Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4734
De la 07 Ianuarie 2003
123138474
pnl

Actionarii Romgaz au aprobat o crestere firava de 2,2% a participatiei la un zacamant de gaze de 32 miliarde mc din Marea Neagra,

  • in timp ce partenerul sau Lukoil isi creste cota pana la 87,8%
  • 8 March 2018, 23:00
Actionarii Romgaz au aprobat miercuri cresterea cotei de participare a companiei in perimetrul de explorare-dezvoltare-productie EX-30 Trident situat in Marea Neagra de la 10% la 12,2%. Cota aditionala de 2,2% poate fi obtinuta prin transfer cu titlu gratuit de la partenerul PanAtlantic, care se retrage din blocul Trident. Insa, cea mai mare parte, adica 15,8%, din cota pe care o detinea PanAtlantic, va fi oferita companiei Lukoil Overseas, tot cu titlu gratuit, care va ajunge sa detina astfel o participatie de 87,8%. Practic, dupa ce PanAtlantic a renuntat la cota de 18% din perimetrul EX-30 Trident, vor mai ramane doar doi parteneri: Lukoil cu 87,8% si Romgaz cu doar 12,2%.
"Lucrarile executate au evidentiat o acumulare -LIRA-avand un volum de resurse contingente de cca. 32 miliarde mc, precum si existenta altor prospecte care cresc substantial potentialul de hidrocarburi al perimetrului", se arata intr-un referat al companiei. Cele 32 miliarde metri cubi de gaze sunt echivalentul consumului in Romania pe trei ani.
Vanco Internationale este o companie americana, insa potrivit unor informatii din 2011, manageri ai Lukoil controlau 30% din participatiile acesteia. Vezi aici.
Potrivit acestuia, marirea cotei este justificata de faptul ca Romgaz doreste sa isi consolideze portofoliul de resurse si rezerve pentru a crea cadrul unei dezvoltari sustenabile a companiei si de rezultatele preliminare obtinute in urma lucrarilor de explorare desfasurate in perioada 2012-2017 in cadrul perimetrului Trident.
In iulie 2010, Lukoil Overseas Atash B.V. impreuna cu compania Vanco International Ltd. au fost declarate castigatoarele licentei cu explorare-dezvoltare-exploatarea zacamintelor de hidrocarburi in perimetrele EX-29 Est Rapsodia si EX-30 Trident, situate in apele teritoriale ale Romaniei din Marea Neagra in urma rundei X de licitatie, organizata de Agentia Nationala de Resurse Minerale in anul 2009.
Acordul petrolier pentru concesiunea perimetrului EX-29 Rapsodia si EX-30 Trident a fost aprobat in octombrie 2011 de catre Guvernul Romaniei. Atunci, cotele de participatie ale titularilor concesiunii erau de 80% pentru Lukoil Overseas si de 20% pentru Vanco International Ltd.
La data de 19 iulie 2012, Romgaz a semnat un acord de achizitie cu companiile Lukoil Overseas Atash BV si Vanco International Ltd. (devenita ulterior PanAtlantic), devenind co-titular de acord petrolier pentru desfasurarea de operatiuni petroliere in perimetrele Ex-29 Est Rapsodia si EX-30 Trident din platforma continentala a Marii Negre, obtinand o cota de participare de 10% din drepturile si obligatiile celor doua perimetre mentionate.
La aceeasi data, Romgaz a semnat impreuna cu cele doua companii si un amendament la acordurile de operare in comun (denumit JOA). Printr-un ordin din septembrie 2012, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat transferul unei cote de 10% din fiecare concesiune catre Romgaz. Astfel, cotele de participatie au fost impartite astfel: 72% Lukoil Overseas, 18% Vanco International, 10% Romgaz.
In perimetrul EX-30 Trident, incepand cu noiembrie 2011 s-a derulat pe o perioada de trei ani de explorare obligatorie. In perioada noiembrie 2014-noiembrie 2016 a avut loc o a doua faza de explorare.
Una dintre cele doua sonde sapate, Lira-1X, este creditata ca descoperire de gaze naturale cu resurse contingente de aproximativ 32 miliarde metri cubi. Cealalta sonda, Daria- 1X a fost abandonata din cauza lipsei perspectivelor in hidrocarburi.
In prezent se afla in derulare prima parte a extinderii perioadei de explorare. Extinderea perioadei de explorare pana la data de 3 mai 2018, a fost aprobata in baza unei adrese ANRM din octombrie 2016.
Dupa actuala extindere a perioadei de explorare, in baza unui program de lucrari asumat de co-titularii acordului petrolier, se va depune la ANRM o solicitare pentru o noua extindere a perioadei de explorare in limita a inca 3,5 ani (perioada maxima de explorare poate fi de 10 ani).
Conform acordului de operare in comun, o parte poate sa iasa din asociere si din acordul petrolier prin vanzarea cotei-parti pe care o detine sau prin renuntare, cu titlu gratuit, in favoarea celorlalte parti. Pe 21 decembrie 2017, PanAtlantic a trimis notificare de retragere.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Mărturisire şocantă
Horoscopul zilei de 9.03.2018
Congres PSD: Ecaterina Andronescu si-a depus candidatura pentru functia de presedinte executiv
Klaus Iohannis despre cazul Sebastian Ghita:
Nu cred ca e treaba presedintilor sa se ocupe de cei care fug de justitia din Romania
Romania, amenintata de CE cu sanctiuni pentru legislatia privind benzina
Primarul celei mai prospere comune din România, dat afară din PSD:
„Am fost exclus noaptea, ca hoții”
USR vrea sa deschida spatiul din jurul Parlamentului catre public:
Sunt aproape 50 de hectare de teren complet irosite pentru oras. Vom lansa o petitie publica in care invitam toti cetatenii sa ni se alature in acest demers
Codrin Stefanescu: Imi depun candidatura pentru secretar general,
in conditiile in care nu stiu daca pot intra in sala. Traiesc niste momente foarte complicate
Cristina Tarcea: Nicio institutie din sistemul de justitie nu a fost scutita de scandaluri, dezvaluiri, bombe, breaking news-uri
Bitcoin și românii. Câți vor să cumpere criptomonede
Contre intre social-democrati inainte de Congres:
Florin Iordache despre Radulescu: La Arges a dorit sa candideze pentru vicepresedinte. Nici colegii lui nu l-au sustinut./Radulescu: Iordache sa isi vada de treaba lui, sa nu mai faca pe desteptul
Cum a numarat ministrul Intotero ca sunt 10 milioane de romani in afara tarii si unde traiesc ei
Daniela este exhumată, necropsiată şi înmormântată în cimitirul evreiesc
Ioan Rotundu
Se anunţă un caft politic social-democrat pe cinste
Ioan Rotundu
Rise Project: Liviu Dragnea, anchetat in Brazilia pentru spalare de bani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog