Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au militat pentru reunirea Basarabiei cu România. Au optat pentru revenirea la limba română și grafia latină.
Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii 90 au cântat despre limba română şi Eminescu, pe care l-au reintrodus astfel în cultura din Republica Moldova.
Parlamentul a declarat anul 2012 drept Anul Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Doina şi Ion Aldea-Teodorovici şi-au pierdut viața într-un teribil accident care s-a produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie, în 1992, în apropiere de localitatea Coşereni, din România.
Artiştii au susţinut sute de concerte pe scenele de la Chişinău, dar şi în faţa soldaţilor moldoveni, în timpul conflictului armat de pe Nistru.
Artiştii şi-au riscat atunci viata, cântând la doar câteva sute de metri de trupele militare ruse. Simboluri ale Renaşterii Naţionale, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au elogiat în piesele lor limba română şi valorile neamului, fiind unii dintre făuritorii podului de flori dintre Basarabia şi România, în 1990.
La împlinirea a 20 de ani de la trecerea în vesnicie a militanţilor pentru unirea Basarabiei cu România, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, voluntari ai Platformei Civice Acţiunea 2012 s-au deplasat la Coşereni pentru a aduce un omagiu în memoria celor doi artişti, scrie www.infoprut.info, preluat de Romanian Global News.
După ce au curăţat locul în care este amplasat monumentul apostolilor românismului basarabean, cei prezenţi la eveniment au fluturat steaguri tricolore pe marginea drumului care leagă Bucureştiul de Chişinău şi au aprins torţe. În acelaşi context, cei ajunşi la Coşereni astăzi au depus flori şi au scris mesajul ,,20 ani din lumânări aprinse.
Romanian Global News