Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21938
De la 07 Ianuarie 2003
122907587

Botoşani: Ce se ascunde în spatele unor voturi (II)

  • Ioan Rotundu
  • 7 June 2016, 23:00

Mileanca: În această comună chiar s-a consumat o dramă politică. Primarul Ioan Ursache, aflat la al doilea mandat, a pierdut alegerile într-un moment când nu se aştepta. Comuna Mileanca face parte dintre comunele judeţului unde viaţa economică şi socială n-a evoluat semnificativ faţă de cea din regimul comunist.
Aflată vreme de 18 ani sub zodia social-democraţilor prin primarul Constantin Maftei, un primar care era reales tocmai pentru că nu făcea nimic pentru comună decât să acorde ajutoare sociale, din anul 2008, după pensionarea lui Maftei, primăria a fost câştigată de democrat-liberalul Ioan Ursache. Acesta, o perioadă cât Maftei a fost primar, a deţinut funcţia de secretar iar în urma falsificării unor acte de stare civilă a fost condamnat. Oamenii n-au ţinut cont de acest „amănunt” şi în 2008 l-au ales primar, realegându-l şi în 2012.
Ursache s-a chinuit şi a mai făcut câte ceva prin comună dar tot timpul a fost boicotat de social-democraţi, dinozaurul comunist Iancu Ciubotaru, fost activist şi primar comunist fiind cel mai crâncen duşman.
În acest an Ursache a asfaltat strada principală a satului Mileanca, a construit podeţe pe drumul comunal Mileanca-Scutari pregătind drumul pentru a fi asfaltat, a mai umblat pe la întreţinerea şcolilor. N-a reuşit să ducă la bun sfârşit construcţia şcolii din satul Codreni care are o poveste interesantă şi despre care ar merita măcar de acum înainte să se spună adevărul.
Cert este că Alexandru Azamfirei, medic veterinar, liberal ani la rând, a trecut de la PNL la PSD, mânat de dorinţa de a fi şi el primar. Mai mult dorinţa soţiei decât a sa. Mecanismul diabolic al PSD s-a pus în funcţiune iar Ursache, cu tot efortul său de a mai schimba ceva prin comună, a pierdut alegerile. Le urez celor din Mileanca somn uşor sub socialismul glorios susţinut de Iancu Ciubotaru.
Comuna este izolată informatic, toată suflarea se uită doar la Antena 3, posturile locale de televiziune neputând fi receptate. Cât despre Internet, el este privilegiul doar a celor înstăriţi şi foarte puţini la număr.
Mitoc: Primarul Sorin Scutaru, unul dintre bogaţii comunei cu gospodărie în satul Horia, a preluat comuna imediat ce profesorul Vasile Capotă a plecat din zonă pentru a se muta la Iaşi. Scutaru s-a instalat primar şi părea că va rămâne de neclintit. Dar, aşa cum se întâmplă în lumea satelor, ranchiuna şi dorinţa de a vedea moartă capra vecinului, prosperitatea din gospodăria sa a atras ura sătenilor iar cârcotaşii au început să-l lucreze.
Chiar în plină campanie am fost solicitat să fac nişte anchete în satul Horia, parţial întemeiate, dar n-am putut să fac toate investigaţiile pentru că intram în conflict cu reglementările electorale. De exemplu., şcoala veche din Horia, pe care Scutaru a considerat s-o modernizeze pentru a o transforma în cămin cultural ridică multe întrebări care ar merita un răspuns.
Cert este că, în orgoliul său de om bogat şi stăpân peste suflarea comunei, Scutaru s-a îndepărtat de realităţile vieţii iar socialiştii l-au lucrat, aşa că noul primar este social-democratul Galiţ. Scutaru nu va muri de foame dar are suficiente mijloace să se răzbune pe sătenii cârcotaşi. Despre Galiţ nu cunosc mai nimic şi nu mă pot pronunţa dacă va fi un primar mai bun decât Scutaru sau o momâie socialistă care va răspunde la comenzile venite de la PSD Botoşani.
Păltiniş: Aici lucrurile erau tranşate în favoarea actualului primar Costel Romanescu dar trebuie consemnată încercarea socialistului Dănuţ Andruş. Iniţial Andruş s-a înţeles bine cu Romanescu şi au colaborat. Dar imediat ce socialiştii i-au inoculat microbul că ar putea deveni primar, Andruş şi-a schimbat radical atitudinea faţă de Romanescu. În planul afacerilor personale, Andruş n-a dovedit abilităţi., firmele sale ajungând rând pe rând în insolvenţă iar datoriile la Fisc au crescut atât de mari că nu mai are cum să le plătească.
Cu toată această situaţie personală dificilă, Andruş şi-a pus mari speranţe că-l va bate pe Romanescu. Numai că primarul aflat în scaun de trei mandate era prea bine ancorat în rândul sătenilor ca să poată fi bătut. Apoi, se spune că vreo 200 de moldoveni care au cetăţenie română şi viză de flotant în Păltiniş, au trecut duminică apa Prutului pentru a-l vota pe Romanescu pe care-l consideră de-al lor.
Vameşul şef Paşalău de la vama Rădăuţi Prut s-a mirat de fluxul de moldoveni care treceau Prutul şi la un moment dat chiar s-a pronunţat că iar va scrie Rotundu despre el că încurajează contrabanda de graniţă. N-am a scrie pentru că moldovenii au venit să-şi susţină prietenul nu să aducă ţigări.
Aşa că Andruş a fost învins de către Romanescu cu peste 500 voturi. Liniştea va domni peste comuna Păltiniş până spre anul 2020 când socialiştii se vor burzului din nou să pună un primar al lor.
Răchiţi: Altă dramă electorală s-a consumat la l-a Răchiţi. Primarul Gheorghe Iacob, aflat la primul mandat, deşi considerat modest ca educaţie, a dovedit spirit gospodăresc şi a rezolvat în comună nevoi pe care nici un alt primar până la el nu le-a făcut.
A renovat căminul cultural şi a reconstruit şcoala arsă din Răchiţi, l-a reconstruit din temelii pe cel din Roşiori, a refăcut şcoala şi a construit WC-uri la Costeşti, a asfaltat drumuri de exploatare agricolă etc. Ghinionul său a fost să-l aibă contracandidat pe Liberalul Florin Bulgaru, un şmecheraş de Botoşani cu un trecut nu tocmai onorabil.
Fost bişniţar de ţigări şi alte îndeletniciri specifice lumii interlope, Bulgaru a intrat în politică în anul 2008, fiind scos la lumină de către fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, liberalul Mihai Ţâbuleac, care şi l-a făcut consilier personal ca recompensă că i-a făcut campanie electorală.
Cert este că în campania de la Răchiţi, Bulgaru şi-a folosit din plin experienţa de viaţă şi l-a lucrat pe Iacob, realizările acestuia dispărând din memoria sătenilor duminică când au fost căraţi la vor de autoturismele angajate de Bulgaru. Învins. Iacob a trăit o dramă politică nemeritată.
Răuseni: Un alt dinozaur aflat în scaunul de primar de patru mandate a fost Florin Olaru. Ajuns primar social-democrat la început, Olaru s-a orientat spre liberali şi le-a rămas fidel până astăzi. Interesant este că Olaru nu s-a prea strofocat să facă multe lucruri pentru comună dar în mandatul 2012 – 2016 a făcut minuni. A realizat primărie nouă (foto 2), a modernizat şcolile, a asfaltat drumuri comunale şi săteşti, inclusiv de exploataţie agricolă.
Dar principalul duşman al săi era Maricica Jijie, fost contabil şef la Cooperaţia de consum şi devenită patroana unui complex comercial în centrul satului Răuseni, nu departe de sediul primăriei. Dorinţa Mariciăi era pozasă-şi treacă în palmares şi funcţia de primar. În urma alegerilor din 2012 i-au lipsit câteva voturi să-l bată pe Olaru. De data aceasta l-a bătut binişor.
Ciudat este faptul că sătenii l-au sacrificat pe Olaru exact când făcuse şi el ceva pentru ei şi au ales primar bogatul comunei care, şi mai ciudat, face politică socialistă şi nu liberală cum ar fi fost firesc. Probabil că Florin Olaru se va întoarce la Iaşi, de unde a venit să fie primarul comunei vreme de patru mandate.
Rădăuţi Prut: N-ar trebui să comentez pe seama alegerilor de aici dar o fac pentru că ele au o semnificaţie aparte. De când inginerul liberal Viorel Nichiteanu s-a instalat primarul comunei, în dauna socialiştilor, aceştia au căutat pe orice cale să recupereze primăria prin inginerul Gheorghe Alupoaie, veşnicul lor candidat şi rivalul înverşunat al lui Nichiteanu.
Campania socialiştilor a fost una mizerabilă, aşa cum au procedat prin tot judeţul. Nichiteanu, care are o fermă agricolă ca şi Alupoaie, şi în acest domeniu ei fiind concurenţi, a fost reclamat la DNA sub diferite motive. Ipocrit., Alupoaie îl compătimea pe Nichiteanu că este anchetat de DNA, sugerând sătenilor că acesta şi-a cam încheiat cariera de primar pentru că va fi săltat de DNA.
Reclamaţiile s-au dovedit nefondate, Nichiteanu a câştigat alegerile bătându-l măr pe socialistul Alupoaie (foto 1)care ar trebui să-şi ia adio de a mai fi vreodată primarul acestei comune.
Roma: Revenită sub controlul socialiştilor după alegerile din 2012, cei din prima comună colectivizată după ce comuniştii au preluat puterea în România au votat din nou cu cei care au pus tunurile asupra satului când s-a făcut colectivizarea. Generaţiile care s-au opus colectivizării îşi dorm acum somnul de veci în cimitirul satului iar fii şi nepoţii lor s-au dat de partea socialiştilor, duşmanului de moarte al părinţilor şi bunicilor lor.
Gheorghe Bârliga este fiul eroului muncii socialiste Mihai Bârliga, un răsfăţat al regimului comunist, membru în MAN-ul lui Ceauşescu vreme de două mandate, elefantul comunist trăind şi acum savoarea de a-şi vedea fiul şi nora continuându-i opera de făurire la Roma a societăţii socialiste de tip PSD. Nevasta sa, medicul de familie Rodica Bârliga, un fel de satrap persan, conduce primăria în fapt, după cum spun unii săteni, soţul fiind cam mămăligos şi cu probleme „la etaj”.
Pe deasupra, cei din PSD au propulsat-o pe Rodica pe funcţia de consilier judeţean, probabil să-i poată folosi experienţa de la Roma la nivel de judeţ. Prostimea senilă a lumii rurale condusă de nostalgiile vremurilor comuniste a votat lista PSD şi a dat judeţul pe mâna corupţiei care a înflorit în PSD cum nici Feţii-frumoşi din poveştile populare n-au crescut vreodată
Comuna Roma, dintr-o comună care s-a opus cu sacrificii umane colectivizării, a ajuns acum un simbol a socialismului victorios de tip PSD. Vor avea ceva de lucru istoricii să lămurească cauzele unei asemenea schimbări de mentalitate colectivă.
Suharău:: Şi această comună a trăit o dramă politică. Primarul Marcel Chelariu, care conduce de ani buni comuna cu mână de fier, a reuşit şi de această dată să-i înspăimânte pe localnici şi să-l voteze. Greviştii foamei, cei care şi-au pierdut veniturile prin procese interminabile de a-şi recăpăta proprietatea confiscată de Chelariu şi ai lui, asupriţii şi nedreptăţiţii de peste ani s-au făcut mieluşei când au trebuit să meargă la vot şi l-au votat tot pe Chelariu.
Cu energiile malefice ale corupţiei refăcute chiar de către cei pe care i-a târnosit de ani şi ani, Chelariu poate continua să ciugulească frăţeşte cu liberalul deputat Costel Şoptică banii din bugetul local, aşa cum a făcut şi până acum.
Numai că el are nişte dosare pe la DNA Suceava care s-ar putea să-i încurce viitorul de primar şi să-l aducă pe infatuat în faţa justiţiei.
Truşeşti: Primarul Mihai Puruhniuc a pierdut alegerile pe mâna sa. Deşi în acest mandat Puruhniuc a adus truşeştenilor investiţii de primă importanţă, el a pierdut alegerile pentru cel puţin două motive importante. Viceprimarul liberal cu care a făcut echipă l-a trădat şi a trecut la PSD.
Grişa Ailenei a fost atras la PSD de către nişte relicve comuniste precum Pteru Chiribuţă, fost mai mult tractorist decât maistru mecanic, care prin câştigarea alegerilor comuna a revenit sub papucul socialiştilor. Truşeştenii să-şi amintească de faptul că 18 ani cât au fost conduşi de primari PSD în comuna lor nu s-a realizat nimic. S-au întors iarăşi la acea epocă.
Iar Puruhniuc a pierdut alegerile datorită cetăţenilor din satul Buhăceni care, influenţaţi de liderul PSD Liviu Coteaţă nu l-au votat pe Puruhniuc pe motiv că nu le-a adus nicio investiţie în sat. Pentru că la Buhăceni a avut peste 200 voturi împotrivă, Puruhniuc n-a putut să le compenseze cu câştigurile din celelalte secţii, lipsindu-i vreo 25 de voturi, aşa că va pleca acasă iar truşeştenii vor deveni iarăşi ce-au fost: socialişti mâncători de seminţe în faţa căminului cultural, aşteptând ajutoarele sociale de la primărie.
Văculeşti: Baronul local Sorin Gânga a reuşit să-şi păstreze mandatul, spre disperarea celor nedreptăţiţi care vor trebui să-l suporte încă patru ani de acum înainte. Gânga a fost scos primar de către liberalul deputat Şoptică cu care a făcut bune afaceri pe seama banilor publici.
Dacă PNL nu rupea electoratul de dreapta prin a-l împărţi între Lăcrămioara Gutău şi fostul primar liberal Iulian Vlas, Gânga era acum acasă şi aştepta să răspundă pentru ce-a făcut în mandatul 2012 – 2016. Cum Şoptică a susţinut ca PNL s-o aibă candidat pe Gutău, care nu avea nicio şansă să-l bată pe Gânga, dar care urma să ia din voturile lui Vlas, strategia deputatului patron de firme evazioniste fiscal a reuşit.
Toboşarul fanfarei din Suharău ajuns deputat liberal ar trebui să ştie că nimic nu rămâne neplătit în viaţă atunci când joci necinstit cu viitorul altora şi eşti robul banului nemuncit. Nu-i departe ziua scadenţei la plată şi pentru Şoptică!
Viişoara: Comuna cu cei mai mulţi candidaţi la funcţia de primar, 11 la număr, primarul în scaun Daniel Hurmuz n-a putut să facă faţă valului de concurenţă şi a pierdut alegerile.
Câştigătorul. Dinu Moroşanu, a reprezentat un partid nou înfiinţat de un oportunist politic. Este vorba de partidul românia Unită. Această formaţiune politică n-a intrat în Consiliul judeţean pentru că n-a adunat voturi nici cât să le iasă un consilier judeţean. Noul primar n-are reprezentativitate la nivel de comună şi nici sprijin politic în consiliul local. Patru ani va sta pe scaunul de primar iar comuna va moţăi ca şi până acum, fără ca viaţa lor să aibă vreun sens, vreo miză. Au votat anapoda, anapoda vor fi şi conduşi!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Securistă
Horoscopul zilei de 8.06.2016
DNA a retinut un profesor de drept penal, acuzat ca a luat mita de la un student
Opprisan: Domnul Dragnea poate sa fie ce vrea in tara asta
Arabia Saudita detaliaza planul de reducere a dependentei de petrol:
Dublarea productiei de gaze, energii regenerabile, fond de investitii de 2.000 miliarde dolari
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Este departe momentul ]n care toata lumea intelege de ce e importanta o clasa politica curata
Deputatii europeni cer Comisiei sa protejeze agricultorii de practicile neloiale ale supermarketurilor
China: Candidatii care copiaza la examenele de admitere la universitate ar putea risca pana la 7 ani de inchisoare
Relatii tensionate intre presedintele Klaus Iohannis si seful SIE, Mihai Razvan Ungureanu
Circ fara seaman dupa alegeri la Cluj.
O primarita PSD, acuzata ca a dansat noaptea pe manele la poarta contracandidatei sale
Inspectii ale Comisiei Europene la Transgaz, Romgaz si Petrom
Au deschis larg uşile corupţiei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog