Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13193
De la 07 Ianuarie 2003
122898842

Editorial

Bacşişul şi mintea îmbâcsită a amploiaţilor

  • Ioan Rotundu
  • 5 April 2015, 23:00

De ceva timp ni se tot împuie capul că marea evaziune fiscală se produce la nivelul micilor întreprinzători. S-a avansat chiar şi suma de 50 miliarde de euro, după unii, de lei după alţii. N-am înţeles încă ce se urmăreşte prin această campanie, ştiut fiind faptul că scheletul de bază al unei economii, stabilitatea economică şi socială a unei ţări este asigurată de prosperitatea clasei mijlocii, clasă din care face parte şi categoria micilor întreprinzători.
După ce asupra micilor întreprinzători s-a declanşat o întreacă campanie de teroare, bine ambalată sub forma luptei de stopare şi prevenire a evaziunii fiscale, acum amploiaţii de la ANAF, ministerul Finanţelor, din Cabinetul Ponta au declanşat lupta împotriva bacşişului. Cică ospătarii primesc sume uriaşe de bani sub formă de bacşiş iar statul nu se alege cu nimic. Acum se caută soluţii de contabilizare a bacşişului şi de impozitare a acestuia cu 16%, cota unică de impozitare.
Nu cunosc niciun ospătar şi nici DNA-ul sau ANI nu ne-a arătat vreo unul care să se fi îmbogăţit de pe urma bacşişului, care să fi ridicat vile care să le concureze pe cele ale baronilor locali şi naţionali, care să aibă case de vacanţă la munte sau la mare, care să-şi facă concediile pe tărâmuri exotice aşa cum îşi fac politicienii şi ceilalţi bugetari care plâng că au lefuri mici.
Eu am dat şi dau bacşiş atunci când sunt mulţumit de serviciul prestat. Dacă ospătarul a fost amabil, dacă mâncarea şi băutura au fost cu adevărat naturale, dacă m-am simţit bine în acel local las bacşiş restul de câţiva şei iar dacă suma este rotundă dau eu ceva peste. Las bacşiş şi la frizer, dacă am fost tuns după un anume ritual, dacă mi-a respectat intimitatea, adică nu m-a luat la întrebări ce părere am de cutare sau cutare, nu mă provoacă la discuţii cu caracter politic. Am păr tot mai puţin dar frizerul ştie să mă tundă de parcă aş avea cel mai des păr dintre bărbaţi. Cum să nu-i las bacşiş ?!
La magazinul de pâine, cel alimentar nu aştept restul de 10 sau 20 de bani, mai ales când în spatele meu este coadă iar eu mă conofăiesc pentru a-I da de înţeles casierei că aştept cei 10 bani. Şi la funcţionarul public, atunci când este mare grabă să rezolv ceva duc o ciocolată, o cafea sau o sticlă de vin bun ori o băutură fină. Aşa am crescut, aşa m-au educat părinţii, aşa am văzut la generaţiile în vârstă, să laşi loc de bună ziua prin a oferi ceva celui cu care te afli în situaţia de a-i solicita un serviciu.
Bacşişul îl dau din toată inima, dar îl dau celui care m-a servit şi nu ca să mai adune statul ceva impozite. Bacşişul îl dau din munca mea deja impozitată iar banul sau bunul sunt proprietatea mea şi eu dispun cum să le folosesc. De vreme ce eu sunt dispus să dau un ban în plus peste ceea ce costă legal, sau peste preţul legal al muncii prestate, de ce să impoziteze statul ceea ce eu am dăruit.
Bacşişul nu este o recompensă obligatorie, vor amploiaţii să-l facă un fel de taxă. Bacşişul este un gest de veche tradiţie păstrat din generaţie în generaţie, este dovada unui gest de preţuire, o recompensă stimulativă dar în acelaşi timp un gest de curtoazie. Nici măcar hapsânii de domnitori medievali, nici domnitorii fanarioţi nu s-au gândit vreodată să pună impozit pe bacşiş. Inclusiv ei dăruiau la anumite zile bacşişuri consistente săracilor şi recompensau generos anumite servicii aduse domniei, fără a le cere zapciilor să-i impoziteze pe cei astfel compensaţi.
Ni se tot bagă în faţă că în alte ţări bacşişul este impozitat. Dar ce tradiţii au acele ţări şi ce tradiţii avem noi ? Ce relaţii sociale domină comunitatea lor şi care sunt interacţiunile sociale la noi ? Nu tot ce fac celelalte ţări se potriveşte şi fi firea poporului român, cu mentalitatea noastră istorică, cu tradiţiile şi obiceiurile noastre. Dacă vrem să ne păstrăm identitatea ca popor, să nu ajungem şi noi să ne baricadăm în casă şi să nu ne intereseze ce se întâmplă în curtea vecinului, să primim vizite după etichetă şi protocol fandosite şi să îndepărtăm din viaţa noastră prietenia de familie, distracţiile colective, întâlnirile de familie, atunci să devenim reci şi insensibili ca şi cei pe care actualii politicieni încearcă să ni-i dea de exemplu.
„Noi suntem români” sună versul unui cântec popular cu adânci sentimente patriotice. Să rămânem aşa şi să nu mai impozităm bacşişul, fie el la ospătari, frizeri, casiera de la magazinul din colţ sau cerşetorul de la uşa bisericii. Nu bacşişul este cauza marii evaziuni fiscale. Să se verifice importatorii, marii distribuitori, restituirile ilegale de TVA, firmele care căpuşează marile companii de stat, să se controleze mai atent contrabanda cu ţigări şi alcool etc. şi nu covrigăriile sau bacşişul la ospătari. Părerea mea !

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Cei trei magi botoşăneni de la Răsărit
Ioan Rotundu
Ba pe-a mă-tii!
Reţeta zilei: Frigărui de miel cu salată greceasca
Bancul zilei: Spaima scheletelor din cimitir
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Infernul de la Fântâna Albă
Bacsisul trecut pe nota ar putea deveni in scurt timp realitate
Ce trebuie sa stie insa clientii inainte de a-l achita
Fidel Castro, in public la peste un an de la ultima aparitie
Serghei Lavrov, primit de presedintele slovac cu critici fata de actiunile Rusiei impotriva Ucrainei
Forta de Reactie Rapida a NATO a inceput antrenamentele
Comercianţi cu ouăle încă nenumărate
Ioan Rotundu
Nicolae Banicioiu: Romanii care nu merg la control la medic macar o data la trei ani vor fi sanctionati
Cod galben de ploi si vant puternic in estul si sud-estul tarii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog