Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10372
De la 07 Ianuarie 2003
122870439

13 septembrie – „Ziua pompierilor din România”

  • 12 September 2012, 23:00
În fiecare an , “Ziua Pompierilor din România”, sărbătorită pe 13 septembrie, ne readuce în memorie faptele pompierilor eroi conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, care au reuşit să opună rezistenţă armatei otomane venite să înăbuşe Revoluţia Română de la 1848 şi să restabilească ordinea.
În urmă cu 164 de ani, cca.160 de pompierii au înfruntat, într-o bătălie sângeroasă, trupele otomane venite să zdrobească Revoluţia din 1848. La 12 ani de la lupta din Dealul Spirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat o lege pentru recompensarea luptătorilor din 13 septembrie şi a instituit prima medalie militară românească “Pro virtute militari”. Începând cu 1901, data la care a fost dezvelit Monumentul Pompierilor, eroii din Dealul Spirii au fost omagiaţi anual prin ceremonii religioase şi militare. Din 1953, 13 septembrie a fost decretată “Ziua Naţională a Pompierilor din România”.
Prin acest act eroic, pompierii au apărat tot ceea ce românii au obţinut prin mi şcarea revoluţionară – „libertate şi independenţă naţională a poporului român”.
În cartea tradiţiilor de luptă, pompierii militari au înscris şi alte memorabile pagini de istorie. Pe timpul războiului din 1877 – 1878, ostaşii pompieri, constituiţi în baterii de artilerie teritorială sau în coloane de transport muniţii, au contribuit la succesul operaţiunilor militare pentru câştigarea independenţei României. Mândria noastră, a pompierilor militari botoşăneni, rezidă şi din participarea la marele eveniment eroic cu ostaşi din cadrul Secţiei de Pompieri Botoşani, sub comanda locotenentului George Sterie.
Acestor eroi li se adaugă alţii, care, de-a lungul celor 164 de ani de la primul act de eroism al armei, au dat dovadă de curaj şi devotament, plătind cu viaţa lor apărarea semenilor şi a bunurilor acestora în bătălia cu flăcările, apele dezlănţuite sau alte situaţii de urgenţă. Astfel, în această zi, nu-i putem uita pe pompierii militari căzuţi la datorie la Telegean , Mihăileşti, Bucureşti, Cernavodă, Hunedoara, Botoşani, Baia Mare.
Cu aceeaşi recunoştinţă au fost şi sunt privite toate faptele deosebite de arme săvârşite de pompierii militari. Integraţi în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii botoşăneni se pregătesc continuu şi desfăşoară o întreagă gamă de intervenţii produse de majoritatea tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă (incendii, cutremure, inundaţii, accidente, explozii, avarii, alunecări sau prăbuşiri de teren, îmbolnăviri în masă, prăbuşiri ale unor construcţii, instalaţii ori amenajări, calamităţi naturale sau evenimente publice de amploare, determinate ori favorizate de factori de risc specifici).
Acum, la zi de sărbătoare pompierii botoşăneni îi asigură încă odată pe locuitorii judeţului că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Când ţi-o trage avocatul!
Semnificaţia blocării anchetelor in cazurile Borbely şi Dobre
Ce scrie presa germana de stânga despre România
Gangsterism politic iar liderii social-democraţilor par nişte delincvenţi
Germania, în faţa unei decizii vitale pentru Europa
Marşul paşnic al Unirii asigurat de Ministerul de Interne de la Chişinău
Grupurile rusofone ameninţă în continuare
Cercetători ruşi şi sud-coreeni au descoperit în Siberia celule de mamut "vizibil vii"
care ar putea permite clonarea acestui erbivor
Noi probleme pentru alianţa de centru dreapta
Verdict ştiinţific: Victor Ponta a plagiat
Raportul ştiinţific cerut de Universitatea Bucureşti confirmă plagiatul
Din nou cu miloaga la CJ
CLM: Cristescu se laudă că va rezilia contractul dintre Primărie şi HSR
mai mult, el susţine că se va lăsa şi cu puşcărie
Botoşani: Proteste suspecte ale muncitorilor de la Modern Calor
Ţigări în valoare de 5600 lei ascunse într-un Opel
VW cu documente false oprit din drumul spre R. Moldova
AJOFM va controla comunicarea locurilor de muncă vacante
Absolvenţii de liceu îngroaşă numărul şomerilor
La Nova Apaserv vor urma noi disponibilizări
Guvernul Ponta nu renunţă la coplata serviciilor medicale
Suntem o stână fără stăpân
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog