Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27262
De la 07 Ianuarie 2003
122912911

Activitatea sportivă

  • (file de monografie)
  • 29 April 2008, 23:00
Eu am adus prima minge de fotbal în Vorniceni. Am antrenat în acest joc în stare de început elevii mai dotaţi: Aionesei Ştefan, Dăscăleanu Petru, Plăcintă Constantin şi alţii. La început jocul se desfăşura pe porţiunea de lângă grădiniţă şi fântână. Terenul şcolii era însămânţat de director cu diferite culturi. În 1949, când la primărie erau puşi toţi nepricepuţii pentru că strigau „trăiască partidul şi clasa muncitoare” şi erau membri de partid, nu prea de frunte gospodari, au hotărât ca lotul şcolii să fie împărţit loc de case la diferiţi oameni pe întinderea de la Costică Bâgu (Picheru) şi până la uliţa de lângă Andrei iepure (Tundel).
În 1950, în urma unor demersuri făcute la judeţeana Dorohoi, s-a anulat hotărârea distribuirii locurilor de casă care au fost desfiinţate şi astfel lotul şcolii a rămas liber. În perimetrul dintre drumul de intrare în şcoală şi Costică Bâgu s-a construit un teren de fotbal cu porţi din lemn de salcâm şi brad înfiinţând, prima dată şi prima echipă de fotbal în care jucam şi eu, împreună cu unele cadre didactice şi specialişti în agricultură şi zootehnie (medic veterinar, inginer agronom). Inginerul agronom, Nimingeanu Gheorghe, a determinat conducerea CAP ca din fondul alocat pentru sport să procure echipament sportiv: tricouri, şorţuri, bocanci, jambiere. Astfel, s-a format o echipă de fotbal renumită în zonă, care s-a impus activând în Divizia C, cu rezultate foarte bune, meciurile de acasă prilejuind momente de bucurie şi satisfacţie pentru sătenii satului, mai ales că majoritatea erau câştigate.
Această formaţie sportivă a dezvoltat dragostea pentru acest sport a elevilor şcolii, formându-se echipe pe fiecare clasă şi şcoală. Echipele şcolare de fotbal au intrat într-un campionat zonal. De asemenea, am construit un teren de handbal cu porţile tot din lemn de salcâm şi aşa s-a dezvoltat handbalul la noi la şcoală şi comună, având exemplul elevilor care urmau cursuri şcolare în alte localităţi şi care deveniseră foarte buni handbalişti.
În plus, am construit şi un teren de volei, procurând plasă din contribuţia cadrelor didactice şi aşa s-a înjghebat o echipă de volei, care participă la concursuri organizate pe plan judeţean.
Aceste terenuri mai târziu au fost desfiinţate de către noul director, profesor Corleciuc Ovidiu, care le-a transformat în teren agricol pentru a creşte viţei cu care să-şi întregească bugetul şcolii. Mai târziu, când a fost ales primarul comunei (n.r. este şi în prezent şi candidează pentru un nou mandat), a reconstruit aceste teren ca model pentru alţii, de stadion împrejmuit cu gard din stâlpi de fier şi sârmă împletită, porţi corespunzătoare dotate cu plase în ochiuri. Putem spune un stadion model în comparaţie cu cele improvizate iniţial. Ulterior, de pregătirea jucătorilor s-a ocupat profesorul de sport Aurel Muraraşu.
Pot spune că eu am fost iniţiatorul dezvoltării sportului în comuna Vorniceni, care se desfăşoară în condiţii lăudabile şi în momentul de faţă.
(Dinonisie Pădureţ – Vorniceni, leagănul împlinirilor mele)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Umor cât încape… dar scoţian
Horoscop
Necesitatea unei înţelegeri economice europene
Educaţia în catrene
Blestem
Botoşăneni masoni
Redusul
Privatizare conjugală
Comentariul comentariilor (CV)
(Ioan Rotundu)
Program Tele'M Botoşani miercuri, 30 aprilie
A trecut Paştele, ce să facă cu ele, le vinde!
Scuza lui Bulă
Tragedia soacrei şi celebritatea măgarului
Cu ochii-n patru pe distribuitorii de lapte şi corn
Omagiu adus veteranilor de război
Licitaţie aflată la cheremul ministerului Culturii
Inundaţiile au avariat două corpuri de şcoală
PNG se simte copleşit de bogăţia celor din PD-L
Autorităţile pledează pentru ca drumul expres să treacă şi prin judeţul Botoşani
Conducere nouă la Protecţia Copilului Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog