Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14034
De la 07 Ianuarie 2003
122874101

Botoşani: Miliarde de lei stoarse din licitaţii preparate în creuzetul corupţiei

  • 29 July 2013, 23:00

Când vine vorba de licitaţii pentru lucrări a căror costuri vor fi suportate din banii publici, precum corbii asupra stârvului, aşa năvălesc funcţionarii publici în astfel de comisii pentru a se simţi cât mai aproape de partea leului.
Părăduirea banului public îmbracă forme atât de diferite şi de neaşteptate, încât te lasă cu gura căscată. Iată ce s-a petrecut la recenta licitaţie organizată de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, Unitatea Militară 0901 Botoşani, altfel spus, Jandarmeria Botoşani.
Licitaţia s-a organizat pentru ziua de 13 septembrie 2005 şi a avut ca obiectiv „Reparaţii capitale la pavilionul cu numărul de cadastru 45.109.01 din cazarma Botoşani”. La licitaţie au participat mai multe societăţi de construcţie, unele cu renume, altele în curs de afirmare. Dacă societatea BIF – CON a oferit suma cea mai mare, adică suma de 19,29 miliarde lei vechi, la extremitatea cealaltă, adică cu suma cea mai mică, s-a aflat societatea ASCON cu 13 miliarde lei.
Pentru că a oferit suma cea mai mică, tunurile comisiei de lichidare şi-au reglat tirul asupra ASCONULUI. Oferta acestei societăţi strica anumite socoteli. Mai întâi, Sergiu Popovici, directorul general al ASCON a fost acuzat de „încercări de a corupe comisia”. Ulterior şefii comisiei de evaluare din Jandarmeria Botoşani şi-au retras acuzaţia, găsind motive mai credibile, de ordin birocratic, pentru a scoate ASCONUL din cursă.
Cică n-a fost bine completat Certificatul fiscal şi nu a fost avizat de conducerea societăţii, motive puerile. Nu societatea era responsabilă de erorile din certificat, ci Direcţia Finanţelor, care l-a eliberat, iar de vizat n-avea cum să-l vizeze, nefiind emiţătorul documentului şi nici şeful tutelar al Direcţiei Finanţelor. Apoi, erorile au fost îndreptate în chiar termenul legal de participare la licitaţie.
Aşa că s-au inventat noi motive. Cică dacă ASCONUL ar ajunge să execute lucrarea, întreaga execuţie ar fi un eşec.” Dacă s-ar monta tâmplăria şi s-ar executa tencuielile, fără să se execute hidroizolaţia, aceste lucrări ar fi compromise în totalitate” – şi-au motivat jandarmii refuzul încredinţării lucrărilor ofertantului celui mai ieftin. În schimb, fără nici un fel de rezerve, aceeaşi comisie a încredinţat execuţia lucrărilor unei societăţi situată pe locul cinci în clasamentul preţului oferit, adică suma de 16,618miliardelei vechi.
Dintr-un foc, din bugetul public s-a cheltuit suplimentar suma de 3,6 miliarde lei, sumă despre care se spune că ar fi ajuns în final investită într-o vilă personală a unui jandarm cu funcţie de şef. Avem ceva informaţii din care rezultă că s-a efectuat şi o anchetă. Dar nimeni nu vrea să confirme oficial acest lucru, jandarmul în cauză fiind bine ancorat în suprastructura locală.
În ce priveşte ASCONUL, nici în ziua de azi n-a reuşit să afle de ce a fost eliminată, după ce, prin preţul oferit, a câştigat licitaţia. Ca un făcut, aceeaşi societate ASCON a încurcat ploile unei altei licitaţii. Spitalul judeţean „Mavromati” Botoşani a organizat licitaţie publică pentru „Modernizare centrală termică”. Licitaţia a fost anunţată pentru ziua de 3 noiembrie a.c., iar preşedintele comisiei de licitaţie a fost numit directorul economic Ioan Lozneanu, nimeni altul decât soţul vicepreşedintei CJ, Marcela Lozneanu.
S-au înscris pentru licitaţie societăţile INSTAL-COM, ASCON, SIGMA şi SIMCOS. Societatea INSTAL- COM a oferit suma de 10,13 miliarde lei vechi, SIGMA –11,87 miliarde, SIMCOS – 8,95 miliarde iar ASCON suma de 7,97 miliarde lei vechi. Din nou societatea ASCON, care a oferi preţul cel mai mic, a intrat în atenţia membrilor comisiei de licitaţie.
De data aceasta, motivul eliminării societăţii ASCON a fost că autorizaţia pentru execuţie instalaţii termice depusă la dosar, din partea societăţii TEST PRIMA SRL, expira la 14 decembrie 2005. Chiar dacă autorizaţia nu era expirată la data organizării licitaţiei, ASCON, în termenul legal, a depus autorizaţie din partea societăţii AQUATERM. Cu toate acestea a fost scoasă din cursă. E drept că până la ora actuală nu s-a declarat un câştigător, dar, prin culise, se prepară ca viitorul câştigător să fie societatea SIMCOS, ce-a oferit un preţ mai mare cu un miliard de lei.
Iată cum sună scenariul: spitalul este finanţat prin Consiliul Judeţean Botoşani, iar vicepreşedintele cu bugetul este Dorin Ciuştea, fost acţionar şi economist la SIMCOS înainte de a ajunge în CJ. Şeful comisiei de licitaţie este Ioan Lozneanu, soţul vicepreşedintei CJ, Marcela Lozneanu, colegă cu Dorin Ciuştea.
Surse ce-au preferat anonimatul ne-au informat că cineva cu numele de Albu, de la SIMCOS, l-ar fi sunat pe Sergiu Popovici, directorul general de la ASCON şi i-ar fi sugerat să nu facă contestaţie la licitaţie, că lucrurile se vor sfârşi în binele ambelor părţi. Numai că cei de la ASCON n-au confirmat şi nici infirmat această informaţie, preferând neutralitatea. Din nou avem de-a face cu banul public şi din nou se preferă soluţia cea mai costisitoare, fără ca cei implicaţi să fie întrebaţi de sănătate. Dar ce, parcă până acum a fost întrebat vreo unul?! (Ioan Rotundu)
JDB 25noiembrie2005

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: O blondă deşteaptă
Gastronomie: Păţania lui Lucullus
Care criză monşer?
Parcă-i dracul gol!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog