Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6464
De la 07 Ianuarie 2003
113036472

Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, a fost trimisa in judecata in dosarul supraevaluarii unui teren

  • Inculpatilor li se cere plata a 61 mil euro
  • 15 December 2014, 23:00
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a Alinei Bica, fosta sefa a DIICOT, alaturi de Crinuta Dumitrean, fost sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a lui Sergiu Diacomatu si a altor inculpati, acuzati ca au prejudiciat bugetul statului cu peste 61 de milioane de euro in dosarul privind supraevaluarea unui teren al omului de afaceri Stelian Gheorghe.
Cine sunt persoanele trimise in judecata:
BICA ALINA MIHAELA, in stare de arest preventiv, secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale de Despagubiri,
DUMITREAN CRINUTA, in stare de arest preventiv, presedinte ANRP si presedinta Comisiei Centrale de Despagubiri,
DIACOMATU SERGIU IONUT, sub control judiciar, vicepresedinte ANRP,
TEODORESCU CATALIN FLORIN, sub control judiciar, actualmente deputat in Parlamentul Romaniei,
BACIU REMUS VIRGIL (condamnat definitiv la pedeapsa de 5 ani pentru coruptie in alta cauza),
VASILESCU OANA, sub control judiciar, jurist, sef birou in cadrul Ministerului Justitiei,
BOGDAN DRAGOS GEORGE, in stare de arest preventiv,
ALEXANDRU LACRAMIOARA, in stare de arest preventiv,
Aceste persoane sunt acuzate de comiterea unei infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA.
De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
NUTIU EMIL, in stare de arest preventiv, evaluator
GHEORGHE STELIAN, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despagubirii, Ei sunt acuzati de comiterea unei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Care sunt acuzatiile procurorilor:
La data de 15 martie 2011, Dumitrean Nicoleta Crinuta, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos George si Alexandru Lacramioara, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil, din cadrul S.C. BUSINESS EVALUATOR S.R.L., prin care, valoarea unui teren in suprafata de 130 535mp (peste 13 hectare) a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei.
Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane.
Membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.
Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expertul Nutiu Emil, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare, spun procurorii.
Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24.02.2011, cand dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului.
Suma de 377.282.300 lei, platita in acest dosar de despagubire pentru un teren agricol prin conversiune in titluri de proprietate, este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei.
Mai mult, conform estimarilor partiale intocmite de Guvern, au fost inregistrate mai mult de doua milioane de cereri formulate in temeiul legilor de reparatie, valoarea estimata pentru finantarea despagubirilor vizate de aceste legi, ridicandu-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnari ale Statului Roman de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si chiar pronuntarea hotararii pilot Maria Atanasiu vs. Romania, in anul 2012, din cauza unor accentuate intarzieri in solutionarea cererilor de despagubire.
Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de 61.714.021,4 euro.
In vederea recuperarii prejudiciului s-a dispus sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile si sume de bani apartinand inculpatilor DUMITREAN NICOLETA CRINUTA, DIACOMATU SERGIU IONUT, TEODORESCU CATALIN FLORIN, BACIU REMUS VIRGIL, BICA ALINA MIHAELA, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOS GEORGE, ALEXANDRU LACRAMIOARA, GHEORGHE STELIAN si NUTIU EMIL.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Totodata, in rechizitoriu, procurorii au solicitat instantei mentinerea masurii preventive a arestarii fata de inculpatii fata de inculpatii Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragos-George, Alexandru Lacramioara, Nutiu Emil, Dumitrean Crinuta-Nicoleta, precum si mentinerea masurii preventive a controlului judiciar fata de inculpatii Gheorghe Stelian, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin Si Vasilescu Oana, dar si mentinerea masurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile si sumelor de bani apartinand inculpatilor.
Avand in vedere faptul ca procedurile de citare fata de inculpatul MARKO ATTILA-GABOR nu au putut fi indeplinite in totalitate, in asa fel incat sa nu poata fi invocate nerespectarea unor garantii procesuale privind inclusiv dreptul la aparare, intrucat acesta este plecat din tara, se va dispune disjungerea cauzei, urmand ca cercetarile sa fie continuate intr-un dosar distinct, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Caltaboş afumat
Bancul zilei: Proaspăt căsătoriţi
Anunţ URBAN SERV
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Horoscopul zilei
Penitenciarul Botoşani: Comunicat de presă
Sydney: Luarea de ostatici s-a terminat, dupa ce politia a luat cu asalt cafeneaua Lindt Chocolat
Un elicopter SMURD s-a prabusit in Lacul Siutghiol din judetul Constanta
Trei persoane disparute, una resuscitata dar inca in stare grava. Putin probabil ca accidentul sa fi fost cauzat de conditii meteo nefavorabile
Antal Arpad: Daca premierul nu isi instruieste prefectii, in secuime se poate intampla ce a fost la Targu Mures in '90
Peste jumatate din memorandumurile prin care se solicita autonomie teritoriala in Harghita au fost anulate de instanta
Circa 800 de fosti si actuali salariati ai OMV Petrom, obligati sa restituie drepturi banesti
"Secretul e increderea prosteasca". A fost politist de frontiera, acum vinde case de milioane in Dubai si joaca cu Tom Cruise
Cu ce schimbari ale Codului Fiscal intram in 2015 In Monitorul oficial de
Cozmin Gusa acuza presiuni "greu de imaginat ale cuplului Ponta - Ghita
37 de perchezitii, 27 de milioane de euro prejudiciu din evaziune fiscala si alte infractiuni
tentativa esuata de fraudare a fondurilor europene - 20 de milioane de euro. Ministrul Teodorovici: Perchezitii au fost la o autoritate de management
Botoşani: Ionică Nechifor a trecut la ameninţări
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă