Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Mondene
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21214
De la 07 Ianuarie 2003
122881281

A început asaltul asupra plantelor psihoactive

  • 10 February 2010, 23:00
Lista cu plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive periculoase a fost finalizată. Ministerul Sănătăţii a terminat lucrul la această listă cu substanţe care vor fi interzise, după ce s-au dovedit a fi periculoase pentru sănătate. Medicii au menţionat efectele produse de aceste substanţe, care sunt similare celor date de substanţele psihotrope, având influenţă directă asupra creierului uman. Acestea produc stări confuzionale- pierderea identităţii, halucinaţii, diminuarea atenţiei, combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, ameţeli, confuzie şi atacuri severe de panică, creşterea frecvenţei cardiace, a tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului.
De când au apărut pe piaţă, în anul trecut, în toate judeţele ţării s-au înregistrat cazuri de tineri care au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice. Guvernul României a aprobat ieri Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope elaborată de către Ministerul Sănătăţii.
Timp de 4 săptămâni s-a depus un efort deosebit pentru stabilirea unei liste cu plante şi substanţe care au proprietăţi psihoactive. La iniţiativa Ministerului Sănătăţii, în data de 10 ianuarie 2010, s-au reunit experţi din mai multe instituţii: Agenţia Naţională a Medicamentului, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Facultatea de Farmacie - Bucureşti (Catedra de Toxicologie şi Botanică) care au reuşit în urma unui efort deosebit să identifice o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe dăunătoare sănătăţii. Această nouă listă le va completa pe cele deja existente în legile pentru combaterea traficului ilicit de droguri şi regimului juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante.
Conform noului act normativ, pe listele existente în Legea 143/2000 au fost introduse noi plante şi substanţe a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere, fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.
Noile plante şi substanţe identificate sunt de mai multe tipuri. Sunt specii de salvie, o plantă care produce halucinaţii, specii de mitragina (o plantă cu efecte similare cocainei), o serie de ciuperci (toate speciile din genul Psilocybe), care produc halucinaţii. Pe lista acestor substanţe se află şi sarea de baie (mefedrona), de la care s-au înregistrat cazuri de decese.
Aceste produse se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri, preţurile de vânzare variind în funcţie de gramaj. De exemplu, „Special gold”, sare, se comercializează în plicuri de 0,25 g care costă 40 lei sau la plicuri de 0,75 g, cu preţul de 90 lei. „Pulse” pulbere, la plicuri de 0,5 g sau 3 grame costă 30 lei, respectiv 119 lei. „Fly Agaric Mushroom” – ciuperci uscate, 12 g costă 60 lei, iar „Spice Diamond”, fragmente vegetale, 1 g se vinde în magazine la preţul de 50 lei.
„Tinerii nici nu au ştiut mare lucru despre aceste plante, nu le-a spus nimeni cât de nocive sunt. Ei ştiau doar că le dau stări deosebite, stări de bine, şi aşa au ajuns consumatori. Dacă nu s-ar fi intervenit cu acest act normativ multe vieţi ar fi fost în pericol”, precizează un medic din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean. Aceste plante şi substanţe vor trebui distruse în cel mai scurt timp de comercianţi pentru ca aceştia să nu ajungă după gratii. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


11 februarie - Ziua europeană a numărului pentru situaţii de urgenţă
Incendiu cu victimă
Blindaţi cu ţigări pentru piaţa neagră
Anschluss-ul modern se numeşte bailout
Proiectul legii unitare a pensiilor, aprobat de Guvern
Ana Blandiana îi cere preşedintelui deschiderea arhivelor despre Revoluţia din 1989
Românii vor din nou să meargă la muncă în străinătate
Drept de vot de la 16 ani si limba romana ca limba oficiala
propuneri pentru Constitutia Basarabiei
Noi şi voi, voi şi noi
Nu ne rusificaţi numele!
Atenţie la comercializarea peştelui mort, sustras de pe gheaţa lacului Dracşani
Recomandarea autorităţilor pentru flămânzenii ce nu şi-au ridicat cotele PEAD
„Adio, dar rămân cu tine!”
Manageri de nota 10
Transport ilegal de animale – Botoşani
Încăierare pe şefia ANAF Botoşani
„Festival dorohoiam”, la a 27-a ediţie
„Autostradă” de energie între Suceava şi Bălţi din Republica Moldova
Botoşani este la mijloc
Gastronomie atractivă: Fasole cu ciolan afumat
Bancul zilei: Lehamite românească
În vacanţa de iarnă de la începutul acestui an,
Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România
cu demisia din învăţământ pe masa ministrului
Hingherii de la HSR bat nemilos proprietarii maşinilor ridicate
viceprimarul Ghiorghiţă susţine că nu are nici un amestec în actele de violenţă ale HSR
Case incendiate de jarul căzut din sobă
Amenda consistentă pentru nepublicarea stării de insolvenţă, pe site-ul firmei
Noua formă de titularizare în învăţământ este criticată de cadrele tinere
Programa şcolară nu trebuie să se bazeze pe toceală, ci pe compteneţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog