Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8704
De la 07 Ianuarie 2003
122868771

9 motive de a nu manca în oraş

  • 28 February 2010, 23:00
Dupa doi ani de zile in care nu a mancat deloc in oras, bloggerita newyokeza Cathy Erway face o sinteza cu principalele motive pentru care e mai bine sa-ti pui stomacul la cale acasa. Intr-o lume in care mare parte din mancarea pe care o cumparam e deja in intregime preparata, vine de la fast food-uri si este consumata pe strada.
Ghidul oferit de Cathy Erway si publicat in sectiunea de bloguri a publicatiei online Huffington Post a fost incropit din experientele pe care jurnalista americana le-a postat pe propriul blog,
1. E mai usor sa traiesti eco
Pentru cei care vor sa-i sprijine pe micii producatori sau care prefera sa bea lapte organic, sa manance carne provenita de la animale crescute in aer liber (in sistem free-range) si legume crescute fara pesticide, e mai simplu si mai ieftin sa cumpere aceste produse direct de la sursa si sa le prepare acasa decat caute dupa ele in restaurante. Asa si optiunile sunt mai multe iar sentimentul de siguranta este sporit din moment ce pot vedea, atinge si gati aceste produse.
2. Nu generezi deseuri
O buna parte din deseurile menajere consta in ambalaje, care le includ si pe cele in care este servita mancarea la pachet. Mancarea gatita acasa este astfel inzestrata cu un alt avantaj eco: foloseste tot timpul aceeasi vesela din dotarea gospodariei. Pe cand cea comandata vine cu tacamuri de plastic, pungi si cartoane ce trebuie aruncate la gunoi. Si care, in mare parte, nu sunt reciclate.
3. Esti mai sanatos
In ultima vreme, numarul persoanelor care sufera de obezitate a crescut considerabil din cauza mancatului in oras, in special in fast-food-uri. Chiar daca sunt mai ieftine, produse precum pizza, cartofii prajiti sau hamburger-ii pot fi foarte daunatoare sanatatii daca sunt consumate in exces. Gatitul acasa poate fi mult mai sanatos, pentru ca poti sa controlezi cantiatea de grasime, sare si zahar din mancare. Din moment ce in restaurante sunt alte prioritati decat in bucataria ta – scopul lor este sa faca mancarea irezistibil de gustoasa inainte de a se gandi la cat de sanatoasa e –, poti sa-ti protejezi sanatatea controland ce mananci.
4. Invitatiile la cina sunt contagioase
Daca nu iti raman acasa resturi din mancarea pe care ai gatit-o cu o zi inainte pentru prietenii invitati la cina, e mai putin probabil sa gatesti si in ziua respectiva. Si asta pentru ca invitatiile la cina pot avea un efect de domino. Prietenii pe care i-ai chemat la masa iti vor rasplati efortul si vor gati si ei pentru tine. La fel va face si urmatorul cuplu si tot asa. Asa ca cu cat este mai mai putin pompoasa si formala atmosfera pe care o impui cand inviti pe cineva la masa, cu atat iti vei indemna mai putin prietenii sa te cheme si ei la cina.
5. Sentimentul de satisfactie e mai mare
Te simti adesea implinit dupa ce infuleci un sandvis cumparat din oras, impaturit in hartie si celofan, in miezul unei zile incarcate. Dar daca iti aduci de acasa acel sandvis, ambalat cu propriile maini si indopat meticulos cu felii de rosii, de gogosari si de pui fript de tine, si ti se mai pare si delicios, atunci sentimentul de mandrie se va umfla in tine si poti avea o stare de spirit pozitiva toata ziua.
6. Iti stimuleaza creativitatea
Sunt oameni care spun ca pur si simplu nu stiu sa gateasca, desi toata lumea ar trebui sa fie in stare sa prepare ceva comestibil. Nu trebuie sa fie un fel de mancare familiar. Poate fi unul improvizat. O data cu timpul, creativitatea creste, iar acesti oameni pot gasi cele mai eficiente metode de a-si satisface pofta de mancare, metode pe care restaurantele nu au cum sa le dibuiasca.
7. Cotrolezi mai bine ce bagi in gura
Intr-un sistem in care mancarea pe care o consumam trece prin atatea maini, calatoreste pe distante mari, cu tot soiul de mijloace de transport, si este procesata in diverse moduri, actul final – gatitul ei, iti ofera un mic statut de putere. In acest caz, te uiti mai atent la produse, la orginea lor si la condimentele cu care au fost asezonate. Chiar daca nu poti schimba sistemul alimentar, iti poti controla astfel dieta zilnica.
8. Ajuti la conservarea unei forme de arta muribunda
Multi oameni din ziua de azi spun ca nu stiu sa gateasca, ca nu gatesc niciodata acasa si ca nici nu si-au vazut parintii sa se delecteze cu asta, ceea ce nu se intampla acum 50 de ani. O data cu schimbarea generatiilor, multi copii nu au azi obiceiul de a manca acasa. Asa ca trebuie facute eforturi pentru pastrarea in viata a gatitului in casa, chiar daca pare arhaic.
9. Te invata sa economisesti
Multa lume se plange ca mancatul acasa costa mai mult decat cel in oras. Dar daca faci cumparaturi frugale, iti mentii frigiderul dotat cu lucruri esentiale, cum ar fi alimentele uscate, si folosesti resturile intr-un mod creativ, atunci mancatul acasa nu ar trebui sa fie mai scump decat cel la restaurant. Totodata, produse proaspete precum varza, morcovii si alte asemenea legume sunt printre cele mai ieftine alimente din cosul de cumparaturi si, pe deasupra, au si o viata destul de lunga in frigider. Dupa ce si-a petrecut patru ani calculand costurile pentru diferite retete, Cathy Erway a observat ca pretul pentru o singura masa depaseste rar cinci dolari, mult sub cele din restaurante.
Articol preluat de pe Huffington Post)
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guvernul Boc împarte mere elevilor, dar pe banii primăriilor
Autoturism furat în Italia găsit de poliţişti al Botoşani
Mărţişorul din tinereţe
Samsarii de animale au zilele numărate
Facilităţi pentru firmele care vor angaja şomeri
Mărţişorul, tradiţie, istorie, cultură
Ludovic Orban: Candidez la şefia PNL
Comentariul comentariilor (XXXVI)
Ioan Rotundu
Daniel Constantin este noul preşedinte al PC
Un sat din Venezuela, scufundat în urmă cu 25 de ani, a reapărut la suprafaţă
Între ameninţare şi şantaj
Mirosul sângelui i-adună în haită
Ioan Rotundu
Am aflat din Monitorul Oficial ca am fost demis de la IICC, mă aşteptam la asta
Scutiri de impozite pentru firmele înfiinţate de tineri
Primele rachete americane Patriot vor ajunge în Polonia în aprilie
România pierde miliarde de euro din cauza nefinanţării invenţiilor
Robert Mugabe şi-a sărbătorit ziua de naştere cu o petrecere de 300.000 de dolari
Cum ne-alegem sărbătorile?
Caricatură politică: Mărţişoare pe placul lui Ţâbu
Bucătoria gustoasă: Plăcintă cu brânză de vaci şi afine
Bancul zilei: Replica ardeleanului
Horoscop
Investiţii spitaliceşti rămase fără finalitate
Utilizarea inadecvată a antibioticelor aduce noi necazuri
Bugetarii nu vor salariile pe card
La gradaţii de merit puţine pretendenţii sunt mulţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog