Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
13647
De la 07 Ianuarie 2003
76651119

500 de ani de tipăritură bisericească, la Patriarhia Română

  • 29 October 2008, 23:00
Ieri, 28 octombrie a.c., la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, in Sala „Europa Christiana“, a avut loc vernisajul expozitiei jubiliare „Biblia si Liturghia“, care a cuprins carti si obiecte de cult, scrie ziarul Lumina, preluat de Romanian Global News. La eveniment a fost prezent Prafericitul Parinte Patriarh Daniel, alaturi de membrii Sfantului Sinod. Organizatorul expozitiei a fost parintele Florin Serbanescu, Consilier patriarhal, coordonator al Sectorului Patrimoniu Cultural, din cadrul Patriarhiei Romane. Obiectele sunt special alese pentru a recompune, pentru fiecare perioada istorica in parte, atmosfera sfantului altar si a sfintei mese. Au mai fost expuse evanghelii, cruci, potire. Centrul expozitiei a fost reprezentat de o tiparnita de la 1508.
La prezentarea expozitiei, Preafericitul Parinte Patriarh a spus ca acest vernisaj este de ajutor „celor care sunt interesati sa cunoasa mai bine valoarea Sfintei Scripturi si a Sfintei Liturghii in viata Bisericii si a poporului nostru, intrucat cultul este izvor de cultura crestina, iar cultura crestina izvorata din credinta, din cult, este un mediu misionar de o deosebita valoare“. Preafericirea Sa a remarcat ca ceea ce se spune adesea prin cuvinte „se vede aici prin cartile si obiectele liturgice expuse. Pe langa adevarul credintei care se marturiseste pe baza Sfintei Scripturi in viata liturgica, Biserica a cultivat si frumusetea duhovniceasca, atat cea liturgica a vesmintelor, a cartilor, a gesturilor liturgice, cat si a picturii, a imnografiei. Toate sunt izvorate din Sfanta Scriptura. Noi, ortodocsii, avem o multime de moduri de a citi Scriptura si de a o exprima“.
„Exista lectura kerigmatica pe care o facem, pentru ca apoi sa o transmitem oamenilor sub forma de predica, omilie. Exista si lectura Sfintei Scripturi invesmantata liturgic, in care citirea ia forma muzicii. Sfantul Ioan Gura de Aur a spus ca noi, cand citim Evanghelia, o citim cu o intonatie muzicala, pentru a deschide cuvintele spre imparatia cerurilor. Biserica este terenul fertil in care Cuvantul lui Dumnezeu aduce roade. Aceasta citire a Sfintei Scripturi, in Liturghia comunitatii liturgice, este cel mai mult accentuata de catre Biserica Ortodoxa. Toate slujbele noastre sunt inspirate din Sfanta Scriptura. Lectura aceasta liturgica a Bibliei este cea mai profunda, este facatoare de comuniune cu Dumnezeu Cuvantul, Care Se exprima prin cuvintele Scripturii si intreolalta.“
Parintele Patriarh a vorbit si despre lectura iconografica: „Iconografia nu este o simpla podoaba a Bisericii, si nu este doar o forma de didactica liturgica, ci, in primul rand, este vesmantul liturgic al lacasului de cult. Lectura iconografica a Sfintei Scripturi este parte din celebrarea liturgica. Deoarece Hristos Domnul este Cuvantul si Chipul lui Dumnezeu, noi avem cuvinte rostite si cuvinte vizualizate, cuvinte vazute. Deci totul este Sfanta Scriptura. Avem si citirea Scripturii si receptarea si transmiterea ei sub forma imnografiei. Daca imnografia este conforma cu dogma credintei, ca si pictura, atunci este ortodoxa. Daca imnografia si iconografia contrazic dogma credintei, atunci nu mai avem de-a face cu Biserica Ortodoxa. Toate aceste forme exprima acelasi continut, taina prezentei si lucrarii mantuitoare a lui Iisus Hristos in Biserica. Atunci cand arhitectura ortodoxa este conforma cu Evanghelia, Scriptura este expusa intr-o forma concentrata, vizualizata. Cuvantul este construit in simbol liturgic, corabie, scara catre cer, cruce, biserica“.
In incheiere, Parintele Patriarh a precizat ca in Biserica Ortodoxa totul este Scriptura. „Inca nu exista, dupa cunostintele noastre, la ora actuala, nici o biserica din lume, mai biblica, mai scripturistica si mai bogata in expresiile diverse ale citirii, receptarii si transmiterii Sfintei Scripturi ca Sfanta Ortodoxie.“ Cei interesati pot admira expozitia pana pe 10 noiembrie a.c., publicul avand acces intre orele 10:00-17:00, zilnic, intrarea fiind libera.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Măruţă a plecat în căutarea unui cadou pentru Anna Lesko
I-am salvat casa pensionarei de ghearele lacomei VODAFONE ROMANIA!
Aventurile urmaşului lui Cervantes pe meleagurile usturoiului
Falsa caterisire a părintelui Boian
Şaguna eliminat de Garda Maghiară
Reglementări mai flexibile în domeniul achiziţiilor publice
Sprijin pentru producătorii agricoli
OUG privind majorările salariale din educaţie
Activităţi culturale remarcabile la Flămânzi
Refugiul lui Năstase
Horoscop
Decât mare şi prost, mai bine mic şi tâmpit!
În fond, cine sunt ei şi ce vor?
Ioan Rotundu
Candidatura lui Radu Ţurcanu a fost respinsă
Banii de aeroport şi-au luat zborul în alte direcţii mai urgente
Incredibilă decizie, pensie lunară de 1 leu
statul cheltuieşte mai mult ca s-o expedieze destinatarului
Deţinuţii botoşăneni se iau la „trântă” cu viciul fumatului
Oprişanu condamnă ferm decizia ministrului Nicolaescu ce aduce a eutanasiere
dacă legea se va aplica, nu vom mai avea bolnavi „întorşi din morţi”
Munca la stat începe să fie mai profitabilă decât la privat
200 kg de lemne arse în van din cauza unei clipe de neatenţie
Noaptea nu le-a fost bun sfătuitor şi nici ocrotitor
Pompierii au trecut la inspectat secţiile de votare
Încă două societăţi recurg la concedieri
Bolnavii cronici nevaccinaţi antigripal mai au o şansă
Profesorii continuă să se lupte pentru putere
Constantinescu nu vrea ca părinţii elevilor să-i judece pretenţiile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă