Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4759
De la 07 Ianuarie 2003
122890408

Baierile cerului s-au dezlegat deasupra judeţului Botoşani

  • 29 June 2010, 23:00

Determinat de zvonurile alarmiste despre puhoaiele de ape care au năvălit peste judeţul Botoşani, ieri am dat o raită prin partea de nord-vest a judeţului. Ştiam din deplasările anterioare la Baranca şi Rădăuţi Prut că zvonurile alarmiste lansate de persoane necunoscătoare a realităţii din teren sau chiar de persoane rău intenţionate sunt şi cele mai periculoase, ele dând naştere la panică, iar panica la haos în eventualele evacuări.
Aşa că am vrut să cunosc realitatea la ea acasă şi nu din gura altora.

Potop în prag de seară la Dorohoi
La Dorohoi, oamenii de pe strada Dobrogeanu Gherea, poreclită şi Bulevardul Gherasim, erau necăjiţi. În marea lor majoritate ţigani, locuitori în case vechi, pline de igrasie, situate sub nivelul străzii s-au trezit peste noapte cu apa în casă. Tot dezastrul l-a generat o ploaie torenţială, cunoscută popular ca rupere de nori, care în numai o oră şi jumătate a inundat zonele joase ale oraşului. La apa scursă de pe străzi s-a adăugat şi cea revărsată peste maluri de râul Buhai şi Jijia, care s-au umflat aproape simultan.
Şuvoaiele de apă au fost extrem de puternice. De exemplu, podul peste râul Jijia de pe varianta care duce spre Darabani a fost cuprins de apele râului iar balustradele desprinse şi duse departe în aval. Slăbită a fost şi structura podului de pe Jijia din zona gării, aşa că circulaţia a fost închisă ieri până spre după amiază, când specialiştii au dat verdictul că podtul poate fi traversat fără probleme.
Revenind la strada Dobrogeanu Gherea, întreaga stradă arăta ca un bazar. De-o parte şi de alta, pe trotuare, ţigani şi români îşi scosese lucrurile din casele inundate pentru a le usca. Am intrat în casa familiei Bancu. Casa era întoarsă cu susu-n jos, iar multe lucruri scoase afară şi puse la uscat. Oamenii n-aveau bani nici măcar pentru pâine. N-a trecut nimeni pe la ei să-i întrebe de sănătate. Toată şefimea judeţului şi a municipiului Dorohoi se adunase la Casa de cultură din Dorohoi, să dezbată efectele inundaţiilor şi să-l aştepte pe premierul Boc. Unii se împăunai cu faptul că dacă vine Boc, îl duc la barajul Iezer şi-l aruncă în apă. Acte de bravură în faţa presei..
Pe strada dorohoiană am mai remarcat prezenţa numerică a pompierilor. Nedormiţi de-o noapte, bieţii pompieri continuau să scoată apa din case cu motopompele. Ei au dus greul acestor evenimente declanşate de stihiile naturii. Restul, şefimea, s-a adunat în şedinţe să le analizeze munca.

Inundaţii în vârf de deal la Ibăneşti
De obicei cei care-şi au casele pe vârf de deal sau pe coastele acestuia se simt în siguranţă la inundaţii. La Ibăneşti s-a dovedit că nu-i aşa. O oră şi jumătate a turnat cu găleata. Suficient ca viitorule formate în vârful Măgurei Ibăneştilor, mai exact în zona Cohârleac, să măture la vale tot ce-au întâlnit în cale. Stratul de pământ, cu tot cu iarbă, a fost săltat de apele infiltrate pe dedesubt şi luat la vale. Vreo şapte case au avut şi ele de suferit.
Potopul declanşându-se cam pe la ora 19.00 seara, oamenii s-au dus repede la câmp să-şi aducă animalele. Şi bătrânul Arghir, om aşezat, cu judecată, s-a dus după vacă. L-a surprins viitura pe un răuleţ, afluent al Ibănesei, care vara seacă. Primarul şi oamenii din sat l-au căutat toată noaptea. I-au găsit trupul în nişte sălcii. Apropo de primarul Romică Magopeţ. L-am găsit în primărie, încălţat cu cizme şi ţinută de teren, analiza cu un grup de angajaţi efectele ploii venită cu o seară înainte. Nu dormise toată noaptea.
Problema cea mare este că vreo 500 ha culturi au fost inundate şi nu se ştie dacă mai pot fi salvate. Am plecat spre Ibăneşti prin satul Loturi Enescu, pe un drum judeţean reabilitat anul trecut. Jumătate de drum este praf şi pulbere, cealaltă jumătate, spre Ibăneşti este cu asaltul întreg. Aproape de Ibăneşti, un pod de beton n-a rezistat furiei apelor. Noi l-am trecut, deşi oamenii de pe câmp răcneau să nu trecem cu maşina peste pod că se prăbuşeşte. Aşa putea fi, dar nimeni de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a Consiliului Judeţean Botoşani nu s-a ostenit să semnaleze interdicţia de circulaţie la ieşirea din Dorohoi sau pozasau Loturi Enescu. Au pus un semn de interdicţie la pod, aproape neobservabil.

Pe valea Siretului
Încă eram la Ibăneşti când am primit un telefon că s-a rupt barajul de la Rogojeşti. N-am crezut ştirea sub nicio formă. Dacă rupe acest baraj, vor fi zeci de mii de victime. Ar fi o dramă naţională. Totuşi am pornit spre Rogojeşti. Am traversat din nou Dorohoiul şi am stat stat de vorbă cu reporterul ce-l lăsasem la şedinţa de analiză a şefilor veniţi de la judeţ. Se terminare analiza şi toţi plecaseră să-l întâmpine pe Boc, care anunţase că nu mai vine la Dorohoi, ci la Botoşani. L-am lăsat pe reporter să mai dea o raită pe la cei inundaţi şi eu am pornit spre Vr. Câmpului. La ieşirea din Dorohoi, în zona Horlăceni, urmele inundaţiilor de peste noapte erau vizibile. Natura încerca să-şi oblojească rănile produse chiar de ea. La Vf. Cîmpului aglomeraţie mare la podul de peste Siret, spre Zamostea. Oamenii priveau apele învolburate cu o anumită curiozitate, ca ceva distractiv. La ieşirea din Vf. Câmpului, pe spaţiul unde acum trebuia să fie o acumulare hidroenergetică, apele Siretului l-au cuprins, formând un lac de dimensiuni impresionante.
Mai în sus, spre satul Talpa, apele erau stăpânite de malurile înalte, aşa că de la distanţă nici pirn cap nu-ţi trecea ce prăpăd îţi putea ieşi în cale. M-am oprit la podul lui Cozmâncă din Talpa. Cei de la balastieră îşi vedeau de treburile lor. Un grup de gură casă făceau politică. O colţoasă a satului, fără doar şi poate cu puţină ştiinţă de carte, îl lăuda pe Băsescu că a salvat pensiile să nu fie tăiate de Boc şi parlamentari. Cei din preajmă o aprobau din cap. Mi-am făcut cruce cu limba şi am plecat în amontele Siretului.
La Primăria Cândeşti primarul Ciornodolea nu era. Mi s-a spus că-i la Rogojeşti, unde a dispus evacuarea localnicilor pentru că se rupe barajul. Am încercat să intru în Cândeştiul Rusesc sau Bucovinesc, cum numesc cei din Cândeştiul Românesc de la şosea, satul aflat chiar pe malul Siretului. Pe drumul numit „La CAP” n-am putut. Mi-au stat în cale apele Molniţei, revărsate peste mal şi culturile agricole de pe şes. Nici pe „La magazin” n-am putut trece. Aceeaşi Molniţă mi-a stat în cale. Podul nu era sub apă, dar era inundată şoseaua.
La magazin am găsit un grup de muncitori la Legea 416 care curăţau şoseaua naţională de pietrişul adus de viitură de pe dealul Viţcanilor. Pietrişul a fost adus de ape până la uşa magazinului patronat de nevasta primarului Ciornodolea. Trebuia făcută curăţenie!
La pod un alt grup de gură cască priveau apele Molniţei şi făceau politică. Doi, cu faţa roşie, probabil de la „sfeclomicina” care se bea în zonă cu borcanul, îi ridicau osanale lui Băsescu, cum că le-a tăiat leafa bugetarilor, care şi aşa nu fac nimic toată ziua. Nici prin cap nu le trecea că şi profesorii tot bugetari sunt, dar nu eliberează adeverinţe la primărie. Am intrat în dfspută cu cei doi, pentru că, ziceau ei, „ziariştii mint”, cum spune şi preşedintele Băsescu. Mi-am dat seama că n-am cu cine dialoga, aşa că am plecat la Rogojeşti. Lumea stătea ciopor la podeţul din mijlocul satului şi sporovăiau în dialectul rutean despre nenorocirea de peste noapte, când apele venite de pe dealul Viţcanilor şi Călineştilor au spulberat totul în cale.
De la Rogojeşti am ajuns la Cândeştiul Rusesc, satul dintre ape Deşi înconjuraţi din trei părţi de ape, localnicii îşi vedeau de ale lor. Însuşi preotul se afla la taifas cu un grup de „creştini ucraineni”. Nici vorbă de spaima că se va rupe barajul de la Rogojeşti.
Pentru că dinspre Dorohoi veneau nori negri, ameninţători, am plecat iute, ca nu cumva apele să ne închidă şi calea pe care am venit. Am lăsat în urmă apele Siretului care băteau molcom marginea şoselei. Doar vreo cinci centimetri le mai trebuiau să urce ca să acopere şoseaua. Pe primarul Ciornodolea tot nu l-am întâlnit. Voiam să aflăm de la el cine i-a transmis informaţia că barajul de la Rogojeşti se va rupe. Nici n-am ieşit bine din satul Talpa, că telefonul a sunat. Cineva, binevoitor, voia să-mi „şoptească” despre pozadespre nenorocirea de la Mihăileni. „S-a rupt barajul şi-i mare prăpăd” – îmi spunea el în telefon. L-am dezamăgit spunându-i că eu tocmai am plecat din zonă şi nici vornă de ruptură de baraj. Omul o ţinea pe-a sa, spunea că ştie de la sursă, adică de la consilierul preşedintelui Ţâbuleac, Florin Bulgaru. I-am replicat că Bulgaru este priceput la vânzarea ţigărilor de contrabandă şi nicidecum la rezistenţa barajelor.

Noi dezastre
Nici bine n-am intrat în Botoşani că am primit alte informaţii. Apele Jijiei s-au umflat ameninţător şi s-au revărsat în aval de Dorohoi, Ilie Ivanache, primarul de la Ungureni, stătea cu ochii pe apele Jijiei, râul trecându-i prin spatele primăriei.. Mai jos, la Dângeni, primarul Stelică Trofin evacua oamenii prin întuneric. Un trăsnet a ars transformatoarele şi comuna a rămas în întuneric. Apele Jijiei se iţeau de după calea ferată. Dacă vor scăpa în această noapte dincolo de şine, va fi prăpăd mare.
Iar ca ziua să se încheie în nota de evenimente ale zilei, când am ajuns acasă, am aflat că la Bucecea s-a rupt conducta de alimentare cu apă a Botoşanilor, aşa că nu vom avea apă o perioadă neştiută de timp. Când m-am aşezat să scriu rândurile de faţă, s-a stins şi lumina în cartierul Împăratul Traian. Un cablu subteran, la care a pătruns apa, s-a scurtcircuitat. Cei de la E.ON au anunţat că va fi reparat pe la un miez de noapte.

Concluzii triste, dar adevărate
Concluzia mea despre evenimentele zilei de ieri este că nu suntem organizaţi în faţa unor astfel de evenimente. Nu toată lumea. Toată stima pentru bieţii pompieri, care luptă cu apele de două zile şi două nopţi în continuu. În schimb., autorităţile judeţului s-au călcat şi se calcă pe picioare, ca nişte curci ameţite. Când ai astfel de evenimente nu faci şedinţe de analiză. Acţionezi, şi după trecerea lor faci un bilanţ al activităţii şi a constatărilor.
Mult păgubitoare sunt zvonurile care produc panică şi degringoladă în rândul populaţiei. Iar presa este un astfel de răspândac. Spre exemplu, luni noapte, la ora 00.00 pe Antena 3 se anunţa că s-a rupt barajul de la Iezer, pe Jijia. A fost sunat colonelul Anton, care a negat afirmaţia. Prezentatoarea continua să-l contrazică şi când colonelul i-a spus că el la acea oră se află pe baraj, la Iezer. Prezentatoarea ştia mai bine din studioul său din Bucureşti ce se întâmplă la Iezer, 500 km mai la nord, decât colonelul aflat la faţa locului.
Tot ieri, am luat în maşină un funcţionar din Primăria Dorohoi să-l duc la Casa de cultură, unde se ţinea şedinţa de analiză. Omul mi-a spus, sigur pe el, că a rupt barajul Iezer. Era un zvon fals.
Şi tot ieri, cineva a dorit să panicheze locuitorii de pe valea Siretului, de la Vf. Câmpului spre Mihăileni, cum că se rupe barajul Rogojeşti. Iar primarul din Cândeşti, credul, a interpretat ordinul de evacuare a celor din casele aflate în pericol de inundaţie ca o certitudine căî se rupe barajul. Noroc că oameni din zonă, în majoritate ucraineni, fiind şi sărbătoare, au dat întâietate la borcanul cu rachiu din sfeclă şi mai puţin zvonurilor.
Nici oamenii nu sunt săritori la necazurile altora. Toţi privesc la dezastru şi aşteaptă să vină pompierii sau jandarmii să le facă treaba, să-i apere de ape, el fiind pe post de observatori sau victime ce se vor corcolite cu ajutoare financiare, materiale şi alimentare.
Iar marea tragedie este că de ani de zile suntem inundaţi şi tot de ani de zile guvernanţii promit bani pentru prevenirea inundaţiilor prin îndiguiri, prin consolidarea barajelor dar n-au făcut nimic. De unde toate aceste tragedii care pot fi oricând urmate de catastrofe de nivel naţional.
Cerul judeţului este încă acoperit de nori din care curg şuvoaie de ape. Ameninţarea cu noi inundaţii este cât se poate de reală. Dacă azi ploile nu se opresc, s-ar putea să trăim clipe de coşmar.
Ioan Rotundu


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Dorohoi – oraşul dramelor umane
La Dorohoi, premierul Boc a văzut numai ce i s-a dat voie
iar cei care i-au dictat traseul au fost social-democraţii Dolineaschi şi Alexandrescu
Spitalele au trecut la Consiliul Judeţean
Botoşanii au apă tot mai puţină. Nu se ştie pentru câ timp
Guvernul Boc nu doreşte să avem o dantură sănătoasă
Epidemiologii s-au deplasat în zonele inundate
Începe vaccinarea contra TBC a copiilor născuţi şi nevaccinaţi până acuma
Asistaţii sociali vor mânca cu 20% mai puţin
Ministerul Sănătăţii nu vrea să lase din mână spitalele
cu toate că ele au fost predate autorităţilor locale
Şase motive pentru care e bine să bem apă
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legile austerităţii
India: 26 de poliţişti au fost ucişi într-o ambuscadă
Jaf armat
Botoşani: Sute de persoane din şapte localităţi, în pericol de evacuare
2 600 de persoane, afectate numai în Dorohoi
Bancul zlei: Psihanaliză şi sex
A venit bou şi a plecat vacă!
Program Tv SOMAX, miercuri, 30 iunie
Mica publicitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog