Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Reportaje
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12439
De la 07 Ianuarie 2003
122872506

Editorial

Să-i vedem de ce sunt în stare!

  • Ioan Rotundu
  • 3 August 2012, 23:00

De astăzi, încep în Parlament dezbaterile privind legea bugetului de stat pentru anul 2009. Pentru început, dezbaterile se vor purta pe comisii. Cel mai hotărâtor cuvânt al va avea de spus Comisia de buget-finanţe, atât din Camera Deputaţilor cât şi din Senat. În aceste comisii se vor face jocurile pentru împărţirea banilor pe ministere şi judeţe. Pe noi ne interesează ce şanse avem să vedem rezolvate o serie de investiţii de care depinde dezvoltarea judeţului în viitor.
Lobby pentru interesele judeţului ar trebui să facă toţi cei nouă parlamentari, fără a ţine cont de culoarea lor politică. Nu datorită conducerii PDL, PSD sau PNL au ajuns ei parlamentari, ci prin votul nostru. Normal ar fi ca ei să se bată cu Guvernul, prin partidele din are fac parte, prin grupurile parlamentare de care aparţin să obţină introducerea în anexele bugetului a unor fonduri pentru continuarea lucrărilor de infrastructură deja începute.
Mă refer la lucrările de prelungire a căii ferate de la Hârlău spre Botoşani şi de la Săveni spre Rădăuţi Prut. De asemenea, mă refer la alocarea de fonduri pentru construcţia vămii de la Rădăuţi Prut, pentru a se da drumul la circulaţie pe podul de peste Prut, spre Lipcani – Republica Moldova. Aceste lucrări pot fi realizate numai dacă Guvernul Boc alocă fondurile necesare.
Mai trebuie alocate fonduri, şi încă în regim de urgenţă, pentru drumul naţional Botoşani – Stânca, în vederea refacerii lui în punctul Dealu Mare, unde s-a prăbuşit înainte de a se fi recepţionat lucrările la varianta nouă. Apoi, trebuie bani şi pentru asfaltarea acelei porţiuni de drum naţional aflată între Mitoc şi Miorcani, care n-a fost asfaltată vreodată. Este o ruşine să spui că circuli pe drum naţional, iar acel drum n-a văzut cum arată asfaltul. În condiţiile în care se va da drumul la circulaţia spre Lipcani, peste Prut, această porţiune de drum naţional va deveni intens circulată, pentru că face legătura cu Iaşul. Aceste investiţii nu pot fi realizate prin atragerea de fonduri europene. Ele se pot realiza numai cu fonduri de la bugetul naţional. Iar dacă tot ne-a asigurat Guvernul Boc că salvarea noastră de la criza economică sunt investiţiile în infrastructură, atunci aşa să fie, iar din cele 10,2 miliarde dolari alocate în acest scop, măcar o sută de milioane să ajungă şi la Botoşani.
Avem în Comisia de buget-finanţe pe senatorul social-democrat Gheorghe Marcu. Este un parlamentar cu experienţă în domeniu, care cunoaşte procedurile prin care se pot obţine avantaje pentru un judeţ sau altul, care ştie cum se negociază în comisia de specialitate adoptarea bugetului. Numai că efortul său nu-i suficient. El trebuie susţinut atât cei colegii parlamentari, dar şi de presiuni din partea conducerilor PSD şi PNL de la Botoşani. Dacă este nevoie, trebuie folosit şi şantajul politic. Vor voturile botoşănenilor pentru candidaţii la europarlamentare, vor voturile noastre pentru realegerea preşedintelui Băsescu, să ne mai târnosească un mandat, să ne dea fonduri pentru dezvoltare.
Apoi, mai avem nişte investiţii care depind de decizia unor companii naţionale la care statul este acţionar. De exemplu, E.ON Gaz România, cum se numeşte mai nou compania care ne alimentează cu gaz metan, va trebui să aloce fonduri pentru continuarea lucrărilor la conducta Hârlău – Botoşani – Suceava. Pentru continuarea investiţiei se cere intervenţia energică a prefectului Cristian Roman şi a preşedintelui de Consiliu judeţean Mihai Ţâbuleac. Se mai impune determinarea Romtelecom să înlocuiască toate centralele telefonice arhaice şi să creeze condiţiile tehnice pentru extinderea numărului de abonaţi în mediul rural, unde avem zeci de sate fără vreun telefon fix.
Să mai adăugăm investiţiile, de care botoşănenii au şi uitat, din domeniul îmbunătăţirilor funciare şi a îndiguirilor râurilor care generează inundaţii. De aceste îndiguiri ne amintim numai când apele dau năvală peste casele oamenilor, după care tăcerea se aşterne din nou. În judeţ dealurile fug la vale pentru că nu se mai fac lucrări de stopare a eroziunilor, practic, mii de hectare de teren deluros nu mai pot fi folosite drept păşune pentru că s-au erodat.
Am creionat numai câteva din investiţiile prioritare pentru judeţ. Să vedem de ce sunt în stare parlamentarii, partidele aflate la guvernare, conducerea judeţului. Că de vorbe m-am săturat. De acum înainte să vorbească faptele. Părerea mea!

9.02.2009


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: Teroristul umilit
Video: Preotul, băutura şi femeile (partea II)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog