Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17251
De la 07 Ianuarie 2003
122877318
A început?

Statul american Utah recunoaşte oficial aurul şi argintul ca mijloc de plată pe teritoriul său

  • 31 May 2011, 23:00
Statul american Utah a devenit primul stat care recunoaste oficial monedele de aur si argint emise de Trezoreria americana ca mijloc legal de plata pe teritoriul sau. Potrivit Utah Legal Tender Act, cetatenii pot utiliza monedele de aur pe care le colectionau pana acum sau le tezaurizau pentru a face plati pe teritoriul Utah. În prezent, o moneda American Eagle Gold Dollar valoreaza 38 dolari. Steve Forbes spunea acum doar cateva zile ca in cel mult 5 ani SUA se va intoarce la etalonul aur.
Cetatenii din Utah nu sunt obligaţi să accepte monede de aur şi argint la valoarea de piaţă, dar au dreptul sa o faca in mod legal, precizeaza legea. "În cazul în care guvernul federal nu are de gând să facă acest lucru, atunci no,i aici în Utah, ar trebui să fie în măsură să stabillim un sistem monetar care sa supravieţuiasca unei catastrofe, dacă şi atunci când acest lucru se întâmplă", a declarat pentru NY Times Lowell Nelson, coordonatorul proiectului Campaign for Liberty.
Craig Franco, un dealer de monede din Salt Lake City, a declarat ca se pregateste sa lanseze un card de credit Visa bazat pe aurul detinut de cetateni. Utah nu este insa singurul loc in care s-a incercat sa se acorde aurului putere de plata legala.
Minnesota a introdus un proiect de lege (care insa nu a trecut), care permite plata in aur si argint "în anumite circumstanţe". La fel si Carolina (de Nord si de Sud). "Germanii au simtit pe pielea lor ce inseamna sa cari o roaba de bani cu care sa iti cumperi o paine", spune autorul proiectului de lege, citat de CBS.
Fostul presedinte al FMI, Dominique Strauss Kahn a avut in 2011 cateva iesiri prin care a sugerat ca rolul dolarului american ar putea scadea in viitor. China şi Rusia au semnat deja un acord potrivit caruia pentru comertul bilateral vor utiliza doar rubla si yuanul. Ţările cu rezerve valutare ridicate - cum ar fi China sau producătorii arabi de petrol - incearca sa inlocuiasca dolarul cu euro atunci cand se orienteaza catre investitii.
Ideea a apartinut senatorului republican Brad Galvez, care a sustinut ca o asemenea lege ar fi in acelasi timp si un protest împotriva politicii monetare Rezervei Federale. Galvez smai pune că americanii îşi pierd incet credinţa în dolar. Ideea lui nu este o intoarcere la standardul aur, ci doar sa ofere "optiuni" cumparatorilor. "Acest lucru ne va muta spre o monedă alternativă", a mai preczat Galvez.
"Faptul ca monedele de aur şi argint devin mijloc legal de plată trimite un semnal puternic Congresului şi Federal Reserve că politica lor monetară este slaba", spune si Ralph Danker, economist in Washington, DC.
Si presedintele bancii Mondiale, Robert Zoellick, pledeaza de ceva vreme pentru intoarcerea la etalonul aur
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răspunsul oglinzii
Comunicat presă E.ON Gaz Distribuţie
ISU Botoşani îşi deschide porţile pentru copii
Tânărul înecat în Prut a fost găsit
16 intervenţii ale pompierilor într-o singură zi
Caricatura zilei
Legea privind alegerea primarilor într-un tur a fost adoptată
Silvio Berlusconi: Îmi place România. Şi românii!
Cea mai mare mită luată de un poliţist a fost de 10.000 de euro
Primele teste de laborator exclud castraveţii spanioli ca sursă a infecţiei
Spania cere compensaţii din partea UE pentru pierderi de 200 milioane de euro
Bâlbâială la ministerul Mediului
taxa auto în noua formulă va trebui plătită de cumpărător
Der ce nu s-a micşorat şi s-a majorat preţul apei?
Ioan Rotundu
Portofel găsit şi predat proprietarului
Provocare inedită pentru „tinerii deştepţi din Botoşani”:
Unitate Medico-Socială modernă la Mihăileni
Botoşăneni în atenţia Microsoft
Concert de excepţie în aer liber
Astăzi se va cunoaşte lista cu elevii care-şi pot cumpăra calculator
Criteriile de internare în spital au fost anulate
Spitalul judeţean Botoşani clasificat provizoriu
Spitalul judeţean Botoşani clasificat provizoriu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog