maxim două pagini, anul acesta a fost prezentat un dosar imens. „Situaţia este foarte gravă. În mai multe rânduri Termica a fost avertizată asupra a ceea ce trebuie să facă pentru a intra în legalitate din toate punctele de vedere, chiar şi în felul în care se cheltuiesc banii. În momentul de faţă societatea are întreg capitalul copleşit de datorii”, a declarat consilierul social democrat. Au fost prezentate două rapoarte de expertiză, de data aceasta mai concise ca până în momentul de faţă. Expertiza a fost făcută fără documente oficiale. Pierderea datorată faptului că s-a achiziţionat cablu şi ţeavă de la suedezi este de peste 1 milion euro.

Se solicită extinderea expertizei de la Termica
Manuela Zarug a solicitat extinderea expertizei de la societatea Termica şi pentru anii 2005-2006. Aceasta consideră că ar fi foarte interesant să se identifice modul în care s-au făcut achiziţiile în acea perioadă şi modul în care s-au derulat investiţiile. Aceasta a precizat că nu va vota descărcarea de gestiune a administratorilor în situaţia de faţă, solicitând chiar un auditor din altă localitate. Social democrata suspectează şi alte cauze decât cele tehnice pentru pierderile societăţii. „Persoanele care s-au făcut vinovate de încălcarea legii trebuie să plătească şi trebuie să se recupereze prejudiciile de la acestea. Sunt însă organe competente care trebuie să se ocupe de acest lucru” , a subliniat Manela Zarug. Din punctul său de vedere ceea ce ţine de trecut trebuie să se pună în ordine, iar în prezent trebuie lărgită expertiza. Directorul Termica, Robert Sorohan, se apără pentru faptul că societatea este constrânsă să lucreze în pierdere. Lucrările nu se pot realiza într-un termen foarte scurt. Acesta susţine că nu întotdeauna agenţii care câştigă lucrările prin licitaţie dau randamentul dorit. Vina nu îi aparţine însă acestuia, care trebuie să plătească oalele sparte. În plus, Robert Sorohan şi-a dat deja demisia. Consilierii au fost speriaţi de programul de investiţii, dată fiind situaţia şi indicatorii prezentaţi de conducerea societăţii. Ultimul raport de audit arată că neregulile şi pierderile din urmă sunt găsite abia în momentul de faţă, nefiind descoperite înainte din cauza faptului că nu s-au prezentat documente. „Ştiam şi în mandatul trecut de neregulile de la Termica, dar numai la stadiul de zovon. În 2002-2003 am cerut un raport şi a fost adus un auditor de fostul primar Egner, acelaşi de fiecare. Lucrurile sunt foarte grave” , a precizat Ştefan Mihai. Acesta a considerat că din acte rezultă dovada unor fraude şi documentele trebuie înaintate organelor abilitate. Consiliul de Administraţie al societăţii Termica a decis să înainteze către AGA toate documentele cu propunerea de sesizare a instituţiilor competente. Există un raport de audit realizat de un auditor extern, care a fost înregistrat abia în 2006, deşi a fost realizat în anul 2003.

Egner a cerut schimbarea conducerii şi a CA
Consilierul social democrat Florin Egner (foto) îi găseşte vinovaţi şi pe managerii de la societatea Termica. Din punctul său de vedere AGA trebuie să ia o decizie în privinţa lor. El crede că totul depinde de management, care a fost foarte uşor schimbat de fiecare dată. „Acolo este un management care din punctul meu de vedere nu este cel de care are nevoie Termica. Sunt semnale că situaţia este mult mai gravă. O să solicităm în final o nouă expertiză pentru dezastrul de la Termica” , a precizat Egner. Acesta consideră că nu mai trebuie privit în trecut, cel puţin de către consilieri, iar expertizele de la Termica nu sunt legale pentru că au fost făcute cu bani publici, fără aprobarea consilierilor municipali. „Expertiza este făcută din bani publici fără acordul nostru. Ea este ilegală. Pentru 2007 mai avem planificate 93 miliarde pierderi, iar indicatorii de performanţă nu reprezintă ceea ce aşteptăm noi” , a declarat Florin Egner. Acesta a solicitat schimbarea atât a conducerii operative cât şi a Consiliului de Administraţie de la societatea de termoficare botoşăneană.

Indicatorii reflectă dezastru
Constatarea consilierului social democrat Viorica Andronachi, în urma raportului citit, a fost că societatea Termica nu este falimentară, ci în faliment total. La cauzele prezentate de conducere pentru situaţia actuală a societăţii se adaugă din punctul său de vedere şi managementul defectuos. Cifra de afaceri este puţin mai mare ca în 2005, dar costurile au crescut mult mai mult. La capitolul cheltuieli s-a venit în opinia sa cu foarte mult. „Toate rezultatele sunt în minus. Nu s-a putut calcula rata rentabilităţii, a profitului. Evident că nu există nici fond de rulment. Nu s-a putut calcula nici solvabilitatea”, a subliniat Andronachi. Aceasta susţine că în experienţa sa o astfel de situaţie nu a mai întâlnit până în momentul de faţă.

Termica apărată de primarul Flutur
Primarul municipiului Botoşani a subliniat că la mapă deşi au fost mai multe materiale prezentate, punctul nevralgic este de fapt altul. Societatea trebuie să depună un bilanţ neapărat, care era necesar a fi votat. Acesta nu acuză Consiliul de Administraţie. Societatea Termica încă a rezistat, faţă de localităţi mari. Specificul activităţii este mai delicat, dată fiind evoluţia lucrurilor în ţară. Edilul şef al municipiului a dat exemple mult mai grave ale societăţilor de termoficare ce până la urmă au rezistat. „Cu toată responsabilitatea vă spun că societatea Termica în anul 2004 avea datorii de 211 miliarde de lei, care au fost îngheţate prin hotărâre de Guvern. Acele datorii erau acumulate în ani de zile. Să nu spunem că Termica a fost fată mare în 2004 iar acum, după doi ani, s-a dus brusc la fund” , a declarat primarul municipiului Botoşani. Edilul şef al municipiului susţine că Termica nu va fi niciodată o societate rentabilă, fiind susţinută artificial de la bugetul de stat.

Ioan Diaconu este noul director interimar
Consilierii au votat până la urmă bilanţul pentru a nu împiedica activitatea societăţii de termoficare. Nu au votat însă descărcarea de gestiune a administratorului, în aşteptarea unei noi expertize care să lămurească situaţia. Concursul pentru noul manager general al societăţii a fost stabilit pentru data de 15 iunie. Până atunci, funcţia de director general va fi ocupată de către directorul comercial Ioan Diaconu. Metodologia pentru concurs a fost stabilită de specialişti din primărie. „În momentul în care o persoană va veni în fruntea societăţii prin concurs îşi va asuma o mare parte din provocare. Cel care vine trebuie să ştie cum arată organigrama societăţii şi bugetul pe anul în curs” , a declarat Cătălin Flutur. (Bianca ALBU)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Clubul Educatorul vrea să promoveze tradiţiile populare
Garda de Mediu a rămas fără obiectul muncii
Întrunire de Ziua internaţională a victimelor accidentelor de muncă
Inspectorii generali ai IŞJ sunt instigaţi să nu-şi dea demisia
APM umblă cu himere europene
Copil de şase ani lovit de o maşină
Urmărit naţional identificat
Comentariu la comentarii (LXXXVI)
(Ioan Rotundu)
Adevărat şi fals despre pâine II
Explicaţia bunicii
Anunţ public
Horoscop
Citate şi cugetări din Polonia
Vă interesează Oriflame?
Silegeanu crede că a dat lovitura în afaceri
Poliţia municipală apreciază o scădere a infracţiunilor cu violenţă
Furtună acuză mica ciupeală, ce-i îmbogăţeşte patronii de supermarketuri
Serele vor continua să producă pierderi
Bibliotecarii comunali vor sporuri de stres
Urban Serv le va face zile grele locuitorilor la case
11 localităţi botoşănene mustrate de prefectul Roman
Poveste de dragoste pe scena mică a Teatrului „Mihai Eminescu”
Teama că vor răspunde sau laşitate?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog