Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20460
De la 07 Ianuarie 2003
122906109

117.000 de români au semnat pentru ca Basarabia să vină acasă

  • înițiativa legislativă a fost lansată în Parlamentul României
  • 21 November 2013, 23:00
Platforma Civic㠄Acțiunea 2012" a depus în Parlament pachetul legislativ care va face din Republica Moldova o prioritate a statului român. Evenimentul s-a desfășurat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă organizate în parteneriat cu Comisia Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, transmite Romanian Global News.
Printre inițiatorii Legii cadru privind reglementarea statutului cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul României se regăsesc 36 de senatori și deputați din partea tuturor partidelor politice: Peia Ninel, Săvoiu Ionuț, Iane Ovidiu, Croitoru Cătălin, Bumbu Octavian, Niță Emil, Adam Ioan, Ochi Ion, Bogdan Diaconu, Suciu Matei din partea PSD, Crăciunescu Grigore, Dolha Mircea, Ciurariu Florin de la PNL, Raețchi Ovidiu și Coman Gheorghe din partea PC, Petru Movilă, Gunia Dragoș, Ardeleanu Sanda-Maria, Turcan Raluca, Andreea Paul, Bogdănici Camelia de la PDL, Grecea Maria, Ciobanu Liliana, Mincă Liliana, Fonta Nuțu, Bujor Marcel de la PP-DD, Remus Cernea de la Partidul Verde, parlamentarii neafiliați Aurelian Mihai, Marian Ion Cristinel, Tănase Răzvan, Tararache Mihai, Dumitru Ovidiu-Ioan, Bucur Constantin Alin, Eugen Tomac, Pușcaș Iacob, precum și un reprezentant al minorităților naționale, Mircovici Niculae.
Bogdan Diaconu, vicepreședintele Comisiei Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a declarat în acest context că inițiativa legislativă aduce mai aproape Republica Moldova de România și reprezintă, totodată, un pas esențial în procesul reunificării celor două state românești.
,,Consider această inițiativă ca fiind o încercare de redare a românilor de dincolo de Prut a drepturilor de care ar fi trebuit să beneficieze dintotdeauna. A te bucura de aceleași drepturi de care se bucură frații tăi, chiar dacă unii au avut șansa istorică de a se numi cetățeni români la ei acasă, ar fi o reușită mai presus de orice critică adusă de scepticii sau criticii politici", a precizat un alt membru al Comisiei Camerei Deputaților pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Aurelian Mihai.
Co-președintele Platformei Civice Acțiunea 2012, Eugen Popescu, a subliniat necesitatea adoptării de către toți parlamentarii a inițiativei depuse. ,,Este o datorie a tuturor celor care reprezintă poporul român în Parlament să voteze acest set de măsuri prin care cele două state românești se vor armoniza pentru ca, în final, să ajungem la ceea ce ne dorim, la reunirea lor, după modelul german", a menționat acesta.
Principalele prevederi ale inițiativei legislative vizează crearea unei instituții în subordinea primului ministru, care să coordoneze strategiile pentru cel de-al doilea stat românesc, obținerea mai ușoară a vizelor de intrare în România de către cetățenii Republicii Moldova, dar și integrarea basarabenilor în viața socio-culturală din România.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Destăinuirea fiului către tată
Gastronomie: Gulaş cu carne de porc
Schimb de replici pe tema numirii lui Ilie Sarbu în fruntea Comisiei Băsescu-CEC
Crin Antonescu despre şeful Fiscului: Să demisioneze
Atacurile de la Paris: Suspectul a fost prins de poliţie
Percheziţii în Mehedinţi, într-un caz de evaziune
şeful Politiei Locale Drobeta Turnu Severin şi soţia acestuia, duşi la audieri
Experţii CE se declara îngrijoraţi că România mu-şi îmbunătăţeşte semnificativ mediul de afaceri
Înfiinţarea unei comisii in cazul Călăraşi ar fi un abuz
Ruptura cu PNL s-a produs pentru că nu a sprijinit "lupta împotriva numirii lui Koveşi la DNA"
Cum pregăteşte Guvernul întâlnirea cu delegaţia chineză care va ajunge la Bucuresti
Lista marilor proiecte comune
Spectacol cu orchestra din Viena la Casa sindicatelor Boto;ani
Botoşani: Familia Amişculesei, o familie de puşcăriabili în devenire
Tributar mentalităţii de zapciu
Ioan Rotundu
Din nou la indemnizaţii nesimţite
Ioan Rotundu
Vizita premierului chinez în România pare a fi o strategie de divizare a UE
diplomat european
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog