Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Marţi: 20 Octombrie 2009

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6550 lei
1 USD = 3.9774 lei


Număr accesări
Astăzi:
4809
De la 07 Ianuarie 2003
61888385

Alegerea Preşedintelui amânată la Chişinău

Preşedintele Basarabiei nu va mai fi ales pe 23 octombrie, aşa cum a stabilit anterior parlamentul, întrucât în cursă s-a înscris un singur candidat, Marian Lupu, înaintat de Alianţa pentru Integrare Europeană. Pentru a lamuri lucrurile, se va solicita opinia Curţii Constituţionale, transmite Romanian Global News.
O hotărâre a Curţii Constituţionale (CC) spune că pentru a alege şeful statului, trebuie să fie înregistrate cel puţin două candidaturi. Ori pana in prezent singurul candidat este Marian Lupu.
Nu ştim ce se va întâmpla în a doua tentativă. De aceea, vom cere CC să se pronunţe, căci este o situaţie pe care doar ea o poate descurca", a spus Ion Pleşca, preşedintele comisiei pentru alegerea presedintelui, citat de Timpul. În opinia lui, nu e bine ca PCRM să se joace de-a anticipatele, pentru că nimeni nu ştie când va fi dizolvat din nou parlamentul şi când vom avea aceste anticipate. „Ghimpu poate să rămână preşedinte interimat al RM patru ani şi comuniştii înţeleg foarte bine că totul este acum în mâniile lui. De aceea, nu cred că vom ajunge la anticipate", afirmă Pleşca.
Potrivit lui Gheorghe Susarenco, fost judecător la CC, deşi legea spune, într-un fel, că la alegerea preşedintelui participă nu mai puţin de doi candidaţi, Constituţia nu prevede expres acest lucru. „Eu cred că s-ar putea organiza alegeri şi cu un singur candidat, fiindcă asta nu e o problemă constituţională", susţine Susarenco. Potrivit fostului judecător al CC, putem considera că primul tur de scrutin pentru alegerea şefului statului a eşuat. Nici Susarenco nu crede însă că se va ajunge la noi anticipate. „Nicio forţă politică nu este interesată de aceste anticipate. Trebuie să luăm în calcul şi opinia publică, nu numai interesele politice. Moldovenii nu mai vor alegeri, li-i lehamite. Eu cred că până la urmă va fi ales preşedintele", afirmă el.
„Nu putem spune că prima tentativă a eşuat, asta urmează să o spună CC. Cert este că alegerea preşedintelui s-a amânat, iar Alianţa a prins pe picior greşit PCRM", consideră analistul politic Igor Boţan. Altfel spus, dacă comuniştii nu vor să voteze, AIE a transmis „semnale subtile de ameninţare". „Este foarte clar că se doreşte tărăgănarea alegerii, ceea ce convine AIE. Chiar dacă CC va trebui să se pronunţe în regim de urgenţă, asta va lua câteva săptămâni. În cel mai rău caz pentru AIE, Curtea va considera că prima tentativă a eşuat şi că trebuie să aibă loc şi cea de-a doua tentativă.
Oricum, anticipatele vor avea loc cel mai devreme într-un an de zile. Dar să nu uităm că anterior liderii AIE au vorbit şi de un posibil referendum în vederea modificării Constituţiei şi chiar de o schimbare a sistemului electoral". Potrivit lui Boţan, numai modificarea Constituţiei va lua cel puţin opt luni, plus alte patru luni organizarea de alegeri. O altă ameninţare ar fi posibila trecere la sistemul mixt - PCRM ar putea pierde cel puţin 15-20 de mandate, căci oamenii simpli ştiu numai de Voronin, ceilalţi comunişti fiind, majoritatea, anonimi.
Liderii AIE susţin că Marian Lupu va rămâne în continuare candidatura coaliţiei parlamentare majoritare pentru funcţia de şef al statului. Amintim că parlamentul are timp până la data de 11 noiembrie pentru a alege preşedintele RM. În caz contrar, legislativul ales la 29 iulie va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri anticipate. Menţionăm, de asemenea, că preşedintele republicii este ales cu 61 de voturi, iar la moment Alianţa are doar 53 de deputaţi în parlament.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


  
Voluntari ai Corpului Păcii, elevi români, profesori
şi jurnalişti editează o carte despre jurnalism
Chişinăul demarează negocierile în vederea semnării Acordului de asociere cu UE
O femeie visează să capete feminitate, iar o alta tinereţea pierdută
Horoscop
Secretara blondă
Alt necaz a dat peste Ţurcanu
Discoteci luate la verificat
Pregătiri pentru iarnă
Părinţii minorei de 17 ani au renunţat să-şi mărite fata cu forţa
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Program TELE'M Botoşani, marţi
La DSP, salarii fără sporuri
Ministrul Boc bulversează Bacul
A murit imediat după naştere
Dimitriu a demisionat
Şah la PSD, dar nu şi mat!
Ioan Rotundu
Victorie clară a „Gloriei” Frumuşica în meciul cu „Spicul” Iacobeni
Proşti manageri, buni lectori
Prinşi „cu ocaua mică” şi cu faetonul plin cu balast furat
Mihălăşeni şi Săveni aşteaptă finanţare pentru împăduriri
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!