Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Mondene
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10830
De la 07 Ianuarie 2003
122896479
Alo UE! Alo OSCE!

50 000 de tineri ar putea fi lipsiţi de dreptul de a-şi exprima dreptul de vot

  • 8 July 2009, 23:00
Peste 50 000 de tineri ar putea fi lipsiţi de dreptul de a-şi exprima dreptul de vot. Despre acest lucru a atenţionat preşedintele Partidului Liberal din Basarabia, Mihai Ghimpu, într-o conferinţă de presă, transmite Romanian Global News.
"Unde-i promisiunea guvernării comuniste că vom avea alegeri libere şi corecte? Sunt peste 100 000 de tineri care învaţă la universităţile din Moldova, dar au viză de domiciliu în diferite raioane ale Moldovei. De asemenea, sunt mii de tineri liceeni cu drept de vot din diverse localităţi care învaţă la Chişinău şi care sunt privaţi de dreptul de a-şi exprima opţiunea de vot, pentru că nu pot vota în raza localităţii unde au domiciliu, dar trebuie să meargă la secţia de votare potrivit vizei de reşedinţă. Sau poate că guvernarea comunistă le va asigura transport gratuit pentru ca ei să vină să voteze?", a întrebat Mihai Ghimpu.
Partidul Liberal a adresat pe 15 iunie un demers Comisiei Electorale Centrale prin care atenţionează că majoritatea studenţilor au viză de reşedinţă temporară în localitatea în care îşi fac studiile, iar domiciliu în altă localitate (locul de baştină). Solicitarea prevedea adoptarea unei norme care să stipuleze clar că persoanele care au indicat în fişa de însoţire a buletinului de identitate domiciliul şi viza de reşedinţă temporară - să poată vota o singură dată, ori la secţia de votare din raza domiciliului, ori la secţia de votare unde îşi are reşedinţă temporară.
Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a precizat că o solicitare similară care ar preciza mecanismul participării la vot a studenţilor şi liceenilor a fost făcută şi în cadrul şedinţei Parlamentului, în calitate de deputat. Răspunsul venit de la Vladimir Ţurcanu, vicepreşedintele Parlamentului a fost că acest lucru ţine de competenţa CEC şi că va fi luată o hotărâre pentru a asigura dreptul la vot al fiecărui cetăţean. Răspunsul venit din partea CEC la solicitarea Partidului Liberal nu ţinea cont de acest fapt: "Alegătorul care are şi domiciliu, şi reşedinţă este înscris, în perioada valabilităţii reşedinţei, în lista electorală de la secţia de votare în a cărei rază teritorială acesta îşi are reşedinţa". CEC a hotărât să respingă iniţiativa de modificare a instrucţiunii cu privire la particularităţile participării la votare ca fiind contrară Codului electoral.
Roman Andrieş, membru al Organizaţiei de Tineret al Partidului Liberal, s-a arătat îngrijorat de faptul că doar 5 000 de tineri au depus declaraţii pentru a li se permite exercitarea dreptului de vot în localităţile unde au viza de domiciliu. Potrivit lui, numărul atât de mic se explică prin faptul că CEC a stabilit o perioadă scurtă în care tinerii au putut depune declaraţii şi, respectiv, nu au fost informaţi corespunzător, aşa cum s-a promis anterior. Andrieş i-a îndemnat pe tineri să meargă să-şi ridice certificatele de vot şi să se prezinte la urne pe 29 iulie.
"CEC este un instrument în mâinile comuniştilor, care intenţionat tergiversează luarea deciziilor corecte şi democratice şi se joacă cu legea. Autorităţile îşi dau seama că votul tinerilor este unul decisiv, care poate aduce schimbarea, unde legea se respectă", a declarat Mihai Paşcovschi, membru al Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal. Paşcovschi a adresat un apel către tineri cu îndemnul să-şi apere drepturile lor constituţionale şi să facă tot posibilul să participe la alegeri pe 29 iulie.
Ion Bargan a anunţat că tinerii trebuie să solicite în mod repetat să li se permită să voteze potrivit vizei de domiciliu. "Tinerii cu dreptul de vot sunt neglijaţi şi împiedicaţi să-şi exprime dreptul de vot", a mai spus Bargan, membru al Organizaţiei de Tineret al Partidului Liberal. Autorităţile comuniste împiedică tinerii să meargă la vot, la fel cum nu le creează condiţii şi moldovenilor de peste hotare să voteze. Partidul Liberal crede că guvernarea este conştientă că anume votul lor este unul decisiv. "Partidul Liberal ar putea fi lipsit de posibilitatea de a câştiga 2-3 mandate din contul cetăţenilor de peste hotare, care nu ar putea să se prezinte la vot într-o zi de miercuri, zi lucrătoare. De asemenea, PL ar putea pierde alte 4-5 mandate din contul celor câteva zeci de mii de studenţi care sunt privaţi de dreptul lor legitim de a vota", a spus Ghimpu.
În acest context, Partidul Liberal solicită Comisiei Electorale Centrale să prelungească termenul de depunere a declaraţiei privind participarea la votare până pe data de 20 iulie 2009, precum şi informarea corectă, corespunzătoare a cetăţenilor despre particularităţile participării la vot, astfel încât să asigure alegeri libere şi corecte.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bilete puţine la tratament şi odihnă pentru cei din învăţământ
Din nou fără apă caldă
Va cădea capul lui „Moţoc” alias Sârbu?
Proaspătul director Rădăşanu a intrat în conflict cu sindicatul
O nouă ispravă a secretarei Florica
Flutur îi sugerează lui Ţurcanu să îşi măsoare cuvintele
Circulaţia între strada Poştei şi magazinul Fidelio se va desfăşura în dublu sens
Trandafiri de furat pentru... răposata
Ţeapă de 80.000 lei dată unei cooperative de credit din Botoşani
Balan speră să rămână stăpân peste transportul local
Banii pentru şoseaua de centură s-au împărţit frăţeşte între trei firme
suma totală este de 10 milioane euro
Regretatul profesor Munteanu ar fi împlinit 72 de ani
„Copiii” Biblioteci Flămânzi s-au înmulţit, în folosul cititorilor
Fostul autocar al „Rapsozilor” a ajuns în curtea DJTS Botoşani
Dana Rogoz – nota 10 şi la cel de-al doilea examen de licenţă
Călugării de la Mănăstirea Turnu îşi promovează mierea pe Internet
CEC si MDI pregatesc si fraudarea alegerilor din 29 iulie.
vor accepta basarabenii sa mai fie furati odata?
Va monitoriza UE alegerile din Basarabia? Ce face România la Bruxelles?
Reuters moare de grija Rusiei şi comuniştilor de la Chişinău
care au fost tensionaţi de Băsescu
A avut loc lansarea Fundaţiei Panteonul României
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 9 iulie
Românul şi berea rece românească de vară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog