Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1322
De la 07 Ianuarie 2003
123124893
pnl

Alimente care accentuează stresul

  • 5 March 2007, 23:00
Cofeina - aceasta se găseşte în cafea, ceai, ciocolată, cola, etc. Cofeina determină producerea de adrenalină şi în felul acesta duce la creşterea nivelului de stres. Persoanele dependente de cofeină îşi extenuează glandele suprarenale, cele care produc hormonii stresului. Aceşti hormoni ai stresului influenţează metabolismul. În consecinţă, pe termen lung, cofeina determină creşterea în greutate, mai ales dacă este asociată cu un regim alimentar nesănătos. Consumul excesiv de cofeină are acelaşi efect ca şi stresul prelungit.
Alcoolul - este o cauza majora a stresului. Culmea ironiei este tocmai faptul că unii oameni se apucă de băut tocmai pentru a combate stresul. Însă dacă alcoolul este asociat cu stresul, combinaţia este fatală. Alcoolul stimulează secreţia de adrenalină, ceea ce duce la apariţia unor probleme precum tensiunea nervoasă, irascibilitatea şi insomnia. Excesul de alcool duce la creşterea depozitelor de grăsime din zona inimii şi slăbeşte funcţia imunitară. De asemenea, alcoolul micşorează capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism.
Dulciurile - zaharul conţine substanţe nutritive esenţiale. El furnizează o creştere bruscă de energie în organism, care este posibil să ducă la extenuarea glandelor suprarenale. Acest lucru poate duce la irascibilitate, o slabă capacitate de concentrare şi depresie. Consumul ridicat de zahăr reprezintă o povară serioasă pentru pancreas, fapt ce măreşte riscul apariţiei diabetului.
Alimentele sărate - sarea creşte tensiunea, epuizează glandele suprarenale şi induce instabilitatea emoţională. Folosiţi un înlocuitor al sării care să conţină potasiu, în loc de sodium. Evitaţi alimentele gata preparate, cu un conţinut ridicat de sare, precum şunca, murăturile, cârnaţii.
Alimentele grase - evitaţi consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi produsele de origine animală, produsele lactate, alimentele prăjite şi cele din meniurile de fast-food. Grăsimile supun sistemul cardiovascular la un stres inutil.
Laptele de vacă şi produsele lactate - acestea stresează organismul prin substanţele pe care le conţin, de exemplu, proteina numita caseina, care este foarte greu de digerat şi poate declanşa reacţii alergice.
Carnea roşie - are un conţinut ridicat de proteine, sporeşte concentraţia de dopamină şi norepinefrină din creier, ambele substanţe fiind asociate cu starea de anxietate şi de stres.
Alimentele gata preparate şi rafinate, precum pâinea albă şi făina rafinată, supun la stres organismul ca urmare a faptului că sunt sărace în substanţe nutritive, conţinând din abundenţă calorii inutile. În plus, pentru a digera alimentele rafinate, organismul dumneavoastră trebuie să-şi folosească propriile vitamine şi minerale, adică să îşi consume rezervele. Alimentele pe bază de faină albă sunt prăjiturile, biscuiţii, pâinea şi produsele de patiserie.
Margarina şi alte uleiuri vegetale procesate - au un conţinut foarte ridicat de acizi graşi trans, iar o dietă care abundă în aceşti acizi poate avea un efect negativ asupra colesterolului, crescând riscul afecţiunilor cardiace. În acelaşi timp, aceste produse blochează asimilarea de către organism a acizilor graşi esenţiali, benefici pentru sănătate.
Alimente condimentate - condimentele conţin uleiuri volatile, care au capacitatea de a irita mucoasa stomacului. Este mai bine să evitaţi să consumaţi curry, ardei iuţi şi cârnaţi foarte picanţi, prezenţi în bucătăria mexicană şi indiană, precum şi unele băuturi. Un meniu cu curry sau chilli conţinând un amestec de condimente foarte picante are capacitatea de a perfora, la propriu, mucoasa gastrică.
Aditivii alimentari, conservanţii şi alte substanţe chimice - aditivii alimentar provoacă un stres enorm organismului, deoarece acesta este nevoit să lucreze din greu pentru a le face faţă; rezultă că energia şi substanţele nutritive atât de valoroase sunt irosite în loc să fie folosite în mod profitabil (de exemplu, la întărirea sistemului imunitar).
O dietă echilibrată este factorul crucial în menţinerea sănătăţii şi reducerea stresului. De asemenea, consumul ceaiurilor din plante poate fi foarte eficient pentru ameliorarea multor simptome ale stresului.
(Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariu la comentarii (XLVI)
(Ioan Rotundu)
Se vrea majorarea taxei pe prostie
Ioan Rotundu
Primul număr al Euromesagerului
Elevi botoşăneni încununaţi cu lauri la Bacău
Eveniment teatral la Botoşani
Teatrul se deschide oricărui tip de manifestări
Cadou oferit botoşănencelor de 8 Martie
Gina Patraşcu – actriţa lunii martie
Se complică situaţia la Colegiul „A.T. Laurian”
Soluţii europene pentru reabilitarea infrastructurii
Partidele se încaieră pentru semnături la Europarlamentare
Conţac chibiţează pentru Liviu Câmpanu
Liberalii pregătesc alegerile din partid
Peste 77 mii euro pentru consilierea şomerilor
Sancţiuni drastice pentru localurile pline de fum de ţigară
Maşină furată din Italia, depistată la Botoşani
Elev dispărut de la şcoala specială
Şofer dispărut după provocarea accidentului
Intoxicaţie cu monoxid de carbon
Acid sulfuric înghiţit după o ceartă cu soţul
Experţi din Italia şi Grecia la APM Botoşani
Păsările sălbatice de pe raza judeţului sunt monitorizate
Copiii dorohoieni au oferit spectacol pentru 8 Martie
Japonia
Păcatul aducător de câştig
Românul şi coditul
Horoscop
O publicaţie pentru preamărirea prefectului
(Cârcotaşul)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog