Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11367
De la 07 Ianuarie 2003
122871434

Maiestuoasa săraca vilă a protopopului Lucian Leonte

  • Ioan Rotundu
  • 8 May 2018, 23:00

Despre intenţia protopopului Lucian Leonte de a ridica o vilă la Agafton, spaţiu natural extrem de pitoresc atât la vreme de vară cât şi de iarnă s-a mai scris în Jurnalul acum doi ani.
Terenul, în suprafaţă de câţiva zeci de ari l-a cumpărat, alte voci spun că l-a obţinut în condiţii ceţoase, pe vremea când primarul comunei Curteşti era social-democratul Dumitru Viţel, unul dintre cei mai abili primari pe care i-a avut judeţul în privinţa manipulărilor juridice privind terenurile curteştenilor deţinute în zona Lebăda şi Hudum, dar şi pe raza satului Agafton.
Pentru că zona nu era electrificată, imediat ce a intrat în posesia terenului, protopopul a realizat o reţea electrică proprie pe care a conectat-o la un stâlp de pe marginea şoselei Botoşani – Suceava din zona Baisa. De la reţeaua proprie a furnizat energie electrică şi vecinilor, scoţând un ban grămadă, deşi legea interzicea unui abonat furnizarea energiei electrice la alte persoane.
Din muncuşoara sa de protopop lefegiu la stat, din veniturile realizate ca slujitor la biserica Sf. Ilie, din muncuşoara soţiei sale făcută dascăl la biserică, adică lefegie la stat, din cea a flăcăului Constantin făcut preot şi chivernisit cu o jumătate de normă la Parohia Blândeşti , ţinut în aşteptare pentru o parohie mai bogată, din veniturile realizate pe seama magazinului de odoare bisericeşti situat la poarta bisericii şi despre care se spune că sunt cele mai scumpe dar că preoţii sunt obligaţi să le cumpere, deci, punând ban peste ban, părintele a turnat temelia.
Iată că în alţi doi ani a ridicat o vilişoară maiestuoasă, cu o arhitectură popească, de tip mănăstire, acoperită, cum altfel, cu tablă de cupru care este foarte scumpă. Luni, am primit informaţia că protopopul şi-a ridicat vila şi că arată bine. M-am dus s-o fotografiez ca să-mi completez arhiva foto în care deţin deja fotografii cu temelia. Pe când îmi căutam unghiuri de fotografiat, în spatele meu a oprit un autoturism roşu şi numai ce aud vocea inconfundabilă a protopopului:
- Ce faceţi dvs. aici?
- Fotografiez vila aceasta.
- Este a mea şi nu-i vilă.
- Ştiu că este a dvs. dar mai ştiu că sunteţi bugetar şi că o astfel de vilă nu se poate ridica numai din leafa primită de la stat. Apoi, sunteţi persoană publică, eu mă aflu pe teren public şi cred că este de interes public să se ştie cât de modest trăieşte protopopul.
În timp ce dialogam cu părintele, din maşină a ţâşnit cucoana preoteasă care a început să vocifereze la mine şi să-mi spună că vila a ridica-o cu banii luaţi pe un apartament pe care l-a vândut. I-am replicat că nu am chef de a polemiza în drum dar că va afla de ce am fotografiat vila silabisind ce scrie în Jurnalul. A calmat-o părintele care i-a făcut semn să tacă.
Cucoana preoteasă Veronica deţine acum postul de dascăl, adică îi dă cu „Doamne miluieşte” de la strană, treabă pentru care încasează bani frumoşi de la stat. Ca să fiu mai clar, în momentul de faţă toate funcţiile bugetare de la biserica Sf. Ilie sunt ocupate de membrii familiei protopopului Lucian Leonte. Are balta peşte!
Referitor la apartamentul vândut, din investigaţiile mele a reieşit cu totul altceva. Apartamentul avut este locuit acum de Constantin, fiul făcut de tata preot, că s-a ajuns ca posturile de preot să fie moştenite în familie. Dacă nu-i fiul, este ginerele şi tot în familie rămâne postul.
Probabil că preoteasa Veronica s-a referit la un alt apartament, pentru că se şopteşte că protopopul a reuşit să obţină donaţii de apartamente de la bătrânii ajunşi în situaţii dificile şi pe care i-a luat în supravegherea sa. Este cunoscut faptul că toţi slujitorii în sutană umblă după astfel de chilipiruri, iar as în domeniu pare a fi stareţul Harpa de la Mănăstirea Popăuţi.
Dacă a vândut cu adevărat un apartament, cu acei bani nu se putea ridica vila din imagine acoperită cu tablă de cupru. Suprafaţa desfăşurată a acoperişului este pe puţin de 200 m.p. iar 1 m.p. de tablă de cupru, cel mai ieftin, costă 250 lei, aşa că acoperişul costă cel puţin 50 mii lei la care trebuie să adăugăm manopera destul de ridicată. Dacă adunăm şi costul materialelor de construcţie, ziditul, stoleria şi birbrizurile, costul vilişoarei ridicată din muncuşoara de bugetari a familiei protopopului se duce binişor spre suta de mii de euro.
N-am nimic împotrivă să aibă vilă luxoasă dar să nu fie fariseu şi să se prezinte sărac, chiar neajutorat, să propovăduiască grija faţă de cel sărac că el tot ce face pentru săraci o face pe banii sponsorilor din care-şi trage partea leului. Nu degeaba se spune în popor despre cei avari că are mână de popă.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

Bancul zilei: Sadism matrimonial
Horoscopul zilei de 9.05.2018
Liderul protestelor din Armenia, Nikol Pashinyan, ales premier
Ne putem aştepta ca statul să meargă bine
dacă este condus precum o companie aflată la limita falimentului?
Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,68%, nivel record al ultimilor trei ani
Augustin Lazăr: Ne îngrozim când aflăm că se ia mită așa cum ai respira
Hans Klemm, întrebat dacă este îngrijorat de modificările codurilor penale:
Da. Da. Da. Urmărim cât de aproape / Neutilizarea probelor video ar putea restrânge cooperarea dintre SUA și România
Darius Vâcov le-ar fi prezentat șefilor administratorilor de pensii private un draft care prevede contribuții zero la pilonul II
și i-ar fi amenințat cu ridicarea licențelor dacă se află - surse
Cuprinsă de fierbinţeala măririi, nevasta şoferului aiurează
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog