Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
9951
De la 07 Ianuarie 2003
78340188

116 ani de la înfiinţarea Jandarmerie rurale

  • 31 August 2009, 23:00
Ieri, jandarmii botoşăneni au participat la o serie de activităţi organizate şi executate cu prilejul sărbătoririi la 1 septembrie a 116 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale. După cuvântul inspectorului şef lt.col. Constantin Moroşanu (foto), cadrele inspectoratului au avut privilegiul de a afla o mulţime de informaţii despre jandarmii români de dinainte şi din timpul celor două războaie mondiale, datorită temei prezentate de profesorul Ionel Bejenaru, istoric al Muzeului Judeţean. Ziua de 1 septembrie are o profundă semnificaţie pentru Jandarmeria Română, fiind un moment de aduceri aminte dar şi de recunoştinţă. Necesitatea existenţei unei forţe specializate, puternice, a cărei misiune să fie asigurarea ordinii în stat, a libertăţii cetăţeanului, aplicarea şi respectarea legilor ţării, au determinat factorii politici ai vremii să facă demersuri pentru elaborarea unei legi de organizare a Jandarmeriei la nivel naţional.
Realizarea Legii Geandarmeriei Rurale a presupus o serie de eforturi, iar în acest sens, o primă încercare de elaborare a unui proiect pentru organizarea Jandarmeriei la nivel naţional, a fost făcută în anul 1885, de către generalul Radu Mihail, prefectul Poliţiei Bucureştiului. Doi ani mai târziu, în anul 1887, cu prilejul expunerii de motive la legea comunală, I.C.Brătianu afirma că: ,,Geandarmeria Rurală va fi mai bună decât poliţia rurală de acum”, dar din cauza resurselor băneşti, apariţia legii a fost întârziată cu încă şase ani.
O contribuţie decisivă la elaborarea şi adoptarea Legii Jandarmeriei Rurale a avut-o marele om de stat, Lascăr Catargiu, prim-ministru la acea dată, care a reuşit să convingă forţele politice de necesitatea unei Jandarmerii Rurale puternice şi moderne. Promulgată la data de 1 septembrie 1893, în urma unui decret al Regelui Carol I, Legea Gendarmeriei Rurale, împreună cu Regulamentul de Aplicare al acesteia, statua Jandarmeria ca un corp militar de elită, şi cel mai important, ca instituţie naţională. Astfel, în anul 1893, sub comanda generalului de brigadă Mihail Rasty, nou înfiinţatul Inspectorat General al Jandarmeriei coordona o structură alcătuită din patru Inspectorate de circumscripţie la Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Galaţi, câte o companie în fiecare judeţ, secţii de jandarmerie, precum şi posturi de jandarmi la sate.
Pregătirea jandarmilor se executa în cele două şcoli de jandarmi – Bucureşti şi Iaşi. În acel moment de reorganizare a Jandarmeriei, la Botoşani s-a constituit o companie de jandarmi. „Primul comandant de companie din Jandarmeria rurală la Botoşani a fost cpt. Panaitescu Constantin, iar la Dorohoi cpt. Ipceanu Dumitru. Urmare acestei legi, la Botoşani, unde existau 6 plăşii şi 7 reşedinţe de plăşii şi judeţe, efectivele jandarmeriei rurale erau reprezentate de 35 de jandarmi călări şi pedeştri, din care călări: 3 sergenţi majori şi plutonieri, 7 şefi de staţiuni şi 21 de jandarmi, iar pedeştri: 1 sergent şi 3 jandarmi. La Dorohoi, unde existau 5 plăşii şi 6 staţiuni reşedinţe de plăşii şi judeţe, îşi desfăşurau activitatea călări 3 sergenţi majori şi plutonieri, 6 sergenţi şefi de staţiuni, şi 18 jandarmi, iar pedeştri 1 sergent şi 3 jandarmi”, a subliniat istoricul Ionel Bejenaru.
De la înfiinţare şi până în 1949, când a fost desfiinţată, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar în esenţă a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural, unde trăia 80% din populaţia ţării, forţă care să apere ordinea publică, averea şi libertăţile cetăţenilor, să vegheze la respectarea şi aplicarea legilor. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mina de la Miorcani închisă de criză
Autorităţile locale pot accesa bani pentru împăduriri
Dacă va mobiliza Armata şi Poliţia pentru a-şi păstra puterea
Voronin va ajunge la pulşcărie
Reportaj de pe strada 31 august 1989 din Chişinău
Partidele pentru românii din diaspora se încaieră din cauza nevoii de voturi
Mai sunt câteva zile până la startul ediţiei 2009 a Cerbului de Aur
Nouă zile şi nopţi de rugăciune la Catedrala “Sf.Iosif” din Bucureşti
Noua Primărie Frumuşica, aproape de final
Debut poticnit pentru „Gloria” Frumuşica
victorie clară pentru „Victoria” Flămânzi
Andreea Esca a bifat patru destinaţii de vacanţă
Program TELE'M BOTOŞANI, marţi, 1 septembrie
Ţâbu, elevul Madonei
Cum este când îţi pierzi fecioria
Horoscop
E la mare ananghie, aşa că vinde ieftin!
Contrabandiştii nu se mai liniştesc!
Jandarmii botoşăneni au trecut cu bine şi anul acesta de Festivalul Verii
Călare pe moped, fără permis!
Angajaţii Urban Serv puşi la treabă!
Cei din învăţământ nu ştiu că să folosească cele zece zile de concediu fără plată
Dezastrul din Sănătate se accentuează
Vor putea ocupa posturi la catedră şi cu note sub cinci
Destituită de la conducerea Colegiului „Grigore Ghica” Dorohoi
Ţurcanu a câştigat prima luptă
Primul semn de slăbiciune
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă