Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21
De la 07 Ianuarie 2003
122885670

Botoşani/Copălău: Doi preoţi se luptă pentru o parohie prosperă

  • Ioan Rotundu
  • 4 November 2013, 23:00

Despre scandalul de la biserica din Copălău s-a dus vestea în întreaga ţară. Cunoscut drept „patria usturoiului” din România, Copălăul a devenit de duminică cunoscut şi pentru scandalul care s-a iscat în parohia preotului Mihai Răileanu (foto 1). La aşa un ospăţ jurnalistic din care televiziunile de ştiri s-au înfruptat copios nu putea lipsi şi Lumea lu’ Rotundu. Aşa că, luni, noiembrie, echipa cunoscutei şi apreciatei emisiuni a poposit în Copălău, pentru a asculta toate părţile implicate şi a ne apropia de adevăr.
Televiziunile de ştiri, în dorinţa de a fi cât mai senzaţionale, au aruncat pe piaţă fel de fel de variante dar nici una vecină cu adevărul.
Conflictul care a împărţit comunitatea parohiei Copălău în două tabere mocneşte de mai mult timp dar el a izbucnit în vâlvătaie duminică, 3 noiembrie când una dintre tabere a pus lacăt pe uşa bisericii şi n-a mai dat voie părintelui să intre la slujbă. Tabăra susţinătoare a părintelui nu s-au lăsat mai prejos şi a sunat la 112. Jandarmii şi poliţiştii veniţi la faţa locului n-au prea avut ce face.
Un susţinător al părintelui a băgat ranga în urechea lacătului şi l-a rupt, preotul putând intra la slujbă însoţit de vreo 20 de femei şi vreo zece bărbaţi, toţi apropiaţi ai săi. Tabăra potrivnică părintelui s-a domolit şi a părăsit locul ostilităţilor.
Spuneam că acest conflict mocnea de mai mult timp. Toată tărăşenia a început când părintele Iulian Sauciuc de la parohia din Buda, copălăuan la origine, a pus ochii pe parohia părintelui Mihai Răileanu, parohie considerată a fi una bogată. Se spune că părintele Sauciuc ar fi oferit grupării dispuse să-l îndepărteze pe părintele Răileanu din biserică suma de un miliard de lei. Chiar şi părintele Răileanu ne-a declarat că preotul Sauciuc a aruncat pe piaţă un miliard de lei numai să pună mâna pe parohie. În momentul de faţă sunt două tabere. Una majoritară, având ca lider din umbră pe Costică Colbu şi lider de acţiune la vedere pe Ioan Bălăucă (foto 2).
În localitatea Copălău familia Bălăucă este numeroasă şi rudă cu părintele Iulian Sauciuc. Aşa că-l susţin pe părintele din Buda să ajungă în parohia din Copălău. Potrivit spuselor primarului Ciprian Ivanov, cam două treimi din locuitorii satului Copălău nu-l mai vor pe părintele Răileanu, pe care-l consideră negospodar, beţiv, şi avar. Biserica are 19 ha de teren iar preotul a beneficiat de subvenţie şi banii pe producţia obţinută fără a da socoteală oamenilor cum i-a cheltuit. Nu numai biserica pozabiserica este neîngrijită, dar şi casa parohială stă-n paragină iar părintele de peste 7 ani tot susţine că va construi o casă parohială nouă dar n-a mişcat lucrurile din loc. Reproşurile taberei majoritare sunt justificate, numai că ele sunt umbrite de manevrele din spate ale preotului Iulian Sauciuc.
De la 1 noiembrie, părintele Răileanu este pensionar dar, susţine el, a primit aprobare de la Mitropolie să continue a sluji până va ridica casa parohială pentru că el nu are casă şi nu are unde se duce. Iar actuala casă parohială, veche de peste 100 de ani, stă să se dărâme.
Tabăra părintelui este cam dezorganizată, minoritară şi nu se exprimă convingător. Cei care au venit la filmări să ia apărarea părintelui Răileanu cam miroseau a băutură, deşi erau femei. În faţa bisericii s-a încins un scandal, fiecare tabără încercând să-şi impună punctul de vedere.
Rezumând, părintele Răileanu, în cei peste 15 ani de slujbă în biserica din Copălău, nu s-a interesat de gospodărirea bisericii şi a casei parohiale, nu a colaborat cu sătenii şi consiliul parohial şi nu a justificat oamenilor cum a cheltuit banii obţinuţi de pe cele 19 ha de teren, a venit la slujbă beat, a cerut tarife prea mari pentru botezuri şi cununii iar când oamenii n-au avut banii nu a acceptat prestarea serviciului religios.
Nici măcar pentru bătrâneţile sale nu a fost prevăzător ca să-şi asigure o locuinţă iar oamenii se întreabă cum a putut cheltuia o groază de bani fără a se vedea ceva de pe urma lor.
Părintele a negat toate aceste acuzaţii şi a pus totul pe seama intrigilor create de părintele Iulian Sauciuc, care râvneşte la parohia sa. În ce-l priveşte pe părintele Sauciuc, acesta a primit acceptul părintelui Răileanu de a aduna bani de la oameni ca să ridice o casă parohială dar părintele Sauciuc şi-a făcut cu banii casă personală. Acum vrea ca părintele Răileanu să plece la pensie iar el să preia parohia, folosindu-se în acest scop de numeroasa familie Bălăucă şi majoritatea cetăţenilor din sat. Problema s-ar putea rezolva numai dacă în acest conflict se va implica Mitropolia Iaşi, altfel vom asista la o nouă panaramă a slujitorilor Bisericii care ne demonstrează că unii dintre ei nu dau doi bani pe credinţa în Dumnezeu.
Reportajul realizat este plin de inedit şi pigmentat cu vorbe grele rostite de cei care s-au adunat în preajma noastră când ne-au văzut că filmăm. Reportajul va fi difuzat sâmbătă, 9 noiembrie, pe Tele’M Botoşani. Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Horoscop
Bancul zilei: După luna de miere
Gastronomie: Salată de gogoşari cu ghebe
Noul Cod penal aduce prescripţii de fapte penale în dosarele DNA
Adrian Năstase, despre aniversarea preşedintelui
nu îi urez nimic; sunt convins ca va avea ceea ce merită
Limba MAGHIARĂ, a doua limbă OFICIALĂ în instanţele din România
proiect de lege iniţat de UDMR ADOPTAT TACIT de Camera Deputaţilor
Antonescu: Cota unica e bătută în cuie în urma discuţiilor cu FMI
vrem scăderea CAS cu 3 puncte procentuale
CE vrea să lupte împotriva utilizării pungilor de plastic subţiri
Dragnea ia în derâdere lupta Anticorupţie din Ministerul Dezvoltării Regionale
şeful Direcţiei Anticorupţie a fost numită o cântăreaţă de muzică populară
Filozoful Dolineaschi promite promisiuni
Ioan Rotundu
Cu ce s-au ales românii de pe urma negocierilor cu FMNI
salariul minim creste la 850 lei de la 1 ianuarie si 900 lei de la 1 iulie Acciza suplimentara de 0,07 euro la litru de carburant
PNŢCD - COMUNICAT DE PRESĂ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog