Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5984
De la 07 Ianuarie 2003
122891633

28 februarie – Ziua protecţiei civile

  • 24 February 2009, 23:00
Anul acesta, pe 28 februarie, se împlinesc 76 de ani de când Protecţia Civilă din România se dedică nemijlocit cetăţenilor şi valorilor materiale şi spirituale aflate în situaţii dintre cele mai dificile, în caz de război sau dezastre.
La cei 76 de ani de existenţă protecţia civilă se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, demonstrat de profesionalismul cadrelor pe timpul intervenţiilor pentru înlăturarea efectelor produse de dezastre. Acest lucru s-a realizat prin îmbunătăţirea managementului apărării împotriva dezastrelor, prin acţiuni de identificare a surselor de riscuri potenţiale cu urmări distructive majore asupra populaţiei, infrastructurii şi mediului, adaptarea şi perfecţionarea bazei legislative în concordanţă cu cerinţele integrării în NATO şi UE.
Protecţia Civilă a luat fiinţă prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 sub denumirea de “apărare pasivă” având ca scop “să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorând eficacitatea atacurilor aeriene”.
Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la “apărare pasivă” la “apărare locală antiaeriană” în anul 1952, apoi “apărare civilă” în 1978 şi “protecţie civilă” în 1996.
Schimbările produse în societatea românească între 1996 – 2004 au dus şi la modificarea legislaţiei în domeniu prin elaborarea Legii nr. 481/2004 care este în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU precum şi cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.
Protecţie civilă reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi informare publică, planificare, organizate şi realizate potrivit legii, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflicte armate şi înlăturarea operativă a urmărilor acestora şi asigurarea condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate. Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera : identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa producerii unui pericol; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.
Măsurile de protecţie civilă se realizează din timp la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi şi către toate organismele cu responsabilităţi stabilite prin lege. La nivelul judeţului Botoşani coordonarea realizării acestor măsuri este asigurată către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani prin Serviciul de Protecţie Civilă.
În condiţiile existenţei riscului producerii unor dezastre, cutremure, inundaţii, alunecări de teren, accidente diverse, epidemii, cetăţeanul are dreptul la protecţie care trebuie să fie asigurată de oameni competenţi, desigur cu susţinerea celor ce trăiesc în zonele de risc. Şi asta pentru că o populaţie bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate. Informarea şi executarea corectă exerciţiilor de protecţie civilă duce la reducerea stării de teamă, nesiguranţă şi panică a oamenilor, în cazul unei situaţii de urgenţă şi creşterea încrederea şi respectul faţă de autorităţi. Şi în 2009 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani va continua să-şi concentreze eforturile şi resursele pentru a conştientiza, instrui şi apăra populaţia.

PROGRAMUL
activităţilor dedicate aniversării a 76 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România

Ceremonialul sărbătoririi “Zilei Protecţiei Civile din România” va fi organizat în ziua de 27 februarie, cu începere de la ora 11.00 la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, strada Uzinei, nr. 3.
În cadrul şedinţei festive vor fi prezentate mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, Ordinul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.
Vineri, între orele 11.00 – 13.00 se va organiza “Ziua Porţilor Deschise” la sediul inspectoratului . Familiile cadrelor dar şi cetăţenii vor avea ocazia să viziteze unităţile şi subunităţile de intervenţie, să vizioneze expoziţia cu materiale, aparatură şi tehnică de intervenţie în caz de situaţii de urgenţă generate de dezastre.
În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Protecţiei Civile din România se va organiza “Cupa Protecţiei Civile” la şah, tenis şi minifotbal precum şi un concurs interactiv gen “Cine ştie câştigă”, cu tema “Protecţia Civilă în România”, la care va participa câte un echipaj reprezentativ (5 membrii) din cadrul subunităţilor de intervenţie (Botoşani, Dorohoi, Săveni şi Truşeşti).
SUBOFIŢER RELAŢII PUBLICE
Plt., Dorina LUPU


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de Presă
Noul drum asfaltat spre Storeşti, va deveni centrul comunei Frumuşica
Primarul Prăjenilor va deveni intelectual de forţă
Comentariul comentariilor XXXVIII
(Ioan Rotundu)
Dragobetele, sărbătoarea dragostei şi a veseliei româneşti
Frumoasa actriţă româncă Alexandra Dinu s-a logodit
Mobilitatea Elenei şi gargara lui Traian
Boc a descoperit întâlnirile de taină ale lui Geoană
Horoscop
Tipul se crede Adonis şi caută damă rafinată
Românii din Timoc audiaţi de Comisia de Politică Externă a Senatului
Dragostea oarbă de ţară
„Sper la primele alegeri să facem curăţenie cu aceşti oameni”
„Acum abia constat câtă putere şi câtă opoziţie am avut eu în interiorul partidului”interviu cu Constantin Conţac
Şalău cu ciuperci
Galeriile „Ştefan Luchian” intră în acest an la reabilitare
Peste 700 sancţiuni date pentru parcări în locuri nepermise
Primul festival de muzică corală sătească la Botoşani
Atleţii LPS nu-şi dezmint statutul de învingători
Primarul de Roma se simte terorizat de consilierii PRM
Tichetele de vacanţă încep să fie restricţionate
Băiatul diabetic de 14 ani a murit cu zile
ignoranţa bunicii l-a costat viaţa
Medici de familie chiulangii
Viclenie sau mârlănie politică?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog