Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9733
De la 07 Ianuarie 2003
122869800

Traseul către Mănăstirea Balş nu are şanse să fie modernizat

  • 6 May 2009, 23:00

Autorităţile judeţene botoşănene au identificat traseul pentru accesul la Mănăstirea Balş, una din cele mai atractive mănăstiri din judeţ. Deşi obiectivul se află la doar câteva sute de metri de drumul european spre Iaşi, singura cale de acces este prin Hârlău, de unde credincioşii trebuie să parcurgă 15 kilometri. Pe teritoriul judeţului nu există drumuri publice care să asigure accesul spre mănăstire, ci doar forestiere.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Achiţei a precizat că mănăstirea este inclusă în proiectul de turism pe care instituţia îl promovează. În momentul de faţă, urmează ca Direcţia de Investiţii, Administrarea Patrimoniului şi Juridică să se ocupe de partea instituţională oficială. Deja s-a dat drumul la prima adresă oficială către Direcţia Silvică şi ministerul de resort pentru a demara procedurile legale pentru preluarea traseului în cauză.
„Traseul are două părţi: până la Mănăstirea Balş este pe teren forestier, iar după trece pe drumuri publice care aparţin de comuna Frumuşica. Partea cu comuna Frumuşica e mult mai simplă fiindcă acolo se merge pe Ordonanţa 43 a drumurilor şi se clasifică nişte drumuri, nu implică decât o chestiune administrativă. Pe zona forestieră, lucrurile par ceva mai complicate, dar sperăm să le putem rezolva”, a subliniat Cristian Achiţei, specificând că în ultima situaţie există acel cod silvic ce impune nişte restricţii.
De exemplu, este foarte greu de compensat suprafeţele fiindcă proprietarii dacă cedează o bucată de teren doresc să li se dea în altă parte de cinci ori mai mult ca suprafaţă. „Una din procedurile pe care le avem în vedere este să cumpărăm efectiv cu totul suprafaţa de teren aferentă drumului care trebuie modernizat. Din câte ştiu eu, din păcate, anul acesta nu vom putea rezolva situaţia din punct de vedere pozaprocedural”, a mai adăugat vicepreşedintele CJ Botoşani. Precizăm că schitul Balş este un vechi aşezămând monahal, cu o atestare documentară de peste 350 de ani şi a fost refăcut din temelii de către actualul stareţ, părintele Isidor (foto). Căile de acces către schit sunt mai multe. Una porneşte din Frumuşica, prin satul Boscoteni, peste culmea Dealului Mare, un teren extrem de accidentat care pentru a fi amenjata va necesita bani mulţi. Această cale este folosită în prezent de către localnicii din Frumuşica, dar numai cu piciorul. O altă cale este o bifurcaţie din şoseaua Botoşani - Hârlău, cu viraj la stânga în apropierea de intrarea în oraşul Hârlău, drum ce trece pe lângă carierea de piatră de la Deleni, se şupureşte pe culmea Dealului Mare şi intră în pădure, continuând pe un teren accidentat. Vara drumul este circulabil cu maşina numai dacă este perioadă de secetă. O a treia cale este din oraşul Hârlău, prin localitatea Pârcovaci, pe valea Bahluilui, drum pietruit, circulabil iarnă şi vară, cu bifurcaţie care duce la schitul Vorona şi apoi la mănăstirea Vorona. Acest drum permite accesul până la schitul Balş şi este parţial cu destinaţie forestieră, dar situat în întregime pe teritoriul judeţului Iaşi. Dacă se va ajunge la decizia de a se moderniza calea de acces spre schit, atunci nu poate fi aleasă decât prima variantă, cea din Frumuşica prin Boscoteni, drum situat în întregime pe teritoriul judeţului Botoşani. Numai că o astfel de lucrare depăşeşte posibilităţile financiare ale Consiliului Judeţean Botoşani. Rezolvarea poate veni numai dacă se vor accesa fonduri europene. Ce se poate afirma cu certitudine este faptul că modernizarea drumului spre schitul Balş nu se va realiza într-un viitor apropiat. Restul sunt discuţii şi promisiuni electorale. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Migrarea infractorilor peste hotare, benefică pentru Flămânzi
Contestaţii respinse în favoarea societăţilor agreate de primărie
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 7 Mai
Ungurul Mizsei continuă să facă jocul comuniştilor şi al Moscovei la Chişinău
Chirtoacă va avea întâlniri la Washington cu reprezentanţi ai administraţiei americane
La Bucureşti s-a uitat de Washington
Şedinţa Parlamentului denota „caracterul cinic şi duplicitar al comuniştilor”
Comemorarea morţii lui Al. Ioan Cuza, la Heidelberg
Volkswagen în flăcări
Horoscop
Sincere condoleanţe
Inimă de… avocat
Cipru şi Grecia vă cheamă la muncă!
Când dragostea-i mare, uiţi şi de Euro!
Profanatorii mormintelor evreieşti au fost identificaţi
Cerşetorii prosperă, mimând handicapuri închipuite
„Vise ţesute în culori”
Autoturism capitonat cu ţigări
Elevii, de ce s-au temut, de aceea n-au scăpat: vor da teza!
Cam multe necunoscute pe la CAS!
Un top la medicilor… cu tentă de denigrare
Cereri bizare la „Ce te Doare?”
Cine-s porcii!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog