Sărbătoarea s-a deschis prin audiţia la sala mare a Casei sindicatelor a unui concert susţinut de către instrumentiştii Filarmonicii de Stat Botoşani. A predominat muzica celebrului mason Mozart. Concertul a fost urmat de o agapă frăţească la Hotelul „Maria”. Renumita bucătărie a acestui complex comercial de alimentaţie publică i-a încântat la culme pe toţi cei prezenţi. A doua zi, sâmbătă, încă de la ora nouă, toată suflarea masonică s-a deplasat la Memorialul Ipoteşti. Aici, în Amfiteatrul Laurenţiu Ulici, s-a desfăşurat simpozionul intitulat „Tradiţie şi istorie în Masoneria românească. De la legendar la social”.
În tot acest timp, surorile, cum sunt numite soţiile masonilor, au avut organizat un program de vizite. S-a început cu biserica „Uspenia” din Botoşani, după care s-au deplasat în municipiul Dorohoi. Aici au vizitat expoziţia de fluturi, unică în Europa, din cadrul Muzeului de Ştiinţe Naturale, donaţie a marelui entomolog mason Ioan Nemeş. De la muzeu, întreaga suită de doamne s-au deplasat la Manufactura Debelly, unde au rămas înmărmurite în faţa unor servicii din porţelan aurit de o neasemuită frumuseţe, dar şi la preţuri îndeajuns de pipărate (unele servicii costă şi peste 100 milioane lei vechi bucata). O cafea la terasa „Brazi” din Dorohoi a pus capăt vizitei din acest oraş, autocarul aducându-le pe doamne la Popasul „Cucorăni”, unde erau aşteptate de soţi la masa de prânz. După ce s-au înfruptat din celebra friptură de pui la rotisor, masonii, împreună cu persoanele de acompaniament, au revenit la Memorialul Ipoteşti pentru a-l vizita în totalitate.
A urmat apoi ţinuta solemnă de solstiţiu a Orientului Moldovei P.P. Carp, lucrare de ordin spiritual prin care masonii au strigat de şapte ori „Vivat”, prin această exclamaţie onorând tot atâtea toasturi, începând cu cel adresat lui Dumnezeu şi sfârşind cu cel închinat sănătăţii celor de faţă. Agapa de seară a fost găzduită de Tex Club. Bucătăria acestui local, necunoscută majorităţii botoşănenilor, a blocat întreaga colectivitate. Felurile de mâncare servite, neîntâlnite prin alte locuri din ţară de către participanţi, au stârnit o vie curiozitate. S-a mâncat şi s-a băut pe cinste. Credeţi-mă că ştiu să apreciez o masă bună, ieşită din tiparele cotidianului.
Ziua de ieri, adică de duminică, masonii au petrecut-o după un program social opţional, timp în care cei cu obligaţii de familie sau serviciu s-au deplasat spre casă. Închei cu constatarea masonului de rit Scoţian Antic şi Acceptat, directorul Institutului de Studii Francmasonice din România, istoricul Horia Nistorescu Blăceşti: „Botoşanii mă uimesc de fiecare dată, când le calc pragul!”