Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13227
De la 07 Ianuarie 2003
122873294

Actorul Mitică Popescu, deţinut în închisorile comuniste

  • 19 September 2013, 23:00
Actorul Mitica Popescu, incarcerat timp trei ani in mai multe inchisori comuniste, printre care si colonia de munca de la Periprava, povesteste cum multi detinuti mureau de foame si de epuizare, iar altii de inima rea, declarand ca el a avut noroc ca era tanar cand a fost condamnat.
Mitica Popescu arata, pentru gandul.info, preluat de Mediafax, ca a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru ca nu si-a turnat niste prieteni care, la o petrecere, au spus ca vor sa plece in America, in anul 1958.
"Eram la niste vecini, de un Sfantu Stefan, la onomastica unui prieten. Din una-n alta, cum povestesti la intalnirile astea tot ce-ti trece prin minte, unii au spus ca vor sa plece in America. Eram in 1958. Iti dai seama. Mie mi-a intrat pe o ureche si mi-a iesit pe cealalta. Dupa cateva zile ma trezesc umflat de Securitate", relateaza actorul, precizand ca a fost condamnat pentru "Nedenuntare de acte preparatorii pentru trecerea frontierei".
Pe Fisa matricola penala care i-a fost intocmita scrie insa ca Dumitru Popescu, student in anul II la Teatru in momentul retinerii, fusese arestat de Securitate, pe 5 noiembrie 1958, "pentru faptul de Tradare si trecere de frontiera".
"E o tampenie. Nu intelegi ca n-am avut niciun gand sa fug?! D-aia mi-au si dat doar trei ani. Ceilalti au luat intre opt si 12 ani. Eu am luat minim de pedeapsa. Alta mai mica nici nu exista", spune acesta.
A fost incarcerat la data de 9 februarie 1959.
"Dupa arestare, o perioada nu ne-au scos la munca. Asa era atunci. In vara, prin iunie, ne-au mutat, insa, de la Jilava la Periprava, la munci agricole, la porumb. E drept ca n-am stat acolo decat vreo trei luni, pana in septembrie. Pe urma, ne-a mutat iar, in Balta Brailei, la Salcia, intr-o colonie de munca - am lucrat la dig, la canalele de desecare. La Salcia am stat pana in noiembrie 1961, cand m-au liberat", povesteste scurt Mitica Popescu.
Nu si-l aminteste pe Ion Ficior, care conducea colonia de la Periprava in perioada aceea, dar isi aminteste suferintele indurate acolo: "Foamea era ingrozitoare. Ne dadea o zeama de arpacas si un colt de paine. Mancai cel mai bine cand visai. Apa pe care o beam era scoasa direct din Dunare, iar tantarii ne mancau de vii".
Acestea au continuat la Salcia: "A venit tifoida peste noi; muncile erau crancene. Multi au murit de foame si de epuizare. Altii de inima rea. N-aveam voie sa primim pachet sau sa ne vedem rudele. Eram rupti complet de lume. Oamenii, saracii, nu stiau ce le face copilul; daca le mai traiesc parintii; ce e cu sotia... Nimic. Sincer, eu am avut sansa ca eram tanar. Dar pentru cei in varsta era ingrozitor. Se muncea pe rupte, trebuia sa faci norma. Daca nu, bataia ta n-o lua nimeni".
In 1961, cand i-au dat drumul din puscarie, securistii i-au pus in vedere sa nu discute nimic despre ce a trait in acesti ani. "Ma urmareau zi de zi. Toti eram urmariti atunci, dar noi, astia cu 'tinicheaua', in mod special. Fusesem dat afara din Institut, aveam probleme la dosar, nu mai aveam niciun rost. Abia dupa trei ani mi s-a permis sa dau un nou examen la Teatru; si asta datorita unor oameni care m-au apreciat in primii doi ani de scoala".
Spune ca a avut totusi o satisfactie atunci: "Nu plateam cotizatia la partid, ca pe noi, astia cu probleme, nu ne faceau membri de partid".
Peste 40 de detinuti politici, supravietuitori ai inchisorii de la Periprava din Delta Dunarii, un adevarat "lagar de exterminare", asa cum chiar ei il numesc, isi amintesc perfect de conditiile de detentie si in special de torturile aplicate personal de catre comandantul Ion Ficior, potrivit tortionari.gandul.info. Gandul a lansat, miercuri, platforma multimedia dedicata proiectului realizat in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), continand investigatii si dosarele complete ale tortionarilor comunisti.
IICCMER a solicitat Parchetului General inceperea urmaririi penale a lui Ion Ficior pentru genocid, acesta fiind al doilea caz de tortionar prezentat, dupa Alexandru Visinescu.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Suspiciunea nevestei
Doua miliarde de euro trimişi în ţară de românii din străinătate
Gazele se vor scumpi începând cu 1 octombrie
RFI: Angela Merkel, un pragmatic desăvârşit
Blaga nu crede in despărţirea lui Ponta de Antonescu
Iî leagă ciolanul. Câinele nu pleacă de la abator
Berlusconi este judecat pentru că îi plac femeile
dacă era homosexual, nu s-ar fi luat de el
Sspendarea permisului pe 10 ani pentru cei care consumă alcool
Eu vin din privat, nu-mi convine la stat
nu este comod să ştii că în orice zi te ameninţă unul sau altul cu DNA
Se cere înfiinţarea unui Parchet al UE care să aibă în competente criminalitatea organizată
frauda electorală şi manipularea pariurilor sportive
Cadoul lui Dragnea către primari
Botoşani: De ce ar trebui scos Diaconu pe poarta Modern Calor
Ioan Rotundu
Uvertura Mall - Programn filme 20 - 26 septembrie
În week-end la Uvertura Mall
Eveniment caritabil încheiat cu succes
Comunicat de presă - Modern Calor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog