Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9792
De la 07 Ianuarie 2003
122869859

A murit Margaret Thatcher, doamna de fier a politicii britanice

  • 8 April 2013, 23:00
Margaret Thatcher, fost premier al Marii Britanii, supranumita "doamna de fier", a murit luni dimineata, anunta AFP. Margaret Thatcher, in varsta de 87 de ani, a incetat din viata in urma unui atac cerebral.
"Cu mare tristete, Mark si Carol Thatcher au anuntat ca mama lor, baroneasa Thatcher, a murit impacata, in aceasta dimineata, in urma unui atac cerebral", a declarat purtatorul sau de cuvant, lordul Tim Bell, pentru AFP.
Margaret Thatcher a fost prim-ministru al Marii Britanii intre 1979-1990, singura femeie care a ocupat acest post.
Downing Street a anuntat ca, potrivit dorintei "doamnei de fier", nu vor fi organizate funeralii de stat pentru fostul premier, insa ii va fi acordat acelasi statut ca si Printesei Diana si Reginei Elizabeta a Marii Britanii (mama Reginei Elisabeta a II-a) informeaza BBC.
Ceremonia cu onoruri militare va avea loc la Catedrala Sfantului Pavel (St. Paul's Cathedral) din Londra.
Drapelul britanic de pe Downing Street nr. 10 a fost coborat in berna.
Premierul David Cameron, aflat intr-o vizita oficiala la Madrid, a anulat discutiile planificate la Paris cu presedintele francez Francois Hollande si va reveni in Marea Britanie in decursul zilei de luni.
David Cameron a transmis condoleante intr-un mesaj postat pe contul de Twitter al Downing Street. "Cu mare tristete am aflat de moartea doamnei Thatcher. Am pierdut un mare lider, un mare prim-ministru si un mare cetatean britanic", a declarat Cameron.
"Margaret Thatcher a avut reusit impotriva tuturor sanselor. Realitatea e ca nu doar a condus tara; a salvat tara. Cred ca va ramane in istorie drept cel mai mare premier britanic pe timp de pace", a declarat Cameron pentru BBC.
Un purtator de cuvant al Casei Regale Britanice a anuntat ca "Regina a primit cu tristete vestea mortii Baronesei Thatcher. Majestatea Sa va trimite un mesaj de simpatie privat familiei".
Thatcher, lider al Partidului Conservator si premier al Marii Britanii timp de 3 mandate consecutive
Baroneasa Thatcher, nascuta Margaret Roberts, a devenit deputat conservator circumscriptia Finchley din Londra in 1959 si s-a retras din Camera Comunelor in 1992.
Dupa alegerile generale din 1970, Thatcher a fost numita secretar de stat pentru Educatie. Cinci ani mai tarziu, in 1975, Thatcher a castigat conducerea partidului candidand impotriva fostului prim-ministru Edward Heath.
"Doamna de fier" a condus Partidul Conservator intre 1975 si 1990, perioada in care formatiunea a obtinut 3 victorii electorale, in 1979, 1983 si 1987. Potrivit BBC, sub cele 3 guverne Thatcher au fost privatizate numeroase companii de stat.
Invazia Argentinei asupra Insulelor Malvine
Thatcher era la putere in 1982 cand Marea Britanie a intrat in razboi cu Argentina peste Insulele Malvine, arhipelagul din Atlanticul de Sud. Conflictul Malvinelor - din 2 aprilie pana in 14 iunie 1982 - s-a soldat cu infrangerea Argentinei si moartea a circa 900 de soldati. Arhipelagul, in largul Patagoniei, este sub controlul Marii Britanii din momentul alungarii autoritatilor argentiniene, in 1833. Argentina continua sa reclame suveranitatea asupra acestui grup de insule.
Documente secrete declasificate in decembrie 2012 aratau ca premierul britanic nu s-a asteptat ca Argentina sa invadeze in 1982 insulele Malvine, provocand un conflict de 74 de zile.
"Niciodata, niciodata nu m-am gandit ca Argentina va invada direct Malvinele. A fost un lucru atat de stupid", declarase Thatcher, in octombrie 1982, in fata unei comisii britanice de ancheta, la patru luni dupa sfarsitul razboiului, arata documentele consultate de BBC.
In 31 martie 1982, cu doua zile inainte de invazie, Doamna de Fier fusese totusi prevenita de serviciile britanice de informatii ca o invazie argentiniana era iminenta.
"A fost cea mai rea zi din viata mea", marturisea Margaret Thatcher, in octombrie 1982, adaugand: "In noaptea aceea, nimeni nu a putut sa-mi spuna daca vom putea sa recucerim insulele Malvine. Nimeni. Nu se stia. Nu se stia", a repetat ea.
Documentele declasificate arata ca premierul britanic a facut totul pentru a impiedica Franta sa vanda rachete Exocet catre Peru, de teama ca acestea sa nu ajunga ulterior in Argentina.
Intr-o telegrama adresata presedintelui francez din acea epoca, Francois Mitterrand, datata 30 mai 1982, premierul britanic avertizeaza: "Daca lumea va afla - asa cum va fi probabil cazul - ca Franta livreaza acum Perului arme care cu siguranta vor trece in Argentina pentru a fi folosite impotriva noastra, aliatul Frantei, acest lucru va avea un efect devastator asupra relatiilor dintre tarile noastre".
"Si va avea un efect devastator asupra Aliantei", adauga ea, referindu-se la NATO.
A doua zi, un diplomat francez, Francis Gutmann, il informeaza pe consilierul special al doamnei Thatcher insarcinat cu insulele Malvine ca rachetele nu vor fi livrate.
Agen’ia de ;tiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Suleyman magnificul şi… fotbalul
Horoscop
Gastronomie: Gulaş cu varză murată şi afumătură
Economia subterana ă României, undeva între 3,5% - 8% din PIB
în paradisurile fiscale pleacă 2-3% din PIB
Suma de pornire la licitaţia pentru CFR Marfă te face să râzi
privatizarea CFR Marfă cu siguranţă ascunde ceva
Miniştri, baroni locali, magistraţi şi parlamentari din ultimele dosare de corupţie
O HG care ne usucă buzunarele
energia scumpă produsă de termocentrale va avea prioritate în sistemul energetic
Editorial Eva Iova: Râs cu plâns, balegă de mânz…
Liviu Dragnea s-a dus cu elicopterul la Vaslui, la o şedinţa PSD
am plătit cu bani de la partid. De ce e sfidător?
Senatorul PSD Doina Federovici cere, dar nimeni nu-i dă
Dorohoianmul Mihai Debele şi ghinionul în afaceri
“Luna Sănătăţii” şi tinerii liberali
IŞJ Botoşani: Rezultatele proaste aduc note bune pentru profesori
Botoşani: Grandoare şi festivism la Conferinţa judeţeană de alegeri a PNL
Generozitatea politică a lui Ţurcanu
Botoşani: Fript cu DNA, Ţurcanu suflă acum şi-n iaurt
Ca să primeşti, trebuie să dai
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog