Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15057
De la 07 Ianuarie 2003
122875124

Agentiile spatiale pregatesc apararea planetara: modificarea traiectoriei unui asteroid

  • 17 April 2015, 23:00
Daca se va observa un asteroid ce se indreapta catre Pamant, ce ar putea face umanitatea? Agentia Spatiala Europeana (ESA) nu doar pune aceasta intrebare pe site-ul sau oficial, ci lucreaza deja la o solutie de deviere a unui astfel de corp ceresc ce s-ar apropia de Terra. Potrivit esa.int, luna martie a marcat demararea lucrarilor preliminare la misiunea Asteroid Impact (AIM). Conceputa pentru a dezvolta tehnologii pentru misiuni spatiale indepartate, AIM va fi, de asemenea, prima tentativa de a testa tehnici de aparare planetara.
AIM va fi lansata in octombrie 2020 si va calatori pana la sistemul binar de asteroizi Didymos, care vor veni la o distanta relativ apropiata de Pamant (circa 11 milioane de km) in 2022. Corpul principal, cu diametru de 800 de metri, are pe orbita o luna de 170 de metri botezata neoficial Didymoon.
Acest corp minor este tinta AIM: naveta va realiza o scanare vizuala, termica si radar a micii luni pentru obtinerea unei harti detaliate a suprafetei si structurii interioare. AIM va trimite si pe suprafata un modul, acesta urmand sa fie al doilea ce va asoliza pe un corp ceresc mic.
AIM ar trebui sa adune date stiintifice extrem de valoroase despre formarea sistemului nostru solar, dar activitatea sa va pregati si un eveniment istoric.
La sfarsitul anului 2022 intra in scena partea din program ce va fi efecutata de NASA, Testul de Redirectionare al Asteroidului Dublu (DART), prin care o sonda se va apropia de sistemul binar si va lovi luna asteroidului cu o viteza de 6 km pe secunda.
“AIM va studia indeaproape cand DART va lovi Didymoon”, explica Ian Carnelli, directorul misiunii ESA.
“Dupa impact vom realiza analize comparative detaliate le structurii corpului ceresc si ale orbitei sale pentru a evalua impactul cinetic al DART si consecintele sale. Rezultatele vor permite calibrarea modelelor de laborator de impact pentru a intelege cum un asteroid reactioneaza la o astfel de energie”, explica reprezentantul ESA.
Alterarea orbitei lunii Didymoon va fi primul eveniment in care umanitatea va afecta intr-un mod masurabil dinamica unui corp in sistemul solar.
“De asemenea, ne va ajuta sa pregatim strategiile viitoare de aparare planetara. Vom afla informatii despre forta necesara pentru a schimba orbita unui asteroid ce se indreapta spre noi si ce tehnici pot fi aplicate daca va aparea o amenintare reala”, a mai spus Ian Carnelli.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Chibzuinţă
Bancul zilei: Zeamă de gulaş
Horoscopul zilei
Kaspersky Lab a descoperit un atac informatic neobisnuit: doua grupuri infractionale cibernetice s-au luptat ca-n "Razboiul Stelelor"
Profesorul de Teologie Constantin Necula critica Biserica Rusa pentru ca binecuvanteaza tancurile
Luni incepe recensamantul traficului rutier de pe toate drumurile din tara
Imi cer scuze pentru eroarea uriasa de a fi crezut in justitia facuta cu implicarea SRI
Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa introduca in toate scolile economia si finantele, ca materii obligatorii
Parlamentul va decide in privinta pensiei speciale a parlamentarilor
Nerestituirea iazului Obştii Dracşani, simbolul corupţiei din Prefectura Botoşani
Ioan Rotundu
Portariuc iar o caută cu lumânarea
Ioan Rotundu
Femeie cazuta intr-o fantana, salvata de pompieri
Maşină distrusă parţial într-un incendiu
Primarii din judeţ, instruiţi în domeniul situaţiilor de urgenţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog