Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
26191
De la 07 Ianuarie 2003
77571236
Alba Iulia:

Arheologii au descoperit vestigiile unei biserici din Evul Mediu

  • posibil cea mai veche din Transilvania
  • 15 April 2011, 23:00
Arheologii au facut o descoperire spectaculoasa, potrivit specialistilor in Evul Mediu, la Alba Iulia, unde acestia au scos la iveala ruinele celei mai vechi biserici din oras, posibil din secolul al X-lea, transmite Agerpres.
Intr-o conferinta de presa desfasurata vineri la Muzeul National al Unirii, arheologul Daniela Marcu Istrate a aratat ca biserica ar putea fi cea mai veche din Transilvania si ca ea ar putea fi cea in care a slujit episcopul Hierotheus, care a avut misiunea de a crestina populatia acestei regiuni, in jurul anului 950.
La o distanta de circa 24 de metri vest de Catedrala Romano-Catolica au fost descoperite, in ultimele doua zile, la o adancime medie de un metru, ruinele unei abside semicirculare, apartinand unei biserici medievale timpurii. Absida are fundatii late de 1,15 metri, din bolovani de piatra si rare fragmente de caramida, si o deschidere estimata la 6 metri. Din aceste masuratori rezulta ca biserica a fost o constructie impunatoare, care a dat axul celor doua catedrale romano-catolice, fara sa fie insa suprapusa de acestea.
Specialistii cred ca aceasta biserica ar putea fi o ctitorie a principelui Gyula, crestinat la Constantinopol si intors in Tourkia impreuna cu episcopul Hierotheus, sau de asemenea este posibil ca lacasul de cult sa fie o ctitorie din jurul anului 1000 a regelui Stefan.
Ruina descoperita in mod accidental in timpul lucrarilor de amenajare a drumului si de modernizare a instalatiei de apa este, fara indoiala, sustine Daniela Marcu Istrate, cea mai veche biserica din Alba Iulia, in oricare dintre variante fiind construita inainte de separarea oficiala a Romei de Constantinopol, in 1054.
"Desi se afla sub pamant si inca nu cunoastem caracteristicile ei, putem spune ca este un monument istoric de o valoare exceptionala," a apreciat arheologul.
Sapaturile din zona absidei vor continua in urmatoarele luni, cand conditiile vor fi favorabile extinderii cercetarilor. In locul respectiv urma sa fie amenajat un scuar de forma semicirculara. Mai intai a fost gasita ruina unei fantani, de secol XVII, iar in urma adancirii sapaturilor a aparut absida. In zona au fost descoperite si 43 de morminte, datate in jurul anului 1200.
In Catedrala Romano-Catolica 'Sfantul Mihail' din Alba Iulia, cel mai bine pastrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrala, se afla locul de veci al lui Iancu de Hunedoara, dar si al altor principi din familiile Sigismund, Rakoczy si Bethlen.
La circa 20 de metri distanta de ruinele absidei, in ultimele trei saptamani a fost descoperit un alt loc sacru, un templu dedicat zeitei Nemesis, datat sfarsitul de secol II - inceputul de secol III. A fost gasit mai intai un altar votiv, apoi un basorelief de marmura si in final o statuie a zeitei, statuia reprezentand cea mai importanta descoperire facuta in ultimul deceniu in anticul oras roman Apulum.
Vestigiile au fost descoperite in spatiul dintre Catedrala Romano-Catolica si Catedrala Ortodoxa, in cadrul lucrarilor de reabilitare a zonei interioare a Centrului Istoric Alba Iulia.
Cu prilejul acelorasi lucrari a fost descoperit, tot in premiera, un sector din 'Via Principalis', drumul care facea legatura intre poarta de sud si cea de nord a castrului roman de la Apulum si pe care se pastreaza chiar urme de uzura de la rotile atelajelor romane.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Sinceritatea bărbatului
Caricatura zilei
Contrabandişti reţinuţi la frontiera cu Moldova
Costel Matei, un primar decis să schimbe percepţia despre Hăneşti
39 persoane evacuate preventiv din calea apelor revărsate ale râului Miletin
Preşedintele Germaniei a fost atacat cu ouă de un român, la Wiesbaden
Rusia vrea să trimită oameni pe Marte
Un politician german prins in timp ce fura hârtie igienică din toaleta Primăriei din Stralsund
Nu voi da nici bani, nici pui în campania electorală
în următorul moment PDL îmi pune cătuşe
Rusia a avertizat NATO să nu folosească "forţa militară excesivă" în Libia
Moscova cere o reglementare politică a conflictului
569 milioane de lei, fara TVA, pentru reabilitarea a 347 km de drumuri din judeţele Suceava şi Botosani
Modern Calor Botoşani
Deputatul Dolineaschi vede în desfiinţarea spitalelor o barbarie
USL Botoşani se ia de şefa CAS Botoşani
USL va pune piedică investiţiilor anunţate de Ţâbuleac
banii vor fi dirijaţi către primarii PSD
Pelerinaj de Florii
azi la ora 15.00 la Capela Militară
Târgul meşterilor populari, o invitaţie la autenticitate
Bolnavii n-au medicamente iar angajaţşii CAS se premiază
Donaţie olandeză importantă pentru Pediatria Botoşani
116 şomeri norocoşi, alţii 300 speră
Declaraţia lui Gheorghe Flutur de la Botoşani
Ponta - copil sovietic; Tariceanu - greierele risipitor; Boc - furnicuţa truditoare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă