Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15916
De la 07 Ianuarie 2003
122875983
Alina Turcanu:

PCRM ar putea fi exclus din cursa electorală

  • 28 October 2010, 23:00
Are 23 de ani, nu este angajat nicăieri, nu are casă, maşină sau altă proprietate şi umblă să împrumute bani de bilet pentru a pleca să muncească la Moscova. Cu toate acestea, el a donat 250 mii de lei pentru campania electorală a comuniştilor, potrivit datelor prezentate la CEC de către PCRM. Vorbim de Anton Leviţchi, un tânăr din satul Socoleni, raionul Anenii Noi, care însă habar nu are că este finanţator al PCRM şi încă unul dintre cei mai generoşi.
În raportul financiar pentru primele trei săptămâni de campanie, prezentat de PCRM, figurează 17 persoane fizice care ar fi contribuit la fondul electoral al formaţiunii. În total aceştia au umplut puşculiţa partidului cu aproape 2,6 milioane de lei. Nu ne-a mirat să-i găsim în lista donatorilor generoşi pe candidaţii PCRM la deputăţie Igor Dodon, Viorel Melnic sau Igor Grigoriev. Ne-a atras însă atenţia faptul că sume mult mai mari au fost donate de persoane necunoscute, care, ciudat, sunt toate din raionul Anenii Noi. Cel mai tânăr „finanţator" este Anton Leviţchi, din satul Socoleni, născut în 1987, care ar fi dăruit PCRM 250 mii de lei. Am încercat să-l găsim pe tânăr pentru a vedea din ce raţiuni, dar şi din ce surse a făcut o donaţie atât de mare.
Am reuşit să vorbim marţi seara cu tatăl băiatului, care a negat categoric că feciorul său ar fi făcut vreo donaţie pentru PCRM. „El abia leagă tei de curmei, n-are nimic al lui, nici măcar telefon mobil, de unde să dea atâţia bani, şi încă la comunişti? Doamne fereşte! Eu mă uit tare rău la comunişti! Chiar să fi avut aşa bani că nu-i dădeam voie să-i arunce în vânt", ne-a spus revoltat Constantin Leviţchi, care este dispus să se adreseze cu o plângere în judecată. Omului tot nu-i venea să creadă că numele feciorului său figurează în lista cu donatori ai PCRM: „Unde spuneţi că e scris asta? Pe site? Ce e asta? Cine e autorul? Sau e o bârfă, vreo glumă? Sunt sigur că nu a făcut asta, dar lasă că îl întreb când vine acasă".
Miercuri am revenit cu un telefon la Socoleni. Constantin Leviţchi ne-a declarat că feciorul său, Anton, s-a jurat că nu a dat niciodată niciun bănuţ pentru comunişti şi că nu înţelege cum au ajuns datele sale din buletin în raportul PCRM. „Feciorul mi-a zis: „Ce sunt nebun? De unde să dau aşa bani?", a spus Constantin Leviţchi, adăugând că va veni la Chişinău „să descurce lucrurile".
Dispoziţia de plată prin care Anton Leviţchi ar fi donat 250 mii de lei datează din 19.10.2010. Tatăl băiatului presupune că Anton ar fi putut semna ceva fără să ştie ce anume semnează. „Cu vreo câteva săptămâni în urmă el a încercat să se angajeze paznic la o firmă, nu ştiu cum se numeşte. Iar acum două săptămâni a făcut copii la buletin, la Anenii Noi, la raion, şi le-a prezentat la spital, pentru că îi trebuia un certificat medical ca să meargă la şcoala auto, pentru permis de conducere", a menţionat tatăl tânărului.
Nici ieri, până la închiderea ediţiei, nu am reuşit să vorbim cu Anton personal, pentru că nu l-am găsit acasă, iar telefon mobil nu are, după cum ne-a zis tatăl său. Acesta ne-a mai spus că Anton umblă să împrumute bani de bilet ca să plece la lucru la Moscova: „Nu ştiu, poate chiar azi (ieri, n.r.) va pleca". La întrebarea de ce brusc i-a venit să plece la Moscova, dacă, din câte ne spusese, se angajase la o firmă, tatăl său ne-a răspuns: „Doar a încercat să se angajeze, dar n-a ieşit nimic. El a mai fost la Moscova, dar mai nimic n-o câştigat. Nu i-au plătit toţi banii pentru lucru şi i-au zis că i-i dau numai dacă vine acolo. De aceea vrea să se ducă acum iarăşi, ca să-şi ceară banii".
Am luat la „puricat" mai departe lista donatorilor PCRM. Astfel, am aflat din surse sigure că cel puţin patru dintre cei care au făcut donaţii de 120 mii, 150 mii, 180 mii de lei sunt oameni simpli de la sate, angajaţi ca muncitori în aceeaşi firmă - „MoldconstructMarket", despre care se spune că ar aparţine lui Oleg Voronin, feciorul liderului PCRM. L-am sunat pe unul dintre „donatori", Vitalie Cebanu, din s. Floreni, Anenii Noi, care însă, iritat şi speriat, ne-a întrebat:
„Dar chiar trebuie să scrieţi despre asta? Eu nu comentez nimic" şi a închis telefonul. Apropo, în aceeaşi listă a donatorilor figurează, cu o contribuţie de 250 mii de lei, Anatolie Koval, unul dintre fondatorii „Moldconstruct Market". Tot câte 250 mii de lei au donat şi trei persoane din administraţia firmei „Metrompaş" - Ciubanaşvili Gheorghii, Ţiperman Tatiana şi Chiţcari Elizaveta.
Acţionarul majoritar al „Metrompaş" este Eugen Rusu, ginerele lui Vladimir Voronin, şi anume la această firmă PCRM îşi tipăreşte publicitatea electorală. Astăzi, într-o conferinţă de presă, liderul comunist a spus că nu vede nicio problemă în faptul că persoane din conducerea acestei firme fac donaţii pentru partid. Voronin a dat asigurări că la PCRM veniturile şi cheltuielile pentru campania electorală sunt transparente „pană la ultimul leu".
Solicitat de noi, membrul CEC Nicolae Gârbu a spus că deocamdată nimeni nu a depus vreo contestaţie. Dacă acest lucru se va întâmpla şi CEC, în urma verificării probelor, va constata că într-adevăr s-au comis falsuri în rapoartele financiare şi că o persoană sau alta care figurează în listele de donatori n-a vărsat de fapt bani în contul PCRM sau al altui partid, atunci CEC sesizează instanţa de judecată pentru a exclude concurentul electoral vizat din cursa electorală.
Amintim că, la 22 decembrie 2009, TIMPUL a scris că mai mulţi pădurari, şefi de spitale raionale, angajaţi ai inspectoratelor fiscale, ai caselor teritoriale de asigurări în medicină şi ai celor de asigurări sociale, primari, şefi de poştă şi de la oficii ale „Moldtelecom", precum şi şefi de centre militare raionale şi chiar un comisar raional de poliţie, plus o droaie de angajaţi ai consiliilor raionale, funcţionari de la guvern, preşedinţie şi ministere, au sprijinit cu bani - de voie sau de nevoie - fostul partid de guvernământ în cele două campanii electorale din anul 2009. În urma publicării în articolul
„Filantropia anului şi filantropii ei. Cine a finanţat cele două campanii ale comuniştilor?" a mai multor liste cu donatori din raioane -, zeci de oameni ce s-au regăsit în acestea ne-au sunat la redacţie şi ne-au spus că semnăturile le-au fost falsificate şi că nu e adevărat că ei se numără printre donatorii PCRM. În ianuarie am revenit cu un articol, cu noi detalii, prin care ceream Procuraturii Generale să se autosesizeze şi să verifice presupusele ilegalităţi. Nu a urmat însă nicio reacţie a organelor de drept.
Ulterior, juristul Nicolae Răilean, care în campaniile din 2009 a fost reprezentantul AMN la CEC, a efectuat pe cont propriu investigaţii la acest subiect, pornind de la cele relatate de TIMPUL. Juristul a ajuns la aceleaşi concluzii cum că PCRM ar fi comis falsuri în acte publice. Acum două luni, Răilean a sesizat organele de drept pe acest caz, cerând chiar dizolvarea PCRM pentru ilegalităţile din rapoartele financiare. Solicitate de TIMPUL, surse din cadrul Procuraturii Generale au spus că demersul lui Răilean a fost transmis organelor de poliţie raionale, solicitate să se implice în cercetări, „din cauza volumului mare de informaţii care trebuie verificate".
Timpul.md Comisia Electorală Centrală de la Chisinau a expediat în dimineaţa zilei de azi, 28 octombrie, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Inspectoratului Fiscal rapoartele financiare ale tuturor partidelor politice pentru a verifica veridicitatea acestora.
Situația vine care urmare a donaţiilor în fondul electoral al PCRM despre care persoanele vizate spun că nu cunosc. Informaţia a fost oferită în exclusivitate pentru http://unimedia.md/ de către secretarul CEC, Iurie Ciocan.
Acesta a declarat că nu ţine de competenţa CEC pentru a verifica aceste rapoarte de aceea a fost necesară sesizarea CCCEC şi Inspectoratului Fiscal, care vor oferi un răspuns oficial în acest sens.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Cursuri de specializare oferite gratuit de PSD
Bancul zilei: Boc şi profesorul
Romanii au ajuns cea mai numeroasa minoritate din Italia
FMI va forţa instituţiile Statului să îşi asume poziţii clare
Ministerul de Finanţe nici nu a contrasemnat Ordonanţa 50, spunând că nu-i interesează
Ambasadorul Marii Britanii: "Mica reformă" din justiţie va avea un "mare impact"
Oamenii de ştiinţă au descoperit "gena liberală"
China a trecut în fruntea clasamentului celor mai rapide supercomputere
Apel al sindicatelor la toţi lucrătorii să întrerupă activitatea luni
A scăzut valul romanilor către Italia
paradoxal, românii sunt una dintre cele mai paşnice comunităţi
Victor Ponta a dat undă verde pentru susţinerea moţiunii PNL
Ponta: M-au convins colegii mei din Ardeal să susţinem moţiunea
Băsescu a promis FMI că nu promulga legile privind TVA i neimpozitarea pensiilor
Ca să ţinem deficitul sub control, în ultimele luni nu s-au mai plătit facturi
Cum vor fi verificate preţurile din magazine printr-un portal
care costă peste 13 milioane de lei
Noul şef al Camerei Agricole Botoşani a luat doar nota trei
el a fost impus de consilierii liberali şi social. - democraţipoliticul mai puternic decât nota la examen
Gâlceavă între două gaiţe: Lupaşcu şi Macovei
pe banii consiliului judeţean, adică a contribuabililor
Premiul Naţional „Nicolae Iorga” va fi de 4000 de lei
A fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Botoşani
Noi reguli pentru numirea managerilor unităţilor de cultură
Botoşănenii cu suflet sunt aşteptaţi să adopte un câine
doar luna asta au gratuitate
Vvo demara lucrările pentru amenajarea noii gropi de gunoi
Plimbare cu barca în Parcul Mihai Eminescu taxată la minute
Oficial, astăzi se inaugurează magistrala de gaz Botoşani-Hârlău
HSR - motiv de scandal între primarul Flutur şi consilierii locali
acesta a cerut să consilierilor să îşi asume votul nerăbdător de acum 4 ani, cu privire la înfiinţarea HSR
Dascălii botoşăneni n-au avut curajul de a protesta
Angajaţii de la CAS nu se dau reduşi la număr
Profesorii îşi vor lua adio şi de la decontarea cheltuielilor cu naveta
Vrem, nu vrem, ne vom supune Legii educaţiei
Secretul puterii HSR
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog