Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13148
De la 07 Ianuarie 2003
122873215

Tristeţea „Cimitirului vesel”

  • Ioan Rotundu
  • 2 November 2017, 23:00

Dând curs invitaţiei din vară a preotului paroh Iustin Luţai care administrează „Cimitirul vesel” din Săpânţa de a fi prezenţi în această localitate în data de 1 noiembrie când săpânţenii îşi comemorează morţii, am profitat de prezenţa la eveniment şi pentru a pătrunde în culisele certurilor dintre două grupări care se pretind a fi continuatoare a creaţiei satiro-artistică fondată de Ioan Stan Pătraş, cel care este părintele „Cimitirului vesel”, considerat al doilea obiectiv turistic ca unicitate din lume.
Pentru monopolul asupra drepturilor de autor rămase nerevendicate de nimeni din familia lui Ioan Stan Pătraş, drepturi privind partea artistică care ornează crucea, respectiv figurile omeneşti pictate în stil naiv şi partea de sculptură-vopsire care dă caracter de unicitate crucii şi-a exprimat revendicarea Dumitru Pop (foto 1), fost ucenic al lui Pătraş.
Dumitru Pop se consideră îndreptăţit să fie singurul deţinător al mărcii „Cimitirul vesel” şi al modului artistic de realizare a crucilor, el posedând şi diplomă de sculptor-pictor obţinută la Şcoala Populară de Artă Baia Mare.
Tabăra adversă lui Dumitru Pop este reprezentată de Vasile Stan Colţun (foto 2), om la aproape 80 de ani, fost ucenic al lui Pătraş şi, după cum pretinde, realizatorul crucii care acum poate fi văzută la mormântul lui Ioan Stan Pătraş. Vasile Stan susţine că crucea lui Pătraş a fost lucrată în timpul vieţii acestuia, sub supravegherea strică a maestrului, şi că epitaful scris este chiar creaţia lui Pătraş.
Vasile Stan vrea ca crucile concepute de Pătraş să poată fi realizate de toţi cei care vor învăţa acest meşteşug de la cei doi meşteri ai lui Pătraş care mai ştiu cum să confecţioneze crucile. Este vorba de Dumitru Pop şi de nepotul lui Vasile Stan. Cum Dumitru Pop se consideră singurul moştenitor al maestrului Pătraş, a înregistrat la OSIM marca „Cimitirul vesel” şi condiţiile artistice de înnobilare a crucii.
Furioşi, cei din tabăra lui Vasile Stan l-au dat în judecată. Dumitru Pop a pierdut procesul atât la Tribunalul Bucureşti cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iar cele două mărci pozaale sale înregistrate la OSIM au fost anulate.
Dumitru Pop crede că a pierdut procesul pentru că s-a luptat cu o conspirate a adventiştilor, Vasile Stan fiind fost şef al adventiştilor din Săpânţa şi cu mare influenţă la şefii adventişti de la Bucureşti care s-au implicat în acest proces împotriva lui.
Vasile Stan a recunoscut că este adventist şi că nu au cultul crucii şi al icoanelor dar a negat cu vehemenţă că şefii lui adventişti de la Bucureşti s-ar fi implicat în vreun fel proces.
Cu procesul pierdut, meşterul popular Dumitru Pop crede că viitorul „Cimitirului vesel” din Săpânţa este pus sub semnul întrebării deoarece libertatea de a meşteri cruci dată de instanţa de judecată la toţi nepricepuţii va altera partea artistică a crucilor şi va diminua impactul emoţional asupra turiştilor, ceea ce va duce la alterarea celebrităţii cimitirului. Mai susţine Dumitru Pop că noii meşteri de cruci folosesc la confecţionare mijloace mecanice de prelucrarea lemnului şi nu mijloace manuale, ceea ce iarăşi scade valoarea artistică a lucrării.
Aş fi vrut în punct de vedere al părintelui Grigore Luţai, preotul care păstoreşte cimitirul din 1990, de curând şi cu feciorul său preotul Iustin , dar părintele Grigore a refuzat orice comentariu cu privire la lupta dintre cele două tabere declarând că el vas avea grijă ca „Cimitirul vesel” să fie în continuare o atracţie turistică, în mod special pentru străini.
Ceea ce se petrece la Săpânţa este ceva tipic românesc bazat pe principiul să fie moartă capra vecinului. Moroşenii se pretind a fi urmaşii dacilor liberi. Istoric sunt ce pretind a fi dar înainte de toate sunt români. Dovadă certurile dintre cele două tabere care pot duce la distrugerea unui obiectiv istoric ce a adus celebritate României în întreaga lume. Este o luptă de orgolii alimentată puternic şi de anumite interese de ordin religios.
Reportajul realizat v şi intitulat „Tristeţea „Cimitirului vesel” se va difuza sâmbătă, 4 noiembrie, pe Tele’M Botoşani în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu, începând cu ora 19.00.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Când prostul devine fudul
Horoscopul zilei de 3.11.2017
Iohannis, primul atac la Guvernul Tudose:
Avertizez decidentii politici sa nu bage Romania intr-o aventura cu final trist / Clamata revolutie fiscala se va transforma in bulversare fiscala / Mega-topaiala fiscal-bugetara
Soţia româncă a lui Puigdemont, lăsată singură cu 2 copii de soţul fugar
Proiectul de lege privind statutul politistului, pus in dezbatere publica:
Amenda pentru refuzul de a se legitima, marita pana la 1.500 lei; persoana dusa la sectie poate pleca dupa 24 de ore chiar daca nu i-a fost stabilita identitatea
Spania: Mandat european de arestare pe numele lui Carles Puigdemont
Republicanii americani dezvaluie marile linii ale reformei fiscale propuse de Donald Trump:
reduceri de impozite pentru companii si venituri, desfiintari de deduceri, simplificare fiscala
Adrian Tutuianu, PSD: In multe institutii publice, salariile sunt exagerat de mari
Nuntile in cort, bormasinile si petrecerile cu muzica tare pot aduce inchisoare de la 3 luni la 2 ani
Calendarul unei ierni grele. Se misca tara?
Fostul sef al ANAF Sebastian Bodu blocheaza in instanta distribuirea de dividende
suplimentare de catre Transelectrica
"Stai, politia! Nu te apropia!".
Daca nu va opriti cand auziti aceasta formula, politistii vor prezuma ca vreti sa fiti violenti
Moş Crăciun va veni prin Munţii Rodnei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog